Editura Evenimentul si Capital

Cum s-a făcut România de rușine la Paris. Culisele eșecului de la cel mai mare târg alimentar din lume

Acesta este unul din standurile României, de panificaţie
Autor: | | 26 Comentarii | 7823 Vizualizari

Adi Hădean, Master Chef, a făcut primele dezvăluiri. Acum se caută vinovaţii pentru cel mai nou scandal legat de participarea României la târgurile internaţionale. Aceștia vor răspunde pentru ruşinea pe care producătorii români care s-au dus să îşi promoveze produsele la unul dintre cele mai mari târguri de alimentaţie din lume, SIAL Paris, au îndurat-o. Birocraţie, (dez) interese, legislaţie neclară? Câte ceva din fiecare. EVZ vă explică firul evenimentelor, aşa cum le-a aflat de la cei implicaţi în poveste

Totul pleacă, se pare, de la tărăgănarea excesivă a lucrurilor de la Ministerul Economiei. Sâmbăta trecută, pe 15 octombrie, cei 650 metri pătraţi rezervaţi pentru standul României la Paris trebuiau să fie gata, aranjaţi, decoraţi frumos. Aşa cum erau standurile celorlalte ţări, fiind obligaţie prin contract cu organizatorul târgului.


FOTO: Aceasta este macheta pavilionului cu cele patru standuri pe care ar fi trebuit să le aibă RomâniaNumai că, surpriză!, spaţiul nostru era gol, cu beton pe jos, stârnind privirile mirate şi dezaprobatoare ale străinilor.

O singură firmă la licitaţie

Pe cei 650 mp, standul României trebuia să aibă 4 pavilioane, cu tematici diferite. Toată organizarea s-a făcut însă pe ultima sută de metri, aşa că şi amenajarea s-a făcut din încropeli. „Licitaţia s-a ţinut marţi, pe 4 octombrie, cu mai puţin de două săptămâni înainte de eveniment. Ceea ce nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă aşa”, ne povesteşte Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cel care a gestionat participarea firmelor româneşti la acest târg alimentar de la Paris.

Două zile mai târziu, joi, pe 6 octombrie, singura ofertă depusă, a firmei Visa SA, este considerată neconformă de funcţionarii responsabili din Ministerul Economiei. Compania face contestaţie tot joi, însă abia luni, 10 octombrie, primeşte răspuns de la Minister şi este declarată câştigătoare. Tot luni Ministerul Economiei plăteşte organizatorilor de la Paris chiria pentru stand şi celelalte cheltuieli de participare. În total, 1,2 milioane lei. „Nu vă mai zic că şi aici au fost o grămadă de probleme, cu faxuri dispărute, ca să nu se plătească chiria”, adaugă Ştefan Pădure. Abia marţi, cu doar trei zile înainte ca totul să fie predat la cheie, firma este chemată să semneze contractul, însă refuză.


FOTO: Firmele româneşti au reuşit până la urmă să încropească standuri onorabile Cum banii pe chirie fuseserăm daţi, o parte din cele 55 de firme care fuseseră selectate să participe la târg decid, totuşi, să meargă.

Mochetă gratis, din jenă

Potrivit Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) au mers 41. APAR spune că au fost 36. „E mai rău să laşi spaţii goale. Nu era nimeni nebun să mai închirieze spaţiul, nu ar fi avut timp să îl amenajeze”, explică Pădure. Aşa că firmele plătesc singure transportul mărfii şi, ajunse la Paris, caută să amenajeze cu ce pot standul. „Am încercat să cumpărăm mobilier de la Ikea, care era aproape, dar ne-a dat 2 săptămâni pentru montaj. Curentul era plătit, dar era un fir de 380 V în mijlocul standului. Noi trebuia să împărţim firele. Ne trebuia şi electrician”, mai povesteşte preşedintele APAR.


FOTO; Aşa arăta sâmbătă standul ţării, cu doar o zi înainte de deschiderea târgului de la Paris, care se încheie astăzi SURSĂ FOTO: APARPână la urmă, fac rost de nişte mobilier vechi, pe care îl curăţă cum pot. Asta se întâmpla în timp ce toată lumea era deja gata. Mocheta au primit-o gratis. „Numai mocheta costa 11.000 euro, fără TVA. Până la urmă au venit organizatorii şi ne-au zis că pentru cei care au cheltuit sute de mii de euro în jur o cumpără ei, dar e prima şi ultima oară când SIAL va da banii”, a adăugat Pădure. „Sper ca Ministerul Economiei să plătească totuşi mocheta, să nu rămânem cu această pată”, a conchis reprezentantul APAR.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate