Cum pot scăpa firmele care încalcă legea de suspendarea activității de către ANAF

Cum pot scăpa firmele care încalcă legea de suspendarea activității de către ANAF

Guvernul a stabilit clar, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată miercuri, care sunt situațiile care duc la suspendarea activității unei firme care încalcă legea. Firmele care își permit să plătească mai mulți bani vor scăpa de suspendarea activității.

Practic, actul normativ introduce reglementări ce permit aplicarea graduală a sancțiunilor asupra firmelor, în funcție de un prag de semnificație.

Dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită înainte de control, firma va primi doar un avertisment, nimic altceva, informează Guvernul.

Dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită înainte de control, compania va primi o amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 lei, fără alte sancţiuni complementare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă suma care nu poate fi justificată este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită înainte de control, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Dacă suma nejustificată este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este depăşeşte 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei. În această situație, activitatea firmei va fi suspendată pentru 30 de zile în unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

Dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

Dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției depășește valoarea de 1.000 lei și este mai mare de 3%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată în 24 de luni, indiferent pentru care dintre situațiile prevăzute mai sus a fost aplicată sancțiunea la prima abatere, în cadrul termenului de 24 de luni.

Noile reglementări mai prevăd faptul că firmele pot scăpa de suspendarea activității dacă au bani suficienți să plătească la Fisc. Astfel, dacă operatorul economic achită atât amenda, cât și o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, scapă de suspendarea pentru 30 de zile a activității în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării sumei la Fisc.

Odată cu sancțiunile menționate mai sus, se aplică și prevederile  privind confiscarea sumelor deţinute la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitanţe.