Editura Evenimentul si Capital

Cursa pentru Capitala Europeană 2021 Craiovenii se joacă!

Trecutul şi prezentul s-au întâlnit prin artă
Autor: | | 0 Comentarii | 483 Vizualizari

Conceptul care conduce lupta Craiovei pentru a obţine titlul de capitală europeană a culturii este „Play IntenCity”.

 „Ne descrie pe noi ca oraş, oameni, conexiuni, intenţii şi natură. Cuvântul «play» are nenumărate sensuri: a se juca, a interpreta, a performa, joacă, show, dramă, spectacol, piesă de teatru. «IntenCity» este un cuvânt inventat pentru Craiova şi înregistrat ca marcă. S-ar traduce aşa: oraşul în care se trăieşte şi se face totul cu intensitate. «Play intenCity» este sloganul care se potriveşte cel mai bine craiovenilor şi, în general, oltenilor. Celor care gândesc, acţionează şi se mişcă foarte repede...”, spune Lucian Dindirică, în numele echipei care se ocupă de candidatura Craiovei.


FOTO": Craiova, spectacolul străzii- Zilelel Mihai Viteazul 2015Punţi de comunicare

Craiova își propune să aducă în centrul dezvoltării oraşului cultura, cea care poate crea punţi de comunicare acolo unde situaţia economică şi socială a condus la inegalităţi de şanse.

Craiova a reprezentat, de mult timp, un centru de atracţie şi de schimburi europene în domeniul artelor, ştiinţei, educaţiei, economiei, fiind considerată, în urmă cu peste 200 de ani, capitala aristocraţiei româneşti.

Aici şi-au dat întâlnire marii arhitecţi ai Europei care au oferit oraşului printre cele mai multe clădiri monument din ţară. Aici a prins viaţă unul din cele mai mari parcuri din Europa, o altă mărturie a apropierii dintre românii din Craiova şi Europa.


FOTO; Filarmonica Re-descoperă oraşulCraiova a fost leagăn de formare şi inspiraţie pentru genii ale umanităţii precum Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacţie, Petrache Poenaru, inventatorul primului toc cu rezervor din lume (stiloul) sau pentru pictorul Theodor Aman. Iar cea mai importantă personalitate a Olteniei, care s-a format la Craiova, este sculptorul Constantin Brâncuşi.

În proiectul Craiova 2021, nu se poate face abstracţie de bogatul patrimoniu cultural al Olteniei, ce include tradiţii, ritualuri, meşteşuguri străvechi sau produse tradiţionale de valoare incontestabilă. În Oltenia se regăsesc tradiţii din România incluse în patrimoniul UNESCO: căluşul, un dans ritualic cu rădăcini păgâne şi ceramica de Horezu.

Timișoara, orașul iluminismului

Timişoara candidează la titlul de Capitală Europeană a culturii pentru anul 2021 cu sloganul „Shine your light – Light up your city!” („Luminează orașul prin tine!”).


FOTO; Prin parcursul său istoric, Timişoara a canalizat chiar principiile care stau la baza Uniunii Europene de astăziProfilul multi - și intercultural al orașului, infrastructura culturală, dar și deschiderea lui europeană au fost elementele care au stat la baza strategiei. Concluzia: Timişoara - oraş care face parte din reţeaua oraşelor construite pe baza valorilor Iluminismului şi primul oraș din Europa cu iluminat electric stradal - este un catalizator şi un punct emergent de răspândire a valorilor şi culturii locale. Timp de secole, Timişoara a fost un oraș luminat, un punct al diversităţii, al dialogului intercultural și interconfesional. Aici s-au născut idei inovatoare, făcând din acesta un oraș al premierelor: primul canal navigabil şi primul tramvai tras de cai din România; primul oraș din Europa cu iluminat electric stradal; primul ziar publicat în România și primul ziar german din sud-estul Europei, precum și prima bibliotecă publică cu o sală de lectură și de împrumut de carte din Imperiul Habsburgic, Regatul Ungariei și teritoriile româneşti.


FOTO: Istorie: a fost orașul cu primul canal navigabil şi primul tramvai tras de cai din România FOTO: CONSTANTIN DUMA„Prin intermediul acestui concept, care este totodată și sloganul candidaturii, Shine your light – Light up your city! (Luminează orașul prin tine) şi prin programul cultural pe care îl propunem pentru anul 2021, dorim să ne îndreptăm atenția către viitor prin transformarea locuitorilor în timişoreni activi şi implicaţi şi în cetăţeni europeni”, spune Simona Neumann, directorul exectiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană.

Săptămâna viitoare vom prezenta orașele Alba Iulia şi Brăila
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate