Cum JUSTIFICA procurorul general Tiberiu Niţu, acum cinci, ani de ce a TRAS de pe TVR în timpul REVOLUŢIEI din 1989

Cum JUSTIFICA procurorul general Tiberiu Niţu, acum cinci, ani de ce a TRAS de pe TVR în timpul REVOLUŢIEI din 1989

După ce fost preşedinte Traian Băsescu l-a acuzat pe Tiberiu Niţu, procuror general al României, că a tras în oameni la Revoluţie, "Adevărul“ a prezentat mărturia acestuia despre participarea sa la evenimentele din decembrie 1989, pe care a făcut-o în urmă cu cinci ani, dar care la vremea respectivă a rămas nepublicată.

Într-un interviu publicat de "Adevărul" în 2010, Tiberiu Niţu, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, întrebat fiind unde l-a prins Revoluţia din decembrie 1989, a răspuns că se afla ca militar în termen la Televiziunea Română.

"Eram militar în termen şi, întrucât am făcut armata la trupele de Securitate, eram repartizat, împreună cu alţi soldaţi de la unitatea din care făceam parte, să asigur paza Televiziunii. La Revoluţie am fost pus să păzesc un hol şi l-am întrebat şi eu pe sergentul major ce se întâmplă. Zice „am primit ordin că vine un desant de terorişti arabi din elicoptere. Când îi vedem că se paraşutează, ieşim pe acoperişul Televiziunii şi îi împuşcăm din aer“. Când auzeam de terorişti, mă vedeam luptându-mă cu Rambo. Păi eu, după două luni de armată, eram capabil să mă lupt cu Rambo? Că asta însemna pentru mine terorist, la asta mă gândeam. Aveam 18 ani. Credeţi că era uşor? (...) N-a venit niciun elicopter. Până la urmă, tot pe noi ne-a aliniat colonelul Oană, comandantul Televiziunii, şi ne-a rupt gradele de pe umeri. A zis că ne arestează pentru că suntem de la trupele de Securitate. Eram nişte copii de 18-19 ani. După un sfert de oră s-a revocat ordinul, zice „plecaţi în casele din jurul Televiziunii pentru că de acolo se trage. Ocupaţi casele şi, la noapte, când or veni securiştii ăia, teroriştii, să dea peste voi şi să vă împuşcaţi între voi acolo“. Credeţi că mie mi-a fost uşor? Când am plecat din curtea Televiziunii, unde mă simţeam în siguranţă pentru că era obiectivul pe care îl cunoşteam de atâta timp... Şi când m-am dus în casele alea..., am intrat peste oameni în casă... Am spus „Tatăl nostru“ şi am zis „plec, dar nu ştiu dacă mă mai întorc“. Mie mi-a fost frică de moarte, măi băieţi!", a mărturisit Niţu.

El a subliniat că "acele case din jurul Televiziunii au fost ciuruite de gloanţe. Din câte se ştie, până la urmă tot militarii au fost cei care au tras în ele. Se instalase un tanc chiar lângă Televiziune. Au făcut casa de vizavi praf cu mitraliera de pe tanc. Trăgeau şi militarii, şi civilii", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat fiind dacă el a tras, Tiberiu Niţu a răspuns: "Era concepţia aia că se trage din casele din apropiere. Şi când s-a zis foc spre casele alea..., am executat foc! Eu, civilii de pe lângă mine care aveau arme, colegii mei, toată lumea. Am tras acolo, dar nu era nimeni. Atât. Alea au fost singurele momente, în noaptea de 22 spre 23 decembrie. De ce să mint? Aş putea să mint, dar n-am niciun interes să ascund. N-am făcut nimic nelegal, n-am împuşcat pe nimeni, n-am omorât pe nimeni. Cu ce sunt vinovat?.

Actualul Procuror general a explicat că a stat la Televiziune din 2 decembrie 1989 până în 21 septembrie 1990. "Am prins tot acolo, măi copii. Şi Mineriadă, şi tot. În iunie 1990, la Mineriadă, era să iau foc. M-am trezit cu un Molotov lângă mine, s-a aprins o draperie, abia am reuşit să o stingem", a explicat Tiberiu Niţu.