Editura Evenimentul si Capital

Cuplul franco-german scârțâie din toate încheieturile: liderii statelor europene s-au prăbușit în popularitate | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 8 Comentarii | 2732 Vizualizari

Cuplul franco-german, autoasumat a fi lider al Europei în numeroase momente – în formatul Normandia, pe tema crizei imigranților, în fața Parlamentului European, cerând solidaritatea europeană – este amenințat astăzi cu prăbușirea definitivă prin irelevanța și nivelul redus al încrederii publice a celor doi lideri ai săi. Iar această situație creează probleme majore întregii Europe.

Astfel, Francois Hollande a avut întotdeauna un rating extrem de scăzut pentru un președinte francez, dar acum are și problema reacției publice față de atentatele teroriste repetate, cu impact major în societate. Charlie Hebdo a fost un eveniment la 7 ianuarie 2015, soldat cu numeroase victime în sediul publicației săptămânale, dar și în alte părți ale Parisului, la o băcănie evreiască, unde am înregistrat o luare de ostateci. În total 17 morți.

A fost un moment de coagulare a opiniei publice care a ajutat președintele. Nu același lucru s-a întâmplat la repetarea atentatelor teroriste ]n 13 noiembrie, la Bataclan și în bistrourile din jurul Parisului, la intrarea în Stade de France, cu 130 de morți. În aceste condiții, cetățenii francezi nu au mai fost atât de fericiți să vadă că administrația lor nu e în stare să facă față atacurilor și să se adapteze.

Hollande pierde masiv încredere publică, cu un an înaintea alegerilor prezidențiale din mai 2017. I se reproșează lipsa de control și eficiență a servicior secrete, dar mai ales lipsa oricăror schimbări în sistem după atentat. Nimeni nu a fost vinovat. În plus, acumularea greșelilor politicienilor care au pus sub preș problemele imigranților, a integrării generațiilor a doua și a treia de noi cetățeni după decolonizare. Excluderea din societate, marginalizarea lor și lipsa de apetit pentru integrarea acestora se plătește astăzi cu un nivel redus de încredere. Mai mult, prelungirea stării de urgență cu încă trei luni a scos mii de francezi în stradă. Contestarea este masivă, iar alegerile regionale au arătat impactul la vot și încrederea redusă în socialiștii lui Hollande. Nici în partea cealaltă a cuplului, lucrurile nu stau prea bine. Doamna Merkel plătește în continuare celebra chemare a imigranților în Germania, în Europa întreagă, prin încălcarea acordurilor Dublin, pentru ca ulterior valul să exaspereze germanii. Mai întâi opoziția, apoi partenerul de coaliție CSU, mai nou proprii săi miniștri contestă politica sa în privința imigranților, în timp ce liderii altor state europene o atacă virulent pe diferite tonuri, de la cele xenofobe la cele responsabile și preocupate de viitorul Europei în primăvara ce vine.

Deja nu mai puţin de 40% dintre germani vor ca şefa guvernului federal, Angela Merkel, să demisioneze din cauza politicii sale privind refugiaţii, care a permis ca 1,1 milioane de solicitanţi de azil să ajungă în ţară în 2015, spun rezultatele unui sondaj Insa, pentru revista Focus. Sondajul, realizat pe un eşantion de 2.047 de germani, între 22 şi 25 ianuarie, arată că 45,2% dintre germani cred că politica Angelei Merkel privind migraţia nu reprezintă un motiv ca ea să demisioneze.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate