Cum ne scumpeşte UE laptele şi brânza

Cum ne scumpeşte UE laptele şi brânza

Orăşenii care sperau că vor face economii cumpărând de la ţăranii care-și vând laptele și brânza în piețe, în detrimentul supermarketurilor, vor avea o surpriză neplăcută.

Lapte și brânza vândute de țărani în piețe se vor scumpi. Motivul creșterii prețurilor la produselor lactate vândute deţărani este simplu: de la 1 ianuarie 2014, aceştia nu mai au voie să vândă decât lapte conform. Mai mult decât atât, ca să aibă voie să vândă laptele în piaţă, ţăranii trebuie obţină, pe lângă certificatul de la medicul veterinar că animalele sunt sănătoase, două buletine de analize care să ateste că laptele este sigur pentru consum.

Pentru acestea vor trebui să plătească aproximativ 180 de lei, potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine Claudiu Frânc. În cazul multor mici producători suma este mult prea mare ca să şi-o permită, în condiţiile în care depind de vânzarea laptelui pentru a-şi asigura traiul.

"Oamenii își produc singuri hrana, dar pentru caiete la copii şi medicamente se bazau pe vânzarea laptelui", ne-a declarat Claudiu Frânc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să adune această sumă, ţăranul trebuie să vândă măcar 50 de litri de lapte, adică o cantitate mai mare decât cea pe care poate să o obţină de la vacă de rasă în două zile. Dacă la aceşti bani mai punem şi costurile cu transportul până la laborator, atunci e lesne de înţeles că preţurile pe care le vor plăti orăşenii vor creşte în următoarele săptămâni.

Laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (maxim 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml).