Editura Evenimentul si Capital

Cum ne alegem psihologul potrivit? | Cu românul la psiholog

Eveline Ţibichi Osnaga
Autor: | | 0 Comentarii | 446 Vizualizari

Mersul la psiholog nu mai este demult un subiect tabu, la ora actuală sunt mulţi terapeuţi specilizaţi în foarte multe tehnici de lucru şi sunt răspândiţi foarte bine peste tot în ţară.

Odată ce ajungem la concluzia că suntem pregătiți sau că avem nevoie de terapie, tot ce trebuie să facem este să ajungem să găsim psihoterapeutul potrivit pentru noi, omul lângă care ne simțim în siguranță pentru a porni la acest drum.

Pentru a îmbrăţişa meseria de psiholog sau de psihoterapeut, sunt necesare câteva calităţi, cum ar fi intuiţie, capacitatea de a fi empatic, puterea de concentrare, flexibilitatea, creativitatea, răbdare, abilitatea de a asculta şi multe altele. De aceea, alegerea acestuia se face mai mult pe criterii subiective decât obiective. Iată câteva din acestea.Criterii obiective

> Asiguraţi-vă că terapeutul are drept de liberă practică, că este acreditat de Colegiu Psihologilor din România. Acest lucru se verifică pe siteul instituției, printr-o simplă căutare în Registrul psihologilor (rup alfabetic general).

> La fel de important este dacă cabinetul acestuia este înregistrat la Colegiul Psihologilor din România, și acest lucru se poate verifica tot pe site- ul Colegiului, în Registru cabinete.

> Înainte de a intra în legătură cu acesta, prin intermediul internetului poţi citi CV-ul său de unde poţi afla informaţii legate de studiile sale şi experienţa pe care o are.

Criterii subiective

Aşa cum spuneam, suntem mai tentaţi să ne alegem psihologul mai degrabă după criteriile subiective, ceea ce înseamnă că luăm în calcul recomandarea prietenilor, modul în care se prezintă pe site sau pe pagina de Facebook, sau pur și simplu dacă ne plac pozele în care acesta apare.

Indiferent de modul în care ne alegem psihologul, se poate spune că există premise bune pentru colaborare dacă:

> încă de la prima convorbire telefonică, acesta se simte confortabil să stea de vorba cu tine;

> te simţi în siguranţă;

> simţi că poți avea încredere în acea persoană;

> simţi că terapeutul este respectuos, deschis şi sincer;

> simţi că nu eşti judecat şi criticat;

> simţi că eşti acceptat şi înţeles.

Dacă aţi trecut prin toate filtrele de mai sus şi ajungeţi să stabiliţi o întâlnire, este important să ştiţi de la început că, după prima şedinţă, aveţi tot dreptul să decideţi dacă veţi continua terapia cu cel pe care l-aţi cunoscut. Abia după o primă întâlnire puteți să vă faceți o idee cât mai concretă despre cel cu care urmează să începeți terapia. Din punctul meu de vedere, această întâlnire este importantă pentru că atât psihologul cât şi clientul pot lua o decizie în legătură cu evoluția terapiei.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X