Cum supraviețuiești în caz de cutremur: Ce să faci şi ce să nu faci în casă, pe stradă, în maşină şi în locurile publice

Cum supraviețuiești în caz de cutremur: Ce să faci şi ce să nu faci în casă, pe stradă, în maşină şi în locurile publice

Dacă se produce un seism, trebuie să acționezi rapid și coordonat. Dacă ești într-o incintă, trebuie să te protejezi, nu s-o iei la fugă pe scări încercând să ieși în stradă. Pe stradă, nu trebuie să stai lângă clădiri, stâlpi de electricitate sau benzinării. Nu în ultimul rând, fiecare ar trebui să aibă la îndemână o mini-trusă de supraviețuire. Două cutremure s-au produs în dimineața aceasta în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Cel mai mare a avut magnitudinea de 3,8.

Dacă te afli în casă în momentul în care se produce un cutremur, ramâi acolo şi protejează-te!  N-o lua la fugă pe scări, e cea mai mare greșeală! „Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite („duck, cover and hold”) sunt simple şi asigură protecția individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat”, explică conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru.

E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adăpostindu-vă lângă diverse obiecte solide, care vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabușire, şi cât mai departe de ferestre, mai spune medicul specializat în urgențe.

„Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi”, explică el. Dr. Ciuhodaru detaliază câteva situații:

Ne puteți urmări și pe Google News

 - Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.

-Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

 „Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii”, precizează medicul.

Dacă în momentul seismului vă aflați pe stradă, e bine să căutaţi spaţii cât mai largi ca să vă asiguraţi protecţia individuală. „Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle. Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune”, spune medicul.

 Dacă ești în mașină e bine să oprești vehiculul la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

 „Ce să nu faceţi în astfel de situație? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune”, precizează Ciuhodaru.

Dacă te afli în locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte etc.) „nu alergaţi către ieșire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând”, arată acesta.

De asemenea, ar fi bine să avem la îndemână o trusă de supraviețuire care să conțină: apă, alimente uşoare şi compacte (gen bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi etc), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

 „Şi nu în ultimul rând, aţi văzut şi dumneavoastră, nu suprasolicitaţi reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un sms ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine”, conchide conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă. 

Marți dimineață, la ora 07.09, un seism de magnitudine 3,8  s-a produs în zona Vadu Oii din Buzău (zona seismică Vramcea). Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 116,5 kilometri. Nouă minute mai târziu, un al doilea cutremur, de data aceasta de magnitudine 2,7, s-a produs în aceeași zonă seismică.

Cel mai puternic cutremur de luna aceasta din zona seismică Vrancea s-a produs pe 4 august și a avut magnitudinea de 4,4, având epicentrul la o adâncime de 140.5 kilometri.