Editura Evenimentul si Capital

Cum strică adevărul o știre falsă. Povestea cărnii stricate, veche de 40 de ani, care a produs „șoc și groază”

Eticheta este singura care ne poate arăta vechimea cărnii FOTO: EVZ
Autor: | | 3 Comentarii | 38598 Vizualizari

Informația că, la Constanța, s-a găsit carne congelată în anii 80 a făcut înconjurul României. Specialiștii consultați de EVZ au izbucnit în râs, dar ne liniștesc și spun că totul e o făcătură

Afaceristul constănțean Răzvan Dimoftache, arestat săptămâna trecută după ce, în magazinele lui, polițiștii și procurorii au găsit peste patru tone de carne congelată „improprie consumului”, a ajuns între timp un „caz incredibil, șocant”. Carnea comerciantului a căpătat brusc „o vechime de aproape 40 de ani” și nu de 4 ani cum presupun, oficial, inspectorii sanitar-veterinari. Degeaba neagă specialiștii o asemenea „fantezie”, știrea a fost deja înghițită de populație și „dacă așa spune la televizor înseamnă că e adevărată”.

„Își vindea ilegal marfa”

Răzvan Dimoftache a fost arestat pentru evaziune fiscală, instigare, înșelăciune, falsificare de instrumente oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Adică își vindea, ilegal, carnea și produsele din carne și păcălea statul neplătindu-și obligațiile fiscale. Lipsește infracțiunea de atentat la sănătatea publică. Așa că, fiind și început de săptămână când nu prea sunt știri, carnea lui Dimoftache a atins recordul de vârstă, 40 de ani, producând „șoc și groază” în rândul constănțenilor.

Lipseau etichetele

„Nu există așa ceva, tehnic nu e posibil, cine dă asemenea informații alarmante să și le asume și să dea explicații”, spune purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare Constanța, medicul veterinar Cristina Linte. Deși sursa citată de presă sunt „inspectorii sanitar-veterinari care susțin că marfa a fost ambalată și refrigerată la începutul anilor ,80, apoi decongelată în urmă cu șase ani, pusă iar în congelatoare și scoasă acum la vânzare”. Singura modalitate de a afla vechimea cărnii este prezența etichetei, ceea ce nu a fost cazul la Dimoftache. Carnea de porc, vită și pui, era aruncată, la grămadă, în lăzi frigorifice, fiind spartă cu satârul și toporul pentru a fi dusă la distrugere.

„Poate era carne de dinozaur”

Un inspector sanitar-veterinar și-a dat, se pare, cu părerea și unii jurnaliștii au speculat-o, bucuroși, deși era neverificată. „Sportul cu panica alimentară este la modă, știrea este o făcătură de la cap la coadă. Chiar și la Rezervele Statului, stocul de carne se înlocuiește odată la patru ani”, declară, pentru Evenimentul zilei, Maximilian Drăgan, expert alimentar. Glumește, spunând că poate era carne de dinozaur. Mai grav, din punctul lui de vedere, este că personaje precum Răzvan Dimoftache nu sunt cercetate și pentru fraudă alimentară: „Ar trebui să nu mai activeze în comerțul cu alimente pentru că, practic, te otrăvesc zilnic”.

„Ce lume nebună!”

Directorul ANPC Paul Anghel este amuzat de vechimea cărnii de la Constanța. „Cum adică a fost refrigerată, apoi decongelată și scoasă la vânzare? Dacă o decongelezi, nu poți sta nici la o distanță de 2 kilometri, atât de urât pute. Să fim serioși. Carnea congelată la minus 18 grade nu poate fi păstrată mai mult de 18 luni, iar carnea refrigerată la 8-10 grade nu o poți ține mai mult de 7-12 zile”. Gheorghe Dincă, doctor în Științe Medicale Veterinare, domeniul Igiena Alimentelor, a lucrat toată viața la DSV Constanța și a văzut multe, „dar o asemenea prostie nu mi-a fost dat să aud”. Își aduce aminte că, în anii ,90, când au venit trupele NATO, carnea militarilor era păstrată, pentru cel mult 5 ani, la minus 38 de grade. „Și cine e atât de fraier, acum, să consume atâta curent, când carne găsești peste tot. La noi în țară nici nu sunt frigidere care asigură temperatura asta și nicăieri în lume nu există metode să determini vârsta cărnii dacă nu e etichetată. Dar la ce îți trebuie? Pentru că și carnea de câteva zile se degradează văzând cu ochii. Ce lume nebună”.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate