Editura Evenimentul si Capital

Cum l-au transformat Papa Francisc și Patriarhul Chiril pe Vladimir Putin în „atletul creștinătății”

Silviu Sergiu
Autor: | | 1 Comentarii | 2669 Vizualizari

Întâlnirea dintre Papa Francisc și Chiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu avea cum să pice într-un moment mai prielnic pentru Vladimir Putin.

 Desigur, întrevederea de două ore, de la Havana, dintre cei doi lideri ecumenici are o însemnătate istorică deosebită.

Pentru încurajarea dialogului interconfesional este binevenită o gură de oxigen, mai ales că Papa Francisc a susținut, nu o dată, necesitatea reunificării bisericilor creștine. Desigur, acesta este un obiectiv foarte important, dar unul pe termen lung.

Este, cred, mai important să discutăm astăzi despre încărcătura politică a întâlnirii dintre Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, și Patriarhul Chiril, liderul bisericii din țara care găzduiește cea mai mare comuitate ortodoxă din lume. Așa cum era de așteptat, cei doi au discutat despre războiul din Siria, pe care l-au catalogat drept un război pentru salvarea creștinilor de sub amenințarea musulmană, având în vedere atrocitățile comise de Statul Islamic împotriva adepților lui Hristos. Un război în care Rusia are o contribuție esențială, în care Vladimir Putin este legitimat drept un veritabil „atlet al lui Hristos”. Dincolo de faptul că Papa Francisc și Patriarhul Chiril au legitimat intervenția militară rusească în Siria, ei i-au conferit lui Putin statutul neoficial de apărător al creștinilor.

Cu siguranță, întâlnirea celor doi lideri religioși va contribui și mai mult la strângerea relațiilor dintre Europa Occidentală și Rusia, în detrimentul SUA și al intereselor sale geostrategice în zonă. De aceea, Putin a făcut eforturi deosebite, încă de acum doi ani, în timp ce invada Crimeea, ca întrevederea să aibă loc. În presa occidentală au apărut informații că s-a ajuns la un acord încă din toamna anului trecut, dar a fost ținut secret până de curând.

În mod evident, Vladimir Putin este conștient de valoarea relației dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Papa de la Roma. Suveranul Pontif este un actor foarte influent în plan global, iar îmbunătățirea relațiilor dintre cele două Biserici folosește Kremlinului, care încearcă să estompeze tensiunile cu Occidentul, după anexarea Crimeii, războiul din Ucraina și intervenția militară din Siria.

Ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeiev, a fost foarte explicit în privința scopurilor urmărite de Moscova. El a punctat că întâlnirea ar putea „ajuta politicieni și diplomați” să decidă asupra unor politici. Cum ar fi, de pildă, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Adevărul este că Vladimir Putin bate la uși deschise. Papa Francisc este un argentinian fără o sensibilitate aparte față de împărțirea Europei pe axa Est- Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, așa cum era Papa Ioan Paul al IIlea, polonezul care a avut o contribuție majoră la prăbușirea Cortinei de Fier. În 2013, Papa Francisc s-a opus unei intervenții militare conduse de SUA în Siria, țară de o mare importanță geostrategică pentru Rusia. Acum un an, Papa a avut de înfruntat criticile vehemente ale catolicilor din Ucraina, după ce a descris războiul din estul Ucrainei drept un „fratricid”. Suveranul Pontif se dovedește a fi un prieten al Rusiei, iar acest lucru nu e deloc în măsură să ne liniștească.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate