Editura Evenimentul si Capital

Cum s-a DESTRĂMAT un mit despre Constantin Tănase

Autor: | | 3 Comentarii | 1424 Vizualizari

Se spune că marele comediant Constantin Tănase ar fi fost ucis de sovietici după „Davai ceas, davai palton”. O evocare de Dan Ciachir.

Într-o vară din anii ’70 l-am cunoscut în grădina-restaurant a Casei Scriitorilor pe Adrian Neagu, un tânăr înalt, bine făcut şi bine crescut, student la Conservator. Era băiatul lui Miron Neagu, fost proprietar al unui lanţ de librării şi al unei tipografii din Sighişoara, care publicase cu generozitate volumele unor poeţi. Doi dintre aceştia, ajunşi după război în posturi înalte, nu îşi uitaseră binefăcătorul, făcând să i se acorde o pensie, care după moarte îi revenise fiului. Adrian Neagu locuia cu chirie într-o casă de pe Puţul cu Plopi, o stradă în pantă uşoară, care leagă Ştirbei Vodă de General Berthelot. Modestă, bătrânească, dar cu garaj încorporat şi cu un petic de curte în faţă, casa aceasta – după cum scria şi pe o placă memorială – aparţinuse lui Constantin Tănase, a cărui văduvă îi închiriase prietenului meu o odaie. Am avut prilejul să stau de câteva ori de vorbă cu doamna Virginia, o femeie la vreo 75 de ani, îmbrăcată într-un capot vişiniu, foarte suplă, cu glas calm şi potolit şi părul alb ca lâna.

Ştiam, ca tot românul, că Tănase apăruse în 1945 pe scena Teatrului „Cărăbuş” cu ceasuri pe ambele mâini şi cu o pendulă în braţe, dând glas unui cuplet: „Am început cu der, die, das/ Şi-am terminat cu davai cias;/ De la Nistru pân’ la Don/ Davai cias, davai palton,/ Davai cias, davai soţie,/ Haraşo tovărăşie...”. A doua zi după spectacol, marele comic fusese luat de pe stradă, dus la Comandamentul sovietic şi bătut bestial, astfel încât nu a mai trăit decât două sau trei zile... Aducând vorba despre acest episod, doamna Virginia a surâs, l-a privit semnificativ pe Adrian şi mi-a spus că soţul ei, care nu era atât de curajos pe cât se credea, răposase de pe urma unei boli. Nu m-a surprins destrămarea unui mit. Un deceniu mai târziu, cineva îmi mai spulbera unul; spulberare confirmată ulterior şi de istoriografie: niciodată Lucreţiu Pătrăşcanu, la Cluj sau altundeva, nu a spus că este „mai întâi român şi apoi comunist”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:52 URMĂTORUL PAS DUPĂ REVOCAREA Laurei Kovesi. Rolul istoric pe care îl are Klaus Iohannis. News alert! 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 09:26 REVOCAREA șefei DNA: „O furtună într-un pahar cu apă”. ATAC DUR la Tudorel Toader 09:13 ANUNȚUL care zguduie JUSTIȚIA. CSM, REACȚIE după ce Toader a cerut REVOCAREA lui Kovesi. Ce se va întâmpla cu șefa DNA 09:05 REACȚIE la CALD în CSM după PROPUNERA de REVOCARE a Laurei Kovesi : „Ar fi multe de spus” 08:42 Monica Macovei, REACȚIE ACIDĂ la decizia lui Toader: „A încălcat separaţia puterilor în stat. Cererea de revocare a şefei DNA e ilegitimă” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 22:15 Lider-cheie din ALDE, comparație DEVASTATOARE între PRESTAȚIA lui TOADER și cea a lui IOHANNIS 21:24 Cererea de revocare a Laurei Kovesi! URMĂTOAREA MUTARE, la Klaus Iohannis. Românii sunt chemaţi în stradă. NEWS ALERT! 21:16 PNL a IEȘIT la ATAC după PROPUNEREA de REVOCARE a Laurei Kovesi: „TOADER a ALES să fie de PARTEA INFRACTORILOR” 21:01 Badea A REACŢIONAT AGRESIV după cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi: „JAVRELE SECURISTE au bruiat” 20:42 AUGUSTIN LAZĂR nu dă ÎNAPOI. REACȚIE CLARĂ în favoarea lui KOVESI: „NU EXISTĂ niciun MOTIV legal” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate” 19:44 PREVIZIUNILE lui Dan Andronic dinaintea CUTREMURULUI din JUSTIȚIE. Cererea de revocare a Laurei Kovesi. NEWS ALERT 19:17 KOVESI, REVOCATĂ? Semnele care indică DECIZIA SECOLULUI în Justiţie. Breaking news 17:08 Toader a cerut procedura de REVOCARE a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi! BREAKING NEWS

Articole salvate