Editura Evenimentul si Capital

Cum îşi pun gospodinele poalele-n brâu

Intotdeauna mai rămân secrete de împărtăşit
Autor: | | 0 Comentarii | 1110 Vizualizari

Se spune că o ştie orice gospodină, dar întotdeauna mai rămân secrete de împărtăşit...

Potrivit specialiştilor în domeniul culinar, cu multe bunătăți se poate lăuda bucătăria nemțeană, dar plăcintele "poale-n brâu" le întrec pe toate.

Desert tradițional al zonei, aceste plăcinte vin din istoria culinară a județului, iar rețeta plăcintelor a suferit și ea modificări odată cu emanciparea gusturilor și apariția diverselor mirodenii, după cum notează Agerpres. Ingredientele tradiționale folosite sunt sarea, zahărul, făina, untdelemnul, laptele, ouăle și brânza de oi.

Ca să fie mai lejere în mişcări

Florentina Buzenschi, directorul Muzeului de Etnografie al județului Neamț, a declarat, pentru Agerpres, că denumirea plăcintelor "poale-n brâu" își are originea în mediul rural.

"Această denumire vine de la femeile care purtau catrința și, ca să fie mai lejere în mișcări când spălau sau făceau treabă, își ridicau colțul la catrință și îl puneau în brâu. De aici vine denumirea plăcintelor 'poale-n brâu'. Înainte, aceste plăcinte se făceau cu brânză de burduf, care se îndulcea cu zahăr. Plăcintele cu brânză dulce reprezintă o modă orășenească, dar în mediul rural se păstrează rețeta tradițională. Țăranii nu aveau cultul mâncărurilor diversificate, iar dulciurile se făceau doar la momente speciale sau pentru a da de pomană. Plăcintele cu brânză se dau de pomană la Moșii de Iarnă sau când se intră în postul Paștelui", a declarat Florentina Buzenschi.

Reţeta de la bunica

Varianta de post a "poalelor în brâu" sunt plăcintele cu varză sau vărzările, care se dau de pomană în special la Ovidenii. Aceste plăcinte se fac cu varză murată, călită cu piper, și se servesc și în Post ca desert.

Viorica Nicoară, din Podoleni, a dezvăluit pentru Agerpres rețeta pentru plăcintele "poale-n brâu" cu brânză: "Este o rețetă pe care am învățat-o încă de mică, de la bunica mea. Diferența este că atunci plăcintele se coceau la vatra cu lemne, iar acum se pun la cuptorul cu gaz sau cel electric. Totodată, fiecare a mai îmbunătățit rețeta adăugând stafide, unt, mac și alte ingrediente care nu existau atunci la îndemâna oricui”.

Ingredientele aluatului necesar la o tavă cu 12 plăcinte cuprinde: 500 grame de făină, 2 ouă, 200 mililitri de lapte călduț, 30 grame de drojdie, o lingură de zahăr și două linguri de untdelemn. La umplutură este nevoie de 250 — 300 grame de brânză proaspătă de vacă, 2 ouă, 4 linguri de zahăr și o jumătate de linguriță de sare.

Se frământă

Pentru ungerea plăcintelor se folosește un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de zahăr.

Viorica Nicoară a indicat, pe larg, cum se prepară plăcintele: "Într-un vas mic se amestecă drojdia cu puțin zahăr și puțin lapte, pentru a prinde o consistență omogenă. Ouăle se bat cu restul de zahăr. În mijlocul făinei se face o gaură și se toarnă drojdia, și ouăle după care începe omogenirea compoziției, turnând progresiv laptele cald. Compoziția se frământă până se omogenizează și apoi se toarnă untdelemnul, după care iar se frământă până se încorporează. Apoi se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la crescut circa o oră. Compoziția este foarte ușoară pentru că brânza este amestecată cu ouăle bătute cu zahăr și sare".

După ce a crescut aluatul, se întinde cu sucitorul și se taie în forme pătrate, groase de un deget. În mijlocul fiecărei bucăți de aluat se pune o lingură din compoziția cu brânză, după care se unesc colțurile opuse ale aluatului, formând deasupra un țugui.

"Plăcintele se așează într-o tavă tapetată cu făină și apoi se ung pe deasupra cu gălbenușul amestecat cu zahăr. Se dau la cuptor și se scot după aproximativ o oră. Imediat se tapetează cu zahăr vanilat și se servesc călduțe dar și reci!".

   




Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
11:40 Președintele Iohannis a început consultările cu PSD-ALDE pentru desemnarea premierului 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate