Editura Evenimentul si Capital

Cum vor fi recalculate pensiile militare. MAI pune în dezbatere ordinul cu normele metodologice

Autor: | | 0 Comentarii | 1755 Vizualizari

MAI, MApN, SRI, SIE, STS şi SPP au pus în dezbatere publică ordinul privind procedurile de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat. Totodată, au fost supuse dezbaterii publice şi normele metodologice de întocmire a dosarului de pensionare dat de miniştrii MAI, MApN şi directorul SRI.

În metodologia sune specificaţi toţi paşii pe care îi are de făcut un viitor pensionar care îşi depune dosarul pentu pensie militară de stat, precum şi condiţiile impuse de lege pentru a avea acces la acest tip de indemnizaţie. 

Modelele de cerere pentru diferite tipuri de pensionare (pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de urmaș) sunt cuprinse în anexele ordinului, ca şi modelul situaţiei veniturilor realizate lunar, necesară pentru modul de calcul al pensiei conform dispozițiilor Legii 263/2010, modificată şi completată. .

Potrivit proiectului, recalcularea pensiilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare se realizează pe baza vechimii cumulate rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislației în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016.

Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea constituită din soldele sau salariile lunare brute realizate la funcția de bază în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Potrivit Legii nr. 223, în situația în care în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în prezent în plată, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare. 

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate