Editura Evenimentul si Capital

Cum s-au făcut parlamentarii că muncesc. Cele mai trăsnite inițiative legislative depuse de aleși în 2015

Parlamentarii s-au făcut că muncesc și anul acesta
Autor: | | 3 Comentarii | 1601 Vizualizari

Şi în acest an, parlamentarii s-au întrecut să depună proiecte de lege inedite, unele dintre ele făcute în glumă.

De exemplu, deputatul Bogdan Diaconu a depus un proiect de lege care prevede "alinierea indemnizaţiei parlamentarilor la nivelul salariului minim pe economie", iar calculul pensiilor să se facă la acest cuantum. "Am depus astăzi la registratura Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă din partea Partidului România Unită, sub semnătura mea, de aliniere a indemnizaţiei parlamentarilor la nivelul salariului minim pe economie şi din aceasta rezultă calculul pensiilor se va face pe perioada mandatelor la acest cuantum al salariilor minime pe economie”, spunea Diaconu.

O altă propunere legislativă inedită a privit acordarea unor facilităţi cu caracter cultural cu ocazia celebrării căsătoriilor de lungă durată. Mai exact, proiectul prevede că soţii care sărbătoresc împlinirea a 25 de ani, respectiv 50 de ani de la căsătorie pot beneficia de bilete gratuite pentru maxim două evenimente la teatru, muzeu, operă sau filarmonică.

Propunerea legislativă "un copac pentru fiecare copil"  care priveşte toate  localităţile de peste 15.000 de locuitori, prevede ca "în termen de 6 luni de la înregistrarea fiecărei naşteri, primăriile vor asigura plantarea câte unui copac pentru fiecare copil nou-născut."

Legea "Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele"

Propunerea deputatului independent Remus Cernea, care parafrazează un citat din faimosul roman-satiră „Ferma animalelor”, de George Orwell, a fost o lege-protest care conţine un singur articol şi vizează localitatea Pungeşti şi protestele din localitate. "Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii"- prevede proiectul de lege, parafrazând fraza „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale ca altele”.

"Este o lege metaforă, o lege/protest față de abuzurile actualei puteri, care printre multe alte abuzuri a instituit la Pungești o zonă de siguranță specială, încălcând grav drepturile cetățenilor din acea zonă”, declara Remus Cernea.

Legea Tăcerii

Senatorul PNL Cristian Bodea a realizat o lege-pamflet, prin care a vrut să atragă atenţia că rolul Parlamentului este diminuat şi că ordonanţele de urgenţă ale Guvernului sunt prioritare.

Proiectul de lege avea zece articole, toate făcute în glumă, între care: "Art 1. Prim ministrul este statul. Indubitabil! Art 2. Ministrul ştie mai bine. Prim-ministrul cel mai bine! Art 3. Ministrul este mai presus de parlamentar. Mult mai sus! Art 4. Parlamentarul are dreptul să ridice mâna. Şi dreptul să tacă! Art 8. Guvernul conduce numai prin ordonanţe de urgenţă. Fără număr!"

Senatorul Cristian Bodea a scris în expunerea de motive: "Pentru că aşa doreşte domnul Ponta!". Parlamentarii nu i-au gustat însă gluma făcută de liberal prin proiectul de lege. Iniţiativa a fost respinsă.

În vară, deputatul ALDE Mircea-Vicențiu Irimie, susținut de alți 31 de colegi parlamentari, a inițiat un proiect legislativ prin care cetățenii sunt invitați să doneze bani pentru dotarea armatei române pentru a primi în schimb  grade militare, până la cel de general, în funcție de sumele livrate. Astfel, cine donează între 1.000 de euro şi 5.000 de euro într-un an, timp de cel puţin cinci ani, poate deveni subofiţer în rezervă, „cu obţiunea (n.r. - opţiunea) activării în serviciul militar activ, în condiţiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele şi impozitele din anul respectiv, plus o diplomă şi invitaţii la evenimentele Ministerului Apărării. Cine scoate din buzunar între 5.000-10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puţin şapte ani, primeşte gradul de ofiţer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxele ş impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, între 10.000 şi 50.000 de euro, bani achitaţi anual timp de nouă ani, atunci se oferă gradul de ofiţer superior. Maximul pe care îl poate obţine un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general şi aceea şi reducere de 8% pentru taxe şi impozite.

Prevederile absurde la legea vânătorii  i-au adus pe oieri în faţa Parlamentului

Într-un protest fără precedent în faţa Parlamentului la care au participat aproximativ 3000 de oieri, aceştia au protestat faţă de o serie de prevederi absurde la legea vânătorii. Astfel, principalele nemulţumiri ale ciobanilor au vizat limitarea numărului de câini la stână şi interdicţia la păşunat în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic, dar şi cea care interzice: „permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”. Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende aplicarea articolelor din Legea Vânătorii referitoare la numărul de câini permis la stână şi la interdicţia privind păşunatul, până la 25 aprilie 2016, urmând ca, între timp, să fie găsită o soluţie de modificare a legii care a stârnit protestele ciobanilor
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate