Cum SĂ TE FEREŞTI DE EBOLA. Cum arată salonul pregătit ÎN ROMÂNIA pentru tratarea posibililor pacienţi. Nu există leac?

Cum SĂ TE FEREŞTI DE EBOLA. Cum arată salonul pregătit ÎN ROMÂNIA pentru tratarea posibililor pacienţi. Nu există leac?

Autorităţile române au luat măsuri de precauţie pentru eventualitatea apariţiei unor cazuri de Ebola pe teritoriul ţării.

Un etaj al Institutului "Matei Balş" din Capitală a fost amenajat pentru eventuale cazuri acesta având o capacitate de 15 paturi, laborator propriu şi fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Potrivit Mediafax, Ministrul Sănătăţii a precizat că România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola, fiind constituit un Comitet naţional de coordonare, format din ministerele Sănătăţii, Afacerilor Interne, Apărării Naţionale, Afacerilor Externe şi Transporturilor. Bănicioiu a spus că acest comitet are atribuţii din momentul în care apare o suspiciune, trebuind să coordoneze monitorizarea şi izolarea pacientului confirmat.

Foarte periculoasă

Potrivit experţilor, Ebola este extrem de contagioasă şi foarte periculoasă. În mod normal, boala are o rată de mortalitate de 90%. Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone. Virusul poartă numele râului Ebola, din Congo, unde, în 1976, au fost descoperite primele cazuri şi se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu erau sterilizate

Boala a fost descoperită acum 38 de ani. Profesorul Heymann, care a făcut parte din echipa de savanţi care s-a ocupat iniţial „de caz”, spune că boala a pornit atunci de la un director de şcoală care s-a infectat, cel mai probabil, după ce a tăiat un animal pe care-l cumpărase de la piaţă. "A fost tratat ambulatoriu, pentru hemoragie nazală şi dizenterie, cu o injecţie. Acolo erau numai patru ace şi seringi în toată secţia, care nu erau sterilizate între folosiri şi, în plus, erau utilizate şi la maternitate", a dezvaluit David Heymann, de la Facultatea de Igienă şi Medicina Tropicală din Londra. De atunci s-au înregistrat alte zece epidemii, care au făcut 2.000 de victime. De-a lungul timpului, simptomele au ramas aceleaşi, "discrete", însă atunci când virusul loveste, o face rapid şi mortal. Deocamdată, nu exista leac pentru această maladie. Doar un vaccin experimental, care ar urma să fie testat abia în septembrie 2015.