Editura Evenimentul si Capital

Și curvele au dreptul să fie mame. Viața la Curte

Avocat Eliza Ene-Corbeanu
Autor: | | 2 Comentarii | 7937 Vizualizari

Matei privea pierdut tavanul alb și gratiile ruginite de la fereastră. Avea mâinile libere, dar parcă nu-i venea să le folosească – ar fi vrut să ceară niște cătușe, ceva, ca să simtă durerea fizică a unei pedepse. I se părea mai ușor de îndurat decât celula propriilor gânduri. Cum ajunsese aici? De ce câștigase mila oamenilor când el nu o ceruse? Ciudată mai e și justiția asta. Dacă n-ar fi recunoscut, probabil ar fi înfundat pușcaria pe viață.

Dar hai să dăm o raită prin trecutul acestui bărbat, ca să-i putem înțelege zbaterile. 

Matei venise pe lume stingher și nedorit. Maică-sa mai avea încă trei guri de hrănit și strașnic ar fi vrut ca băiatul să se nască fără suflare. Dar nu-i întotdeauna după cum vrea omul. Frații lui nu erau cu mult mai mari, fiindcă maică-sa n-avusese odihnă – la fiecare doi ani mai aducea pe lume un suflet chinuit, martor viu al împreunărilor carnale. Din fericire, după ultima naștere, un doctor îi vorbise despre legatul trompelor.

- Da ce-s elefant? Ce trompe să-mi legați? - Adică nu mai faceți copii.

M-am luat cu vorba și am uitat să vă spun că singurul lucru pe care îl aveau în comun cei patru frați era mama. Tații erau diferiți- fiecare cu al lui, ca să nu fie supărare. Femeia pleca la muncă odată cu lăsarea întunericului și revenea spre dimineață, sleită de puteri și cu scârba adânc întipărită pe față. Băieții ei o iubeau ca pe ochii din cap și ar fi făcut moarte de om dacă cineva ar fi spus vreun cuvânt rău despre ea. Ce, parcă n-o vedeau cât e de obosită și cum încep s-o doară toate? Băieții aveau un jurământ secret : să învețe bine și să ajungă cineva. După care mama va trăi ca o regină. Ce vise minunate au copiii. Păcat că viața alege să dea cu ele de pământ și le face praf.

Matei și-a pierdut cei trei frați în chinuri groaznice – arși de vii, în miez de noapte, au ales să doarmă somnul veșniciei. Când maică-sa a venit acasă, în zorii zilei cum îi era obiceiul, a găsit apartamentul inundat în fum gros. Cu mâinile fripte din pricina focului, a reușit să-și scoată copiii afară. Niciunul nu mișca. Matei și-a revenit când toți îl credeau pierdut. Ceilalți în schimb...

Dar timpul trece și uitarea are un burete miraculos cu care șterge tot. Doborâtă de tristețe, maică-sa și-a concentrat toată atenția asupra acestui copil pe care, la început, nici nu-l dorise.

- Matei, tu ești singura mea bucurie acum. Promite-mi că vei reuși în viață mai bine decât am făcut-o eu.

Băiatul era încăpățânat și când îi intra ceva în cap, nici cu cleștele nu i-l mai scoteai. În plus, avea un jurământ de respectat, mai ales acum, că frații lui nu mai erau.

- Mamă, vreau să mă fac doctor. - Doctor să-ți ajute Dumnezeu și Maica Domnului. Am să mă rog zi și noapte.

De când moartea îi împuținase familia, femeia se lăsase de vechea ei ocupație. Simțea că n-o mai țin nervii și ar fi ajuns să sugrume naiba vreun șofer în parcările de pe centură. Așa că se angajase manichiuristă și câștiga din bacșișuri. Iar seara se închidea în camera ei care arăta ca o biserică fără altar, cufundându-se în rugăciuni.

- Doamne, ține-mă să-l văd doctor.

Și Dumnezeu, dragul de el, i-a ascultat ruga. Băiatul ei era nu orice doctor – ci ginecolog.

- Doctor de femei? O întrebau colegele la salon. O să se umple de bani. - Lasă că la cât a muncit, merită.

Matei nu-și explica de ce alesese specializarea asta. Se sucise în ultimul moment, dar n-avea regrete. Îi tot veneau în minte amintiri din copilăria uitată, în care biata maică-sa se trata singură de bolile femeiești cu care se tot pricopsea la locul de muncă. Veșnic găsea prin baie ustensile ciudate, unguente cu miros urât și pastile pe care femeile și le vâră în locuri ascunse. Poate că și de asta alesese obstetrica.

Siguranța cu care pusese mâna pe bisturiu la prima operație adevărată de îndepărtare a unui imens fibrom uterin îi adusese laudele profesorului și își câștigase invidia proverbială care există între medici. Într-o zi, se trezi la spital cu maică-sa.

- Ce-i cu tine mamă? Ai pățit ceva? - Matei, acum că ești doctor, vreau să te rog să faci ceva pentru mine. - Orice mamă. Despre ce e vorba? - Uite biletul ăsta – e numele unei fundații care ajută femei ca mine. - Cum adică femei ca tine? - Știi ce vreau să zic că nu m-am ascuns niciodată. - Mamă, eu nu te judec, pentru mine ești o sfântă. - Am greșit mult, Matei. Moartea fraților tăi e crucea pe care o duc și pedeapsa mea. - Greșești. Ai făcut totul pentru noi, nu ne-a lipsit nimic. - Lasă asta, e târziu acum. Te rog încă o dată – mergi la fundație și ajută-le pe amărâtele alea. - Bine mamă, mă duc.

A fost primit cu multă bucurie la centrul acela pentru femei abuzate. Marea majoritate voiau întreruperi de sarcină. Le durea în cot de contracepție. Doar nu era să-l oblige pe tiristul obosit să folosească prezervativ. În zadar se chinuia Matei să le convingă să nu- și omoare pruncii nenăscuți.

- Uite, nici pe mine nu m-a vrut mama, dar n-a avut încotro. Și am ajuns doctor. - Maică-ta a avut noroc. Știi cât pierd dacă rămân borțoasă?

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:56 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 11:35 Stela Popescu. Marele ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre moartea artistei. Atenţie, urmează DETALII ce vă POT AFECTA EMOŢIONAL 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 11:14 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 11:01 Stela Popescu. DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT ale primului soţ. Plănuiseră ceva, dar... 10:49 Lori despre Stela Popescu:”A fost și va rămâne regina comediei romanesti!” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător 10:25 MOARTEA Stelei Popescu anchetată de polițiști. CE A FĂCUT ÎN ULTIMELE CLIPE 09:26 CE SE ÎNTÂMPLĂ acum cu Ion Iliescu: „Aştept să-mi vină rândul…” NEWS ALERT! 22:40 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 19:54 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 19:50 ANUNȚ de ultimă oră în cazul morții Stelei Popescu! Detalii de la PARCHET ȘI POLIȚIE. Breaking News! 19:50 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 19:44 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 18:11 Stela Popescu A MURIT. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 18:07 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol

Articole salvate