Editura Evenimentul si Capital

Cum s-a născut cea mai râvnită tartă din lume și cum a fost „reinventată” la noi

Autor: | | 0 Comentarii | 1346 Vizualizari

Se spune că după ce Adam și Eva au mușcat din mărul cunoașterii s-au schimbat toate cele în Paradis, iar noi am ajuns pe Pământ, așa cum ne știm. Fructul oprit însă era prea gustos ca să fie lăsat în urmă. Și, în plus, plin de vitamine

De-a lungul timpului, cofetarii s-au întrecut în a imagina cele mai delicioase deserturi care conțin mere. Secole la rând nu a existat iarmaroc în care să nu se vândă mere glasate, în timp ce prăjiturile, plăcintele sau tartele cu mere au devenit feluri extrem de elaborate.

Creată accidental

Cea mai deosebită tartă a lumii rămâne însă „Tarte Tatin”, sunt de acord gastronomii. O tartă inversată – care se „construiește” în cratiță și se servește răsturnat. Paradoxal, e foarte simplu de făcut, chiar și de neinițiați.



Istoria spune că tarta a fost inventată de una dintre cele două surori Tatin, în anul 1898, la hotelul cu acelaşi nume aparţinând familiei, din localitatea franceză Lamotte-Beuvron. Nu s-a stabilit exact dacă Stéphanie Tatin a fost cea care a caramelizat din greșeală zahărul, sau dacă sora ei, Caroline, a răsturnat tarta. Celebra tartă a fost creată accidental, servită oaspeților hotelului, și îndrăgită pe loc de public. Gastronomia franceză menționează mai multe povești despre nașterea tartei Tatin, una din ele fiind aceea că Stéphanie Tatin, care se ocupa de bucătăria hotelului familiei, a uitat prea mult pe foc merele ce trebuiau să se călească în zahăr și unt – umplutura pentru o plăcintă tradițională. Ca să nu piardă compoziția, tânăra a pus aluatul peste cratița cu mere caramelizate, și apoi totul la copt. După o jumătate de oră, a răsturnat tava ca să vadă ce a ieșit, iar cum ce a văzut arăta interesant, a servit noul desert.

Tarta a devenit o emblema a hotelului Tatin și s-a răspândit repede în întreaga regiune Sologne. În prima jumătate a secolului trecut, tarta a ajuns celebră în toată lumea, după ce Louis Vaudable a preluat desertul în lista de bucate permanentă a celebrului său restaurant, Maxim’s din Paris.

„Tarte Tatin”

Ingrediente:

● 6-8 mere;

● 200 g zahăr;

● 100 g unt;

● 500 g aluat foietaj;

● scorțișoară;

● un anason stelat.

Preparare:

Cuptorul se încălzește la 140 grade C. Vasul în care se va prepara tava se introduce înăuntru, pentru a se încălzi.

Într-o cratiţă, se pune zahărul la topit, la foc mic, cu 50 ml de apă, rezultând un caramel auriu. Merele se curăță de coajă și li se extrage cotorul. Turnaţi caramelul fierbinte în forma încălzită în cuptor, inclusiv pe pereții laterali. Așezați merele unul lângă altul. În fiecare măr se pune jumătate de rulou de scorțișoară, se adaugă anasonul și untul, tăiat bucățele, printre ele. Aluatul, găurit în prealabil cu o furculiță, se așează deasupra merelor, cu marginile pliate în interior, ca să le cuprindă bine. Tarta se coace 35 de minute, apoi se scoate, se acoperă vasul cu o farfurie adâncită (pentru a prelua sosul) și se răstoarnă, dintr-o mișcare bruscă. Tarta se serveşte imediat sau după ce se răceşte, eventual cu îngheţată de vanilie alături.



Merele în deserturile românești

În bucătăria românească, tarta Tatin s-a adaptat din rațiuni economice. Pentru că în Epoca de Aur, bunăoară, la Alimentara nu se vindea foietaj, iar pentru prepararea lui era nevoie de unt sau margarină, care erau raționalizate, tarta se prepara respectând rețeta originală, mai puțin aluatul, care a fost înlocuit cu pandișpan. Acesta era mult mai simplu de preparat, iar ingredientele erau mai ușor accesibile (făină, zahăr, ouă, ulei). Gospodinele de la noi mai fac o plăcintă cu mere rase și călite cu zahăr. Aluatul (500 g făină, o cană de apă caldă, un ou și sare) se întinde în foaie subțire care se umple, cu mere și se rulează. Există și varianta mai costisitoare, în care merele, călite în zahăr și amestecate cu câteva linguri de griș, se pun la copt între două foi groase de aluat preparat din 500 g făină, 2 ouă, 200 g margarină, 150 g zahăr, sare, praf de copt, zahăr vanilinat.






Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate