Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. S-a furat ca-n codru pentru salubrizarea Capitalei: 59 de milioane de euro, achitate ilegal!

Autor: | | 5 Comentarii | 4363 Vizualizari

Inspectorii s-au îngrozit când au pus pe hârtie ce au constatat în 2016. În anul fiscal 2015, prejudiciile găsite la instituțiile publice locale au atins un record. S-a furat ca-n codru!

La capitolul salubrizare, Curtea de Conturi a descoperit o sumă uriașă achitată ilegal: aproximativ 59 de milioane de euro. Banii s-au plătit pe lucrări fictive, tarife inventate de edili și mărirea suprafețelor străzilor pe hârtie. Concluziile au fost trecute în cel mai recent raport al Curții privind finanțele publice locale.

Inspectorii au finalizat în noiembrie 2016 controlul și au pus pe hârtie ce au făcut cu banii publici edilii în anul fiscal 2015. De 16 ani, câteva firme au monopol pe Capitală, în ceea ce privește măturatul, strânsul gunoiului și deszăpezitul. Asta, deși edilii spun periodic că sunt nemulțumiți de cum se mătură sau se curăță arterele de zăpadă.

S-ar fi măturat mai mult decât a fost aprobat

În Sectorul 3 al Capitalei, inspectorii au constat că s-au achitat 148,78 milioane lei în plus, după ce s-a modificat contractual de salubrizare. „Au fost majorate cantitățiile de servicii fără aprobarea Consiliului Local al Sectorului 3”, scriu inspectorii în raport. Cu alte cuvinte, edilul a dat din pix acești bani în plus pentru măturat și deszăpezit. Și în cazul sectorului 1 al Capitalei suma este uriașă: 117,9 milioane de lei. Potrivit documentului citat, banii achitați în plus au fost dați după ce mai marii Sectorului au decis „aplicarea unui alt indice de indexare a tarifului decât cel prevăzut de lege și în contract”.

În cazul sectorului 6 al Capitalei, edilii au plătit în plus 525.000 de lei pe măturat și deszăpezit doar pe hârtie, dar și pentru faptul că firma de salubrizare ar fi fost mai harnică decât prevedea contractual încheiat cu Primăria sectorului 6 al Capitalei. Curtea de Conturi a mai constat faptul că o parte din suma achitată ilegal s-a plătit pentru prestații neefectuate pe perioada reabilitării străzilor. Adică s-a decontat măturarea sau deszăpezirea pe artere aflate în asfaltare.

Străzi mai mari, pe hârtie

În sectorul 2, edilii au achitat aproximativ 419.000 lei, „contravaloarea a 346 tone material antiderapant neutilizat și decontarea unor servicii de salubrizare pentru suprafețe ale străzilor mai mari decât cele reale”. Cel mai mare dezmăț pe bani publici, din constatările inspectoriilor, a fost în Sectorul 5 al Capitalei.

„Angajarea neco res punză toare a sumei de 18,883 milioane lei (inclusiv TVA) contrar regulilor bunei gestiuni financiare ș i efectuarea unor plă ț i nejustificate î n sumă de 4,56 milioane lei ș i compensarea nejustificată a sumei de 31,23 milioane lei de că tre Sectorul 5”, este concluzia inspectorilor după ce au verificat pe ce s-au dus banii publici aflați în vistieria Sectorului 5 al Capitalei.

Cum au achitat edilii banii? Prin achiziț ia de servicii de salubrizare (conform explicaț iilor de pe facturi) de la SC „Amenajare Edilitară ș i Salubrizare” SA, la care Consiliul Local Sector 5 e acț ionar majoritar, fă ră documente justificative care să probeze prestarea efectivă a acestora, fă ră angajament legal, fă ră ordonanț are la plată , fă ră viza de „Bun de plată ” ș i „Controlul financiar preventiv propriu”, au explicat inspectorii.

Sunt îngrijorătoare abaterile financiare

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate