Editura Evenimentul si Capital

Sebastian Ghiţă: O să le prezint membrilor comisiei calitatea denunţătorilor. Nu ştiu cine cui face dosare în ţara asta

Sebastian Ghiţă
Autor: | | 3 Comentarii | 806 Vizualizari

Sebastian Ghiţă a declarat, vineri, că strategia sa de apărare se va axa pe prezentarea faptului că denunţătorii săi sunt persoane care au în prezent mai multe dosare penale, dar totuşi mărturiile lor sunt considerate relevante de procurori. Deputatul a venit în această dimineaţă la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru a-şi analiza dosarul.

„L-am citit (n.r.-dosarul trimis la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor) o dată pe tot. Denunţătorii din acest dosar sunt cel puţin curioşi. Voi studia toate elementele cu avocaţii şi-mi voi pregăti argumentele până marţi în Comisia juridică din Camera Deputaţilor. (...) O să le prezint (membrilor comisiei n.r.) calitatea denunţătorilor şi o voi face şi publică pentru ca toată lumea să ştie cum arată un denunţător în România, cu peste 10 dosare penale şi nenumărate arestări. Daca un astfel de personaj reuşeşte să-l dărâme pe anchetatorul care l-a băgat după gratii, atunci nu ştiu cine cui face dosare în ţara asta.“, a declarat Sebastian Ghiţă la ieşirea de la Comisia juridică.
 
Biroul Permanent al Camerei a trimis Comisiei juridice cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Sebastian Ghiţă, cu termen până marţi pentru raport,care urmează să fie supus la vot în plenul Camerei Deputaţilor miercuri, potrivit adevarul.ro.
 
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre cei implicați în furnizarea ilegală de informații nedestinate publicității fiind și Sebastian GHiță – deputat în Parlamentul României.
 
Redăm, integral, acuzele DNA 

- două (2) infracțiuni de dare de mită, - două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, - șantaj, - cumpărare de influență, - conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală. Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.

În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale. Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei. La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012. La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat. În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova. Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. 
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate