Editura Evenimentul si Capital

Ce spune LEGEA din Norvegia, INCREDIBILĂ pentru români. Părinţii nu au voie nici măcar să RIDICE tonul la copii. Aceştia pot fi daţi în JUDECATĂ de adolescenţii care au împlinit 15 ani

Legea din Norvegia impune principii care sunt imposibil de înţeles pentru mulţi dintre români
Autor: | | 92 Comentarii | 25861 Vizualizari

Un jurnalist de la Deutsche Welle explică modalitatea de funcţionare a Legii Copilului din Norvegia, în baza căreia copiii familiei Bodnariu au fost luaţi, dar şi ideile care stau la baza acestei practici legale. Potrivit actului normativ, părinţii nu au dreptul să ridice tonul la copii, nici măcar în scopul educării lor. Totodată, de la vârsta de şase ani, opinia copiilor trebuie luată în considerare "cu mare atenţie", iar de la 15 ani, tinerii pot ataca în instanţă orice decizie a părinţilor legată de educaţie.

Practica agenţiei norvegiene se bazează pe Legea Copilului din 8 aprilie 1981, revizuită în 2004, care reglementează relaţia dintre părinţi şi copii şi care elimină radical orice formă de autoritate. Conform acesteia, copilul nu poate fi supus niciunei violenţe, nici dacă aceasta este în scopul educării sale. Un alt articol din lege precizează că părinţii nu au dreptul nici măcar să ridice tonul la copii.

Iată articolul din lege, citat de Deutsche Welle”Copilul nu poate fi supus violențelor și nici altor tratamente de natură să-i afecteze sănătatea fizică sau mentală. Această interdicție are în vedere inclusiv violența aplicată în scopul educării copilului. Recurgerea la violență și la acte supărătoare sau menite să inducă spaima sau la alte conduite lipsite de delicatețe față de copil este interzisă.” (Capitolul 5 Secțiunea 30).

Totodată, de la vârsta de 6 ani, părinţii sunt obligaţi de lege să ia cu cea mai mare atenție în considerare opinia copilului, iar de la 12 ani i se acordă acestuia ”o considerabilă prioritate” în orice decizie. Sensul educației norvegiene este de a-i pregăti pe copii încă de mici pentru autodeterminare (v. Secțiunea 33). Tocmai pentru că legea norvegiană se bazează pe principiul autodeterminării ființei umane, mulţi au propus ca tinerii să obţină drept de vot de la 16 ani. 

Aceeaşi lege oferă copiilor mai mari de 15 ani posibilitatea de a contesta legal orice decizie a părinților în materie de educație sau de viață socială.

Deşi poate pentru România acestă lege poate părea absurdă, în Norvegia este respectată cu stricteţe şi puţin sunt cei care o contestă. Această respectare a legii, în cel mai strict mod, poate fi explicată prin reforma din secolul al XVI-lea a, care a dus la o întărire a preceptelor etice în viața comunităților. Drept urmare, nici nu mai poate fi vorba despre înlăturarea violenţei în familie, de vreme ce autoritatea tradiţională a părinţilor, prezentă atât în catolicism, cât şi în ortodoxie, a fost eliminată total din practicile religiei protestante. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate