Editura Evenimentul si Capital

Cum vrea Bănicioiu să crească veniturile medicilor. VEZI ÎNTREGUL PROIECT! TU CE PĂRERE AI?

Modelul de contract urmează a fi stabilit prin ordin al Ministrului Sănătății, dacă proiectul va deveni lege. Tarifele minimale vor fi aprobate de către consiliul de administrație al spitalului public, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii
Autor: | | 6 Comentarii | 773 Vizualizari

Proiect pentru "transformarea" șpăgilor în onorarii pe bază de contract semnat între pacient, medic și managerul spitalului. Banii vor ajunge și în bugetul unităților medicale.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a inițiat un proiect de lege, pe care l-a depus în Parlament, prin care încearcă să crească veniturile medicilor din sistemul sanitar românesc.

Conform proiectului de lege, în spitalele publice se va putea desfășura activitate medicală în regim privat, la cererea pacientului, în afara programului normal de lucru, fără a afecta activitatea de urgență și contractul de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conform Ministerului Sănătății, în spitalele publice, există „intervale libere” de timp, în care platformele tehnologice (săli de operații, servicii de explorări endoscopice și funcționale etc), precum și o parte din cabinetele de consultații sau saloane rămân neutilizate.

„Oferirea acestor facilități pentru activitate medicală în regim privat, în condiții clar reglementate, va asigura venituri suplimentare spitalelor publice și va permite modernizarea și dezvoltarea acestora, ca și creșterea veniturilor angajaților”, susțin oficiali din M.S.

Pacienții internați în spitalele publice pot opta expres pentru un medic curant, pentru un anumit act medical, în afara programului normal de lucru, pentru care va achita un onorariu prestabilit prin acordul părților exprimat într- un contract semnat de pacient sau reprezentantul său, medic/medicii ceruți și managerul spitalului.

Onorariul va fi achitat la serviciul contabilitate al spitalului, iar banii se vor împărți între spital și personalul medical implicat în asigurarea serviciului medical solicitat. Proiectul a strâns 102 semnături de la membrii comisiilor parlamentare de Sănătate și Finanțe, din Senat și din Camera Deputaților.

Puteti citi mai jos întregul proiect de lege cu privire la prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice

Art.1 - În spitalele publice se pot presta servicii medicale la cererea pacientului/reprezentantului său legal, în regim privat, în afara programului normal de lucru.

Art 2 - Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se realizează numai în afara orelor de program al personalului solicitat și în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului(spitalizarecontinuă şi de zi, activitatea ambulatorului de specialitate) precum și programul de urgență din timpul gărzii.

Art 3 - (1) În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepția cazurilor în care - la cererea șefului de secție din spital, cu acordul directorului medical și cu avizul favorabil al managerului - alți medici din sistemul public sau privat sunt solicitați să îndeplinească actul medical, în condițiile legii.

(2) În spitalele publice, medicii care potrivit programării asigură serviciul de garda, în ziua respectivă nu pot acorda servicii/acte medicale la cererea pacientului.

Art. 4 - În spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacienţilor, în regim privat, numai în limita specialităților medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat și acreditat.

Art. 5 - În spitalele publice, prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată și include suma următoarelor cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii și echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigații și analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitățile, inclusiv cele aferente spălării inventarului moale, eliminarea și neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică și informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor etc. Modalitatea de tarifare este stabilită prin ordin al ministrului sănătății.

Art. 6 - Desfășurarea de servicii/acte medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, în spitalele publice, care fac obiectul prezentei legi, nu va afecta în nici un fel buna îndeplinire şi desfăşurare a serviciilor din spitalul public, conform atribuţiilor şi obligaţiilor prevăzute prin contractul cu casele de asigurări de sănătate.

Art. 7 - Personalul medical care are dreptul, în sensul prezentei legi, să desfăşoare activitate medicală constând din prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se pot organiza şi funcţiona după cum urmează:

a) medic specialist sau medic primar - persoană fizică independentă,

b) cabinet medical individual,

c) societate civilă medicală,

d) alte forme legale de organizare a activității medicale, care au în obiectul de activitate acordarea de servicii medicale.

Art. 8 - (1) Îndeplinirea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se realizează numai prin încheierea prealabilă a unui contract tripartit, semnat personal de către pacient sau reprezentantul său legal, de către medicul/medicii solicitati de aceştia - răspunzători juridic de serviciul/actul medical angajat- şi, respectiv, de managerul spitalului în cauză.

(2) Pacientul/reprezentantul său legal va semna de asemenea consimţământul informat pentru toate analizele, investigaţiile, manevrele si intervenţiile medico-chirurgicale necesare îndeplinirii serviciului/actului medical contractat.

Art. 9 - Modelul de contract de prestare de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, încheiat cu acesta, va fi stabilit prin ordin al ministrului sanatatii si trebuie să cuprindă obligatoriu-dar fara a se limita la- urmatoarele:

a) numele şi prenumele pacientului,

b) numele și prenumele medicului / medicilor solicitați de către pacient/ reprezentantul său legal, răspunzător pentru prestarea serviciului medical contractat,

c) serviciul/actul medical care va fi prestat,

d) tariful care va fi plătit de către pacient, pentru remunerarea personalului medical implicat în realizarea completă a serviciului/actului medical prestat, menţionat distinct în factură,

e) tariful facturat, plătit de către pacient spitalului public, pentru condiţiile/facilitățile asigurate, privind: cazarea, utilizarea de cabinete de consultații/săli de operație/săli de naștere/paturi din secțiile ATI, laboratoare radiologie, CT, RMN, angiografie, alte spații necesare - determinate prin contract, amortizarea aparaturii și echipamentelor, investigații și analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrană, utilități, spălarea inventarului moale, eliminarea și neutralizarea deșeurilor, documentare fizică și informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor etc.

Art. 10 - La semnarea contractului tripartit pentru prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului/reprezentantului său legal, în regim privat, în spitalele publice, i se va comunica data consultului/ intervenției medico-chirurgicale.

Art. 11 - Tariful minimal al serviciilor și facilităților acordate de către spitalele publice în conformitate cu art. 9 sunt stabilite prin Registrul de tarife pentru prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, aprobate de către consiliul de administrație al spitalului public, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii.

Art. 12 - În spitalele publice, pacientul/reprezentantul său legal pot alege în mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, în timpul programului normal de lucru, pentru care va achita un onorariu prestabilit prin acordul părților, în condiţiile reglementate prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art. 13 -Serviciile si actele medicale efectuate la cererea pacientului in spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei polite de asigurare complementara/suplimentara incheiata de pacient cu un asigurator, in conditiile legii, sau direct de catre pacient.

Art. 14 - Contribuabilii pot dispune ca procentul din impozitul anual pe venit, prevazut in conditiile legii, să fie directionat si catre spitalele publice, care pot utiliza aceste sume inclusiv pentru creșterea veniturilor personalului medical.

Art. 15. -Din veniturile obtinute de spitalul public in conditiile prezentei legi, managerul  poate bonifica performanța profesională a personalului de specialitate medico-sanitar angajat al spitalului, prin acordarea de recompense financiare, care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidenţiat contabil şi supus global regimului juridic general de impunere prevăzut de reglementările legale în vigoare.

Art. 16 - Activitățile desfășurate de personalul medical din spitalele publice care prestează servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în condiţiile prezentei legi, sunt exceptate de la prevederile legale în vigoare privind incompatibilitățile și conflictul de interese.

Art.17 - Medicii și personalul medical din spitalele publice pot desfășura activitate profesională în străinătate, cu acordul șefului de secție și al managerului spitalului, pentru o perioadă cumulată de maximum 60 de zile lucrătoare pe an, cu păstrarea - în spitalul public unde este angajat - a locului de muncă, sub condiția ca activitatea desfășurată să fie corespunzătoare nivelului de pregătire și specialității. Angajatul este obligat ca, în fiecare an, la sfârșitul perioadei de activitate în străinătate, să prezinte un raport de activitate și propuneri de îmbunătățire a activității secției și spitalului.

Art. 18 - Medicii rezidenţi, cu acordul coordonatorului de rezidenţiat, pot efectua stagii de pregătire şi de activitate şi în alte spitale publice decât cele universitare.

Art. 19 - (1) Prezenta lege intră în vigoare la 90 de zile de la publicare.

   (2) În vederea aplicării legii, până la intrarea în vigoare a acesteia, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu avizul conform al Ministerul Finanţelor Publice, vor emite ordinul comun privind organizarea, funcţionarea şi remunerarea personalului medical care prestează servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice.

         
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate