Editura Evenimentul si Capital

CUM se pot modifica PENSIILE MILITARE și CUM se întocmește DOSARUL DE PENSIONARE. Miltarii au la dispoziție 10 zile ca să facă propuneri

Veterani din Teatrele de Operații
Autor: | | 0 Comentarii | 8249 Vizualizari

Cei nemulțumiți de Legea pensiilor militare de stat - Legea nr. 223 din 2015 pot face recomandări și propuneri pentru modificarea modului în care se calculează pensiile și a modului în care sunt întocmite dosarele de pensionare.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat punerea în dezbatere publică a două proiecte de ordine. Primul este Ordinul miniștrilor Apărării, Afacerilor Interne și al directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare. Cel de al doilea este un proiect de ordin comun al miniștrilor Apărării, Afacerilor Interne, Justiţiei și a șefilor din structurile de siguranță națională - SRI, SIE, STS și SPP - pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat.

Reguli de întocmire a dosarului de pensionare

MAI transmite că proiectul Ordinului ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare reglementează activităţile pe care le implică întocmirea şi transmiterea documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie, activităţi ce debutează cu depunerea de către solicitant, în condiţiile legii, a cererii de înscriere la pensie, precum și circuitul documentelor și datelor.

Prin Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare, prevăzută ca anexă la proiectul de ordin, sunt detaliate, printre altele, aspectele referitoare la actele și documentele doveditoare care intră în alcătuirea dosarului de pensionare, cerinţele de fond şi de formă referitoare la fişa de pensie şi la modalitatea concretă de completare a acesteia, precum și modalitățile de centralizarea şi transmitere a datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Anexele la metodologie cuprind modele ale cererilor pentru acordarea diferitelor tipuri de pensie (pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de urmaș), modelul fişei de pensie, precum şi modelul situaţiei veniturilor realizate lunar, necesară pentru modul de calcul al pensiei conform dispozițiilor Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Procedurile de reclaculare a pensiei

Proiectul Ordinului ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Justiţiei, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informații Externe, directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și directorului Serviciului de Protecție și Pază pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat stabilește modul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, fiind precizate: instituțiile  și  structurile  implicate  în  procesul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, calendarul de desfășurare a activităților necesare procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, circuitul  documentelor  necesare  recalculării  și  actualizării pensiilor militare de stat, elementele  avute  în  vedere la recalcularea și actualizarea pensiilor militare de stat, mecanismele  de  actualizare  a   elementelor  necesare   în   procesul  de  recalculare  și actualizare a pensiilor militare de stat, modalități facile de comunicare cu beneficiarii drepturilor de pensii și formularistica necesară acestui proces.

Potrivit proiectului, recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute la art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează, după caz, pe baza următoarelor elemente:

  • vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016;
  • procentele de calcul stabilite conform prevederilor art. 29, 39 şi 108 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 30 din aceeaşi lege;
  • situaţia soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, corespunzătoare celor 6 luni consecutive alese conform art. 28 din Legea nr.223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau ultimelor 6 luni de activitate în situaţia în care beneficiarul nu îşi exprimă opţiunea, până la data de 30 iunie a.c., actualizate conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare,  care constituie baza de calcul;
  • gradul de invaliditate şi cauza invalidităţii;
  • numărul de urmaşi înscrişi la pensie;
  • Semnul Onorific În Serviciul Patriei sau similare, deţinut.

MAI: niciunui militar nu îi vor fi diminuate veniturile

Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea prevăzută la art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, constituită din soldele/salariile lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

În baza de calcul nu se includ venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor, cum ar fi diurnele de deplasare şi de delegare, compensaţiile lunare pentru chirie, valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană, contravaloarea uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament.

În situația în care în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în prezent în plată, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare, acest principiu fiind cuprins expres în art. 111 din Legea pensiilor militare de stat, garantându-se astfel că niciunui pensionar militar nu îi vor fi diminuate veniturile aflate în plată.

Zece zile pentru propuneri

Textele celor două proiecte au fost postate, luni, 25  ianuarie 2016, pe pagina de Internet a MAI: www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, dar pot fi consultate și la Centrul de Relații cu Publicul al M.A.I., din Piața Revoluției nr. 1 A, sector 1, București. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la aceste proiecte sunt așteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, în termen de 10 zile de la data publicării, adică până miercurea viitoare.

Surse de documentare

Pentru a veni în sprijinul pensionarilor MAI, Ministerul Afacerilor Interne, prin Casa de Pensii Sectorială, a înființat o linie telefonică specială prin intermediul căreia pot fi obține informații legate de modalitatea de aplicare a cadrului normativ referitor la pensiile militare de stat. În plus, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, pe prima pagină, la secțiunea ”UTILE”, a fost creat un link către pagina Casei de Pensii a MAI, unde pot fi găsite informații referitoare la noile prevederi legale privind pensiile militare, răspunsuri la întrebări frecvente și modalitățile de contact ale specialiștilor de la Casa de Pensii a MAI.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate