Cum l-au făcut parlamentarii pe Cioloș să fugă de la Parlament la aeroport

Cum l-au făcut parlamentarii pe Cioloș să fugă de la Parlament la aeroport

Deși știau că premierul Dacian Cioloș pleacă la Summitul ONU de la New York cu o cusă de linie, parlamentarii nu l-au lăsat să plece spre aeroport decât cu 25 de minute înainte să plece avionul

Toamna a pus stăpânire pe București de la primele ore ale dimineții. În ciuda ploii torențiale și a traficului infernal, fiecare se grăbește la treaba lui. Doar la Parlament timpul pare să se fi oprit în loc. Este puțin după ora 13.00 și pe holul imens din fața sălii de plen acoperit cu un covor roșu pe măsură e pustiu. Luminile nu sunt aprinse, iar de atâta liniște îți țiuie urechile. Aleșii au „alt bioritm”, după cum au dezvăluit chiar ei. Lunea nu reușesc să ajungă la serviciu mai devreme de ora 15.00. Ieri, au făcut însă un efort și au programat o ședință de plen comună la 14.30 pentru ca Dacian Cioloș să le prezinte un raport pe economie. Premierul ar fi vrut să vină la 14.00 că la 17.00 avea avion spre New York (participă la Summitul ONU), dar s-a lovit de „bioritmul” parlamentarilor.

Până vin aleșii și premierul, în fața camerelor de luat vederi se perindă câțiva supraviețuitori ai cutremurului din Amatrice, aduși de un deputat. În timp ce aceștia povestesc cum au scăpat cu viață, deputatul liberal Daniel Zamfir, cu un vraf de hârtii în brațe, trece agitat. E deja ora 14.00. Se aprind luminile pe hol și conducerea Camerei se reunește într-o ședință. Ministrul Educației, Mircea Dumitru, intră în sala de plen. Dacă vede că nu e nimeni se duce în biroul președintelui Camerei, Florin Iordache. Nu-l găsește nici pe el, fiind la Biroul Permanent. Aleșii fac glume că premierul va pierde avionul spre New York. În biroul președintelui Camerei intră reprezentanții Guvernului. Florin Iordache stă însă la povești pe hol, cu mâna în buzunar. Eugen Teodorovici și Ilie Năstase se îndreaptă spre plen sporovăind. Le taie calea senatoarea Cristiana Anghel. Cei doi reușesc să scape repede și se pierd pe ușile din lemn masiv ale plenului. Vine Cioloș. Liviu Dragnea apare umăr la umăr cu Marian Neacșu și se oprește să vorbească cu Victor Ponta. Începe ședința.

De frică că se fac de rușine, înainte să-l invite pe Cioloș la microfon, parlamentarii ratfică decizia Consiliului Uniunii Europene 2014/335/UE - Euratom privind sistemul de resurse proprii ale UE. Nu de alta, dar eram singura țară care nu făcuse asta. Documentul a înregistrat 349 de voturi „pentru”. Era nevoie de cel puțin 341.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lasă-ne, Alinuțo!”

Premierul își prezintă raportul. Liberalii îl filmează cu telefonul, Dragnea își ia notițe, câțiva pesediștii răsfoiesc reviste, Ponta dă declarații pe hol. Spune că se bucură că premierul vorbește în fața plenului reunit, acest atribut fiind al președintelui, dar acesta „e ocupat cu drumețiile”. „Mă bazez pe români ca pe 11 decembrie să îi retrimitem la Bruxelles, la Londra, de unde au mai venit ei, sau în Coreea de Nord dacă mă gândesc la doamna Prună, că acolo într-adevăr mai e stat de drept cum îi place ei - cu puşcării multe”, spune, ironic, Ponta. În plen, Cioloș termină de vorbit și Dragnea îi dă replica. În timp ce își așteaptă rândul, Gorghiu e instruită de liberali ce să-i transmită liderului PSD. Dragnea atacă Guvernul. liberalii își pun mâinile în cap la propriu. Urmează Gorghiu, care se răfuiește cu pesediștii. „Lasăne, Alinuțo!”, i se strigă din sală. Membrii Guvernului stau cu ochii pe ceas. Vorbesc toți reprezentanții partidelor. E ora 16.24 când lui Cioloș îi vine rândul să le răspundă. La 16.34 iese pe ușa sălii de plen. Liftul îl așteaptă cu ușile deschise. Premierul intră grăbit însoțit de consilierii care au alergat pe lângă el la propriu.

Replici acide cu Dragnea și Gorghiu

Dacian Cioloş nu a prezentat situaţia reală a economiei şi nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraţilor, care „sună străin” şi este „ruptă de realitate”, a spus Dragnea. „Eu nu vorbesc şi nici nu vreau să învăţ limba română a demagogiei, a populismului. Miaţi cerut cifre, am venit şi v-am adus cifre”, i-a răspuns premierul. „Când spun creştere economică, românii înţeleg mai mulţi bani în buzunare”, i-a tradus Dragnea premierului. „Poate problema este că această creștere nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice”, a venit replica lui Cioloș. „S-au folosit aici cuvinte mari legate de patriotism, apropo de acest Guvern tehnocrat, care e vândut străinătăţii. Pentru mine patriotismul şi ţara sunt lucruri mult prea profunde pentru a veni cu ele să le spun în piaţa publică pentru a câştiga nişte voturi”, a mai spus premierul. În apărarea lui Cioloș a sărit și Gorghiu. „Eu limba dvs am înțeles-o și cred că ar trebui să le recomandăm și celor din PSD să facă un pic de școală pentru a înțelege limbajul dvs”, a spus liberala. Gorghiu a fost taxată la rândul ei de Tăriceanu: „Pentru moment am avut impresia că am greșit sala. Antevorbitoarea mea, enervată de discursul lui Dragnea a uitat de ce ne-am reunit aici”.

Guvernul, îngrijorat „exacerbarea pensiilor speciale”

Premierul Dacian Cioloș a prezenat un bilanț extrem de optimist al guvernării sale singura sa nemulțumire majoră fiind „exacerbarea pensiilor speciale”.

Investițiile, în creștere

Acuzat că a eșuat în absorbția fondurilor europene, el a arătat spre guvernarea precendentă. „Da, Guvernul Ponta a trimis o listă cu 200 de proiecte, din care niciunul nu a fost aprobat, pentru că niciunul nu a fost pregătit bine”, i-a răspuns Cioloş președintelui PSD, Liviu Dragnea, care l-a acuzat că nu a obținut „nimic” în cadrul planului Juncker. Primul-ministru a insistat însă asupra creșterii economice din primele luni ale acestui an și a afirmat că ea este „sustenabilă”, fiind bazată și pe consum, și pe investiții. „Investiţiile publice au crescut cu peste 15%”, a mai spus Cioloş.

El a criticat însă sistemul pensiilor speciale, tot mai multe categorii profesionale obținând acest drept. „Acolo unde avem pensii contributive avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii”, a explicat el. În mai, și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a criticat pensiile speciale, arătând că ele împiedică majorarea celorlalte pensii, însă a afirmat clar că acest Executiv nu va lua nici o măsură.

Asistența socială, regândită

Primul-ministru a vorbit și despre „reașezarea” sistemului de asistență socială, astfel încât să încurajeze angajarea în „câmpul muncii”. „Dorim să regândim şi sistemul de asistenţă socială, pentru a reaşeza ponderea majoritară, de la beneficii financiare ce încurajează marginalizarea în societate, prin întreţinere, prin asistenţă socială, spre servicii sociale care să încurajeze incluziunea şi crearea de locuri de muncă”, a explicat șeful Executivului