Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Cum poţi să mănânci inteligent carne de miel

14_Masa_shutterstock
Autor: | | 21 Comentarii | 1796 Vizualizari

Chiar şi cel mai slab miel are multă grăsime şi, cu cât animalul sacrificat este mai tânăr, cu atât carnea este mai greu digerabilă.

Drob, borş, stufat sau friptură la cuptor ori grătar, toate au ca ingredient principal, de Paşte, carnea de miel, care este, însă, mult prea săţioasă. "Plăcerea vine şi din mo deraţie, nu doar din ghiftuială. Organismul nu poate suporta o cantitate de grăsimi provenite din preparatele tradiţionale mult mai mare decât de obicei. De aceea, nu trebuie să mâncăm din toate preparatele la o masă, şi tre buie să mai facem şi mişcare", atenţionează prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Nu asociaţi mielul cu cartofii prăjiţi Cuvântul de ordine pentru masa festivă de Paşte este "miel", însă trebuie să fiţi atenţi că şi cea mai slabă carne de miel are cantităţi semnificative de grăsime şi, cu cât este mai fragedă, cu atât e mai greu asimilabilă. "Nu se va folosi miel mai mic de 8-10 săptămâni, deoarece este bogat în nucleoproteine (purine) şi multe proteine colagenice greu de digerat", avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în ali mentaţie, în cartea "Revoluţie în bucătărie", recent lansată. Carnea nu trebuie împănată nici cu afumături sau slănină pentru că oricum este grasă.Nici garnitura nu trebuie pusă la întâmplare. Nu asociaţi carnea cu cartofi prăjiţi sau salată orientală. O variantă sănătoasă este salata verde sezonieră, asezonată cu ulei de măsline ori doar cu lămâie, dar şi andivele.Alimente fără interdicţieExistă şi alimente mai puţin blamate: pasca şi prăjiturile cu fructe. "Pasca făcută din brânză de vaci şi prăjiturile cu fructe cu blat foarte subţire, cât se poate de sărac în zahăr sunt cele mai potrivite pentru această perioadă îngreunată de grăsimi", adaugă Hâncu. Se poate bea un pahar de vermut, vin spumant sau şampanie, dar sunt de evitat băuturile spirtoase. REŢETĂ TRADIŢIONALĂ Sfaturile prof. Mencinicopschi pentru un stufat de miel reuşit Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională de stufat: Se porţionează carnea, se spală, se scurge şi se înmoaie în ulei. Se stinge cu puţină apă, se pun sare şi piper şi se mai lasă 30 de minute la foc mic, sub capac.Se pune peste carne ceapa şi usturoiul verde spălate şi tăiate mărunt şi se mai lasă 10 minute. Se face un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se adaugă peste carne şi ceapă şi se dă la cuptor până scade puţin. Pentru aromă, după ce se presară verdeaţa tocată mărunt se pot pune felii de lămâie. Pentru ca mâncarea să fie cât mai sănătoasă este bine să apelaţi la câteva trucuri:
  • nu folosiţi făină pentru prepararea sosului, ci legume pasate.
  • folosiţi ulei de măsline, rapiţă sau palmier nehidrogenat.
  • alegeţi un vin fără sulfiţi.
  • utilizaţi sare de mare sau de mină brută cu plante aromatice sau cu alge marine bogate în iod şi alte substanţe biologic active care interferă cu absorbţia grăsimilor şi colesterolului, scăzându-le nocivitatea.
  • preparaţi garnitura din legume fierte, grilate, sotate, şi nu cu pâine, orez, mămăliga, cartofi.
Stufat de miel
  • 1kg carne de miel
  • 20 de fire de ceapă verde
  • 20 de fire de usturoi verde
  • 2 linguri de bulion
  • 1 lingură de făină
  • 2 linguri de oţet
  • 100 ml ulei
  • 100 ml vin
  • 1 legătură leuştean
  • 1 legătură patrunjel
  • 1 linguriţă boia de ardei
  • piper după gust
  • sare
CUM SE GĂTEŞTE Pulpă de miel la cuptor Într-un vas încăpător se pun căţei de usturoi zdrobiţi, foi de dafin, rozmarin, piper şi sare după gust, ulei, mentă tocată şi se amestecă până la omogenizare. Carnea de miel se va ţine în această marinată o jumătate de zi, la frigider. Apoi se introduce într-o tavă, se unge cu ulei şi se rumeneşte la cuptor, timp de o oră şi jumătate.
  • 1 pulpă de miel
  • 5 căţei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 2 pahare de vin alb
  • rozmarin
  • sare
  • piper
  • mentă
  • ulei




Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 11:40 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate