Editura Evenimentul si Capital

Cum vrea Bănicioiu să crească veniturile medicilor. VEZI ÎNTREGUL PROIECT! TU CE PĂRERE AI?

Modelul de contract urmează a fi stabilit prin ordin al Ministrului Sănătății, dacă proiectul va deveni lege. Tarifele minimale vor fi aprobate de către consiliul de administrație al spitalului public, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii
Autor: | | 6 Comentarii | 778 Vizualizari

Proiect pentru "transformarea" șpăgilor în onorarii pe bază de contract semnat între pacient, medic și managerul spitalului. Banii vor ajunge și în bugetul unităților medicale.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a inițiat un proiect de lege, pe care l-a depus în Parlament, prin care încearcă să crească veniturile medicilor din sistemul sanitar românesc.

Conform proiectului de lege, în spitalele publice se va putea desfășura activitate medicală în regim privat, la cererea pacientului, în afara programului normal de lucru, fără a afecta activitatea de urgență și contractul de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conform Ministerului Sănătății, în spitalele publice, există „intervale libere” de timp, în care platformele tehnologice (săli de operații, servicii de explorări endoscopice și funcționale etc), precum și o parte din cabinetele de consultații sau saloane rămân neutilizate.

„Oferirea acestor facilități pentru activitate medicală în regim privat, în condiții clar reglementate, va asigura venituri suplimentare spitalelor publice și va permite modernizarea și dezvoltarea acestora, ca și creșterea veniturilor angajaților”, susțin oficiali din M.S.

Pacienții internați în spitalele publice pot opta expres pentru un medic curant, pentru un anumit act medical, în afara programului normal de lucru, pentru care va achita un onorariu prestabilit prin acordul părților exprimat într- un contract semnat de pacient sau reprezentantul său, medic/medicii ceruți și managerul spitalului.

Onorariul va fi achitat la serviciul contabilitate al spitalului, iar banii se vor împărți între spital și personalul medical implicat în asigurarea serviciului medical solicitat. Proiectul a strâns 102 semnături de la membrii comisiilor parlamentare de Sănătate și Finanțe, din Senat și din Camera Deputaților.

Puteti citi mai jos întregul proiect de lege cu privire la prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice

Art.1 - În spitalele publice se pot presta servicii medicale la cererea pacientului/reprezentantului său legal, în regim privat, în afara programului normal de lucru.

Art 2 - Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se realizează numai în afara orelor de program al personalului solicitat și în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului(spitalizarecontinuă şi de zi, activitatea ambulatorului de specialitate) precum și programul de urgență din timpul gărzii.

Art 3 - (1) În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepția cazurilor în care - la cererea șefului de secție din spital, cu acordul directorului medical și cu avizul favorabil al managerului - alți medici din sistemul public sau privat sunt solicitați să îndeplinească actul medical, în condițiile legii.

(2) În spitalele publice, medicii care potrivit programării asigură serviciul de garda, în ziua respectivă nu pot acorda servicii/acte medicale la cererea pacientului.

Art. 4 - În spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacienţilor, în regim privat, numai în limita specialităților medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat și acreditat.

Art. 5 - În spitalele publice, prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată și include suma următoarelor cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii și echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigații și analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitățile, inclusiv cele aferente spălării inventarului moale, eliminarea și neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică și informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor etc. Modalitatea de tarifare este stabilită prin ordin al ministrului sănătății.

Art. 6 - Desfășurarea de servicii/acte medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, în spitalele publice, care fac obiectul prezentei legi, nu va afecta în nici un fel buna îndeplinire şi desfăşurare a serviciilor din spitalul public, conform atribuţiilor şi obligaţiilor prevăzute prin contractul cu casele de asigurări de sănătate.

Art. 7 - Personalul medical care are dreptul, în sensul prezentei legi, să desfăşoare activitate medicală constând din prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se pot organiza şi funcţiona după cum urmează:

a) medic specialist sau medic primar - persoană fizică independentă,

b) cabinet medical individual,

c) societate civilă medicală,

d) alte forme legale de organizare a activității medicale, care au în obiectul de activitate acordarea de servicii medicale.

Art. 8 - (1) Îndeplinirea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se realizează numai prin încheierea prealabilă a unui contract tripartit, semnat personal de către pacient sau reprezentantul său legal, de către medicul/medicii solicitati de aceştia - răspunzători juridic de serviciul/actul medical angajat- şi, respectiv, de managerul spitalului în cauză.

(2) Pacientul/reprezentantul său legal va semna de asemenea consimţământul informat pentru toate analizele, investigaţiile, manevrele si intervenţiile medico-chirurgicale necesare îndeplinirii serviciului/actului medical contractat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate