CURBA de OUAT explicată de DAEA pe înţelesul tuturor

CURBA de OUAT explicată de DAEA pe înţelesul tuturor

La această dată, toamna, de regulă, când temperaturile scad, curba de ouat la gospodăriile... găinile de la gospodăriile populaţiei scade, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, creşterea preţului la ouă.

Daea  a fost şi mai explicit într-un interviu acordat radioului public: “Deci, iată că scade şi numărul de ouă; scăzând numărul de ouă, autoconsumul nu se mai poate alimenta în întregime din gospodăriile populaţiei, nu mai există evidenţe, nu mai există nici excendent care să apară pe piaţă şi avem un număr de ouă mai redus”.

Ministrul Agriculturii a precizat că este un decalaj între ofertă şi cerere: “Cererea a rămas aproximativ constantă, oferta a scăzut, datorită influenţelor obiective care se pot comensura la această dată şi le enumăr, cu rugămintea să îmi daţi spaţiul necesar ca să vă dau explicaţii, în aşa fel încât să se înţeleagă lucrul acesta. Deci, România se alimentează din două surse. Piaţa internă se alimentează din două surse: sursa - gospodării populaţii, înţelegând păsările care sunt crescute în gospodării şi aici se alimentează autoconsumul şi excedentul se duce pe piaţă şi a doua sursă sunt fermele, exploataţiile avicole, care sunt destinate producerii de ouă, unde întreprinzătorii au reuşit să facă ferme puternice, bine aşezate, cu un grad de siguranţă ridicat privind calitatea produsului şi securitatea lui. (…) La această ofertă scăzută a contribuit și asanarea unor procese in Europa, ca urmare a scandalului fipronilului, în Franța, în Olanda, în Belgia. De asemenea, o reducere de efective a păsărilor ouătoare și în Polonia, datorită scandalului la salmonella. În afară, deci, sunt acești factori obiectivi, care, evident, au creat posibilitatea ca piața să răspundă prin cerere și ofertă la preț”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News