Editura Evenimentul si Capital

Curtea de Conturi: Administraţia Penitenciarelor nu a instalat sistemul de blocare şi întrerupere a comunicaţiilor din ÎNCHISORI

Autor: | | 0 Comentarii | 178 Vizualizari

Deși au trecut doi ani și jumătate de la apariția legii, Administrația Națională a Penitenciarelor nu a reușit să instaleze, să pună în funcțiune și să utilizeze sistemele destinate blocării și întreruperii comunicațiilor în unitățile penitenciare, aflându-se încă în faza de achiziționare a serviciilor în cauză.

La Administrația Națională a Penitenciarelor: în legătură cu modul de utilizare a sumelor încasate de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în baza Legii nr. 374/2013, respectiv 10 milioane lei/an, pentru achiziționarea serviciilor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din sistemul penitenciar, s-a constatat că deși au trecut doi ani și jumătate de la apariția legii, Administrația Națională a Penitenciarelor nu a reușit să instaleze, să pună în funcțiune și să utilizeze sistemele destinate blocării și întreruperii comunicațiilor în unitățile penitenciare, aflându-se încă în faza de achiziționare a serviciilor în cauză.

Astfel, ANP a demarat două proceduri de achiziție a serviciilor menționate, dar cea demarată în anul 2014 a fost anulată, iar cea de-a doua este suspendată din cauza depunerii unei contestații privind raportul de reevaluare a ofertelor.

La nivelul ANP nu au fost însă stabilite, prin decizie a directorului general, unitățile din subordine în care se vor instala în mod prioritar sistemele destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Lege. în perioada 2012-2014, în temeiul unor precizări transmise de către Administrația Națională a Penitenciarelor entităților din subordine, acestea au înregistrat contravaloarea expertizelor tehnice în mod eronat ca și cheltuieli, în loc să majoreze valoarea activelor fixe, în condițiile în care cheltuielile pentru investiții se adaugă la valoarea mijlocului fix în cauză și se înregistrează în contul contabil „Investiții în curs”, conform proceselor-verbale de recepție.

Măsuri luate de entitate:  entitatea a solicitat Ministerului Justiției sprijin în vederea identificării celor mai bune soluții pentru implementarea proiectului privind blocarea și întreruperea radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din sistemul penitenciar, motivat de faptul că în prezent nu există certitudinea finalizării procedurii de achiziții, prin încheierea unui contract de servicii, iar implementarea sistemului de blocare a semnalului GSM în penitenciare rămâne o prioritate;  entitatea a transmis Ministerului Justiției, spre avizare, forma revizuită a Îndrumarului - Clasificația indicatorilor privind finanțele publice, cu referire la înregistrarea expertizelor tehnice în evidența contabilă. De asemenea, au fost transmise entităților din subordine instrucțiuni privind încadrarea cheltuielilor cu expertizele tehnice efectuate pentru lucrările de natura investițiilor.

În anul 2016, Curtea de Conturi a efectuat acțiuni de verificare la un număr de 22 de ordonatori terțiari din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, care au vizat verificarea modului de utilizare a fondurilor bănești destinate achizițiilor publice de bunuri și servicii și efectuării cheltuielilor de capital.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate