Editura Evenimentul si Capital

"AFACEREA" CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI. Povestea primei Ordonanțe adoptată de Guvern și aruncată înainte de a ajunge în Monitorul Oficial. De frică, Executivul lasă Parlamentului decizia de a achita statuia lui Brâncuși

Dacian Cioloş
Autor: | | 5 Comentarii | 1314 Vizualizari

În amendamentele depuse la Cameră de ministerul Culturii se spune că banii din donații vor fi returnați până la 31 decembrie 2017

Afacerea ”Cumințenia Pământului” devine una dintre cele mai suspecte, dar și cele mai ridicole ”combinații” din ultimul an. Tabloul început cu o negociere suspectă și un proces verbal semnat de un ministru, este continuat astăzi cu o Ordonanță de Urgență adoptată în Executiv și apoi retrasă și înlocuită cu niște amendamente aduse unui alt act normativ. La această oră, îmbâcseala de acte adoptate sau propuse spre adoptare este atât de deasă încât cumpărarea sculpturii se vede tot mai neclar.

Vă prezint astăzi povestea primei OUG emisă de un Guvern al României și retrasă înainte de a fi dată spre publicare Monitorului Oficial.

Explicațiile pot fi multe, dar se pare că nimeni din Guvern nu a vrut să-și asume până la capăt această achiziție. Probabil de frică. Alăturat, într-o opinie a Consiliului Legislativ pe această afacere, se vede și de ce: ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă”.

”Am înfrânt!”

Trebuie să reamintim câteva coordonate ale acestui caz, pentru a înțelege ce se întâmpă acum: în luna martie, ministrul de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, semnează un proces verbal cu proprietarii sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, prin care se obligă să plătească 11 milioane de euro pentru ca opera să treacă în proprietatea statului. De atunci s-au schimbat termene de plată sau de încheiere a tranzacției, dar la acea dată s-a spus că Guvernul dă 5 milioane de la visterie, restul urmând să fie strâns prin subscripție publică. Până la sfârșitul lunii septembrie, când expira termenul pentru donații, s-au strâns puțin peste 1.200.000 de euro.

Presat de semnătura ministrului din martie( procesul verbal putând fi asimilat unui ante-contract de vânzare-cumpărare) , Guvernul decide, în ședința din 12 octombrie: ”Printr-o Ordonanță de urgență adoptată astăzi, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.”

Imediat, știrile anunțau cum opera va fi prezentată țării, într-un circuit național, primul loc unde putea fi admirată fiind Muzeul Satului. A căzut și expunerea de aici, dar nimeni nu mai băga de seamă. În schimb, pe surse, a apărut știrea că ministrul Culturii Corina Șuteu ar putea demisiona. Acum știm că știrea era adevărată. Motivul: propusese o Ordonanță fără sens și, culmea, ea fusese aprobată de întregul Cabinet! Mai mult, Guvernul se angaja să dea bani neprevăzuți în Buget.

Pe ascuns, însă, lucrurile luau o întorsătură cel puțin ciudată, oricum unică în analele Palatului Victoria. La vedere, lumea se poza cu statuia ”salvată”, în timp ce în subterane...

O Ordonanță pierdută

Au trecut câteva zile și, pe 16 noiembrie, Guvernul anunță că, într-o nouă ședință, a adoptat ”amendamente” la o Ordonanță mai veche privind achiziția operei. Niciun cuvânt despre ce s-a ales de actul adoptat în Cabinet cu o săptămână în urmă. Acum, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, ne-a spus că actul a fost retras pentru că inițiatorul, Ministerul Culturii, a cerut asta: ” Inițiatorul Ministerul Culturii a solicitat rediscutarea proiectului de OUG si a propus formularea de amendamente la legea de aprobare. Secretariatul General avea obligația să repună proiectul spre aprobare.”

Amendamente la ce? E nevoie de ceva istorie din măruntaiele Parlamentului.

Pe 6 aprilie apare în Monitorul Oficial, Guvernul adoptă prima Ordonanță de Urgență din seria ”Cumințenia Pământului”. Poartă numărul 10/2016. E cea mai mediatizată, care instituie subscripția publică și stabilește reducerile de impozit de care beneficiau donatorii. Pe 26 iunie, e adoptată tacit la Senat și, două zile mai târziu, ajunge la Camera Deputaților. Acesta e actul care va suferi modificări majore.

A doua Ordonanță, 19/2016, este publicată în Monitor pe 30 mai. Este o completare care permite Guvernului să contracteze firme pentru a ajuta la strângerea banilor. Și ea este aprobată tacit la Senat, pe 4 octombrie. Pe 10 octombrie, ajunge la Cameră. Chiar cu o zi înainte de a se discuta în Guvern decizia de a completa banii de la buget.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate