Editura Evenimentul si Capital

Curtea Constituțională „a învins” SRI cu acordul tuturor părților

Simona Ionescu
Autor: | | 6 Comentarii | 1546 Vizualizari

Ultimele cinci zile au fost marcate de subiectul interceptărilor - „Curtea Constituțională versus SRI și DNA”.

Ordonanța Guvernului, venită vineri seara, a readus apele învolburate ale opiniilor și jelaniilor pro și contra în matca firească a statului de drept, acolo unde trebuie să existe și luptă împotriva corupției, dar și respectarea drepturilor omului. E vremea să privim cu luciditate și fără umori întregul caz, despre care unii continuă să susțină public că e o lovitură năprasnică dată luptei anticorupție, DNA și SRI. Nimic mai fals. Există argumentele necesare că nu este așa. CEDO și cerințele ei ar fi un argument important, fiindcă acolo s-au pierdut multe procese de către statul român atunci când nu s-au putut prezenta expertize la interceptările făcute de SRI, din cauză că acest serviciu nu punea la dispoziție suportul tehnic.

După toată tevatura provocată de decizia CCR, ascultând declarațiile oficiale ale autorităților, citind comunicatele lor și cântărind măsurile legislative luate, fie și în mare viteză, am convingerea că ne aflăm în fața unei noi etape de construire a unei societăți moderne, aliniată la cerințele europene. Etapă pe care, în laboratoarele lor de strategii, au înțeles-o și acceptat-o și DNA, și SRI, și DIICOT sau Ministerul Justiției. Au înțeles că e momentul să intre într-o procedură de legalitate europeană. Poate că unii dintre dumneavoastră ați sesizat că niciunul dintre reprezentanții instituțiilor implicate în actul de justiție și „afectate” de decizia CCR nu s-au apucat să bocească la televizor și să acuze că li s-a pus o frână care o să-i împiedice să lucreze sau să mai facă performanță. Nici Ambasada SUA, care ne-a obișnuit cu intervenții de opinie când la București se întâmplă lucruri, n-a avut vreo reacție.

Laura Codruța Kovesi a avut o prestanță mai mult decât onorabilă și a declarat că niciun procuror DNA nu se va opri din a vâna corupți dacă nu mai există suportul SRI. Nu s-a arătat extrem de îngrijorată nici față de posibila revizuire a unor dosare aflate pe rol, afirmând că ele conțin și alte probe solide pe lângă acele stenograme care, doar dacă judecătorul va decide, vor fi ignorate.

Eduard Hellvig, directorul SRI, a fost, de asemenea, ponderat în declarație și a pus accentul pe prevenirea amenințărilor la securitatea națională. De ce? Simplu: pentru că SRI îşi va desfăşura activitatea în continuare, în baza legilor 51/1991 privind securitatea naţională şi 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în temeiul acestora va obţine mandate de la instanţe pentru operaţiunile de interceptare și filaj. Ba mai mult, prin noua Ordonanță de Urgență a Guvernului, SRI devine organ de cercetare penală pentru dosarele de siguranță națională. „Organele de cercetare penală speciale, conform unei alte modificări (n.r. din OUG), vor avea posibilitatea în cauzele privind infracțiuni de terorism și infracțiuni contra securității naționale să efectueze punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică”, a comunicat Guvernul. Evident, „organele de cercetare penală specială” înseamnă SRI.

Concluzia formulată de Ion Cristoiu într- un editorial de pe blogul său este fără cusur: „SRI s-a scos. Și dacă SRI s-a scos, toată lumea e mulțumită”. SRI „s-a scos” fiindcă unitatea „Tonola”, lăsată moștenire de Securitatea lui Ceaușescu, va rămâne cu toată tehnica de ascultare, iar procurorii și polițiștii judiciariști de la DNA, Parchetul General și DIICOT vor intercepta acolo telefoanele pentru care s-au obținut mandate de la judecător.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate