Editura Evenimentul si Capital

Cum explică ministrul Finanțelor amenda primită de Fisc și intenția de a lipi somațiile pe ușile românilor

Ministrul Finantelor a promis că va trimite jurnalistilor informații cu privire la posibilele controale ale Fiscului la Hexi Pharma
Autor: | | 0 Comentarii | 468 Vizualizari

Amenda primită de Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost acordată de Autoritatea de Protecție a Datelor pentru că Fiscul a publicat lista persoanelor fizice cu datorii la buget pe site-ul Guvernului și nu pe cel al ANAF, a reamintit, astăzi, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, amenda a avut drept cauză unele greșeli apărute în listă.

În ceea ce privește publicarea listei cu acești datornici, care înregistrează datorii de peste 1.500 de lei la buget, Dragu a menționat că „este important să aducem la cunoștința contribuabililor aceste datorii. Unii au declarat că au uitat de aceste datorii”. În context, ministrul a reamintit și că România are cele mai mici venituri publice din UE, raportat la PIB.

Un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală prevede ca somațiile trimise persoanelor fizice să fie lipite pe ușile locuințelor acestora.

Dragu a menționat că „este vorba despre persoane cărora nu li poate înmâna în altă manieră această decizie”. Ea a reamintit că proiectul este în dezbatere publică, și că Ministerul Finanțelor strânge în prezent informații pentru a îmbunătăți cadrul legal.

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști de ce nu dă Fiscul dovadă de același grad de transparență și atunci când vine vorba de controalele efectuate de ANAF, invocându-se în special controalele care ar fi avut loc la sediile firmei Hexi Pharma, dar și la Asesoft, firma controlată de Sebastian Ghiță.

Dragu a promis că, în curând, aceste informații vor fi făcute publice. „Există un grup de lucru care verifică aceste elemente care țin de fraudă și evaziunea fiscală”, a mai spus Dragu.

După conferința de presă, Finanțele au emis un comunicat potrivit căruia pe ușa contribuabilului ar urma să fie lipită o înștiințare și nu actul administrativ. Iată ce au comunicat Finanțele „În prezent, Codul de procedură fiscală prevede două modalități de comunicare directă a actelor administrative fiscale emise pe suport hârtie respectiv: 1.        prin poștă cu scrisoare recomandată și confirmare de primire, 2.        prin remiterea actului dacă se asigură primirea sub semnătură a acestuia. Această din urmă modalitate se poate realiza fie la sediul organului fiscal emitent (contribuabilul se prezintă pentru ridicarea actului), fie la domiciliul fiscal al contribuabilului destinatar. Prin modificarea art. 47 din Codul de procedură fiscală se propune reglementarea regulilor pentru remiterea actului în acest din urmă caz, similară cu cea din Codul de procedură civilă (art. 163) referitoare la comunicarea citațiilor și a hotărârilor instanțelor de judecată, însă adaptată specificului raportului juridic fiscal. Astfel, funcționarul din cadrul organului fiscal care se deplasează la domiciliul fiscal al contribuabilului în vederea înmânării actului, dacă va constata că respectivul contribuabil refuză să primească actul sau nu îl găsește la domiciliu, atunci va afișa pe ușa acestuia o înștiințare. Precizăm că nu se afișează actul administrativ fiscal (ex. decizia de impunere) sau actul de executare (ex. somația), ci se afișează o înștiințare din care rezultă că respectivul contribuabil a refuzat primirea actului sau nu a fost găsit la domiciliu, precum și anumite informații care să îi permită contribuabilului să identifice organul fiscal care a afișat înștiințarea. În acest caz, contribuabilul are la dispoziție 15 zile în care poate să se prezinte la sediul organului fiscal pentru a i se comunica actul. Dacă în cele 15 zile nu se prezintă, atunci actul se consideră comunicat și organul fiscal este îndreptățit să pună în executare decizia de impunere sau alt act administrativ fiscal”. În comunicat se mai precizează că această măsură a fost solicitată de reprezentanții autorităților administrației publice locale ca o alternativă la comunicarea prin poștă, în vederea reducerii costurilor.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate