Editura Evenimentul si Capital

Cupru Min, un posibil caz de spionaj economic

Încercările de privatizare sau de găsire a unui partener de afaceri în cazul Moldomin au eșuat
Autor: | | 3 Comentarii | 5009 Vizualizari

O descoperire întâmplătoare făcută în ajun de An Nou la una dintre companiile strategice ale statului român, Cupru Min Abrud, ridică mari semne de întrebare legate de un posibil caz de spionaj economic.

Microfoane cu fir descoperite în sediul companiei în două încăperi importante, la un an după finalizarea unei anchete, care a vizat combinatul, ridică mari semne de întrebare.

Totul a început când un angajat al Cupru Min Abrud, care voia să așeze, pe data de 31 decembrie 2015, un calendar în sala de şedinţe a companiei, a descoperit un microfon cu fir. Ulterior, a fost descoperit un microfon și în biroul directorului comercial, încăpere care a funcționat ca sală de protocol până la începutul lui 2015, și care este ocupată, acum, de actualul director comercial, Ștefan David. Imediat a fost anunţat SRI.

Al doilea pas a fost făcut abia ieri, când, potrivit informaţiilor furnizate de surse din piaţă consultate de EVZ, doi agenţi SRI ar fi venit să facă o inspecţie preliminară.

Al treilea pas ar urma, potrivit surselor EVZ, azi, când este așteptată o comisie mare a serviciului, care să verifice posibila prezență a altor microfoane în sediul companiei.

Două semne de întrebare

Cine să fi montat microfoanele respective? La prima vedere par microfoane uitate de SRI din timpul anchetei care a început în 2013 şi s-a terminat la începutul anului trecut, care l-ar fi vizat pe fostul director Gheorghe Iordache. Acesta din urmă este acuzat de dare de mită și abuz în serviciu într-un dosar în care a fost trimis în judecată și directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba, Mihaela Mih-Dehelean. Se ridică însă cel puţin două semne de întrebare care nu susţin teoria potrivit căreia acestea ar fi fost microfoane „uitate” de SRI şi folosite în cazul investigaţiilor. Prima este legată de faptul că microfoanele aveau fir. Este o tehnică veche, foarte rar folosită de SRI în prezent, fiind preferate microfoanele fără fir, cu baterie, mai greu de descoperit, au declarat surse pentru EVZ. Al doilea semn de întrebare este legat de faptul că SRI va demara, cercetare pentru a descoperi cine a pus microfoanele respective şi dacă mai există şi altele ascunse în sediul Cupru Min. Să fie o anchetă „de acoperire” sau generată, într-adevăr, de faptul că SRI nu știe despre ce este vorba? „Au venit joi doi oameni de la SRI pentru a face o inspecție preliminară și pentru a pregăti terenul pentru comisia mare care va veni vineri”, au spus surse din piaţă pentru EVZ. În cazul în care microfoanele nu sunt ale SRI-ului, se pune problema logică a unui posibil caz de spionaj economic. În sala de şedinţe şi în fosta sală de protocol s-ar fi putut discuta chestiuni de strategie esenţiale pentru una din marile companii ale statului.

Scandalurile companiei

În afara anchetei care-l viza pe fostul director Iordache, compania a fost în ultimii ani în mai multe rânduri, în centrul unor scandaluri legate de tentative de privatizare eşuate. În 2012, guvernul a încercat să privatizeze Cupru Min, dar a cerut un preț mic, sub 60 de milioane euro. O firmă din Canada, înființată cu câteva luni înainte de demararea licitației, a oferit peste 200 milioane de euro, dar cele două părți nu au ajuns la o înțelegere.

Apoi, statul a încercat să atragă firme dispuse să investească 40- 50 de milioane de euro în Cupru Min, în schimbul dobândirii titlului de partener, dar nici această variantă nu a funcționat. Guvernul a încercat ulterior să vândă minereul de cupru extras, pentru a obține suficiente fonduri pentru derularea investițiilor de mediu, dar și acest plan a eșuat. Apoi, s-a încercat listarea la bursă, nereuşită. În decembrie 2014, fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, a afirmat că firma nu va mai fi listată, ci va fi inclusă într-o companie națională a cuprului, alături de Moldomin şi alte companii.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate