Editura Evenimentul si Capital

Cum educăm

Sever Voinescu
Autor: | | 3 Comentarii | 1178 Vizualizari

La Muzeul National de Artă, o expoziție foarte interesantă: ”Modele de comportament în secolul al XVIII-lea”. Expoziția cuprinde mai ales gravuri, dar și picturi ori desene, în care ne sînt înfățișate ipostaze sociale cu miză pedagogică din vremea aceea, mai ales din Franța și Marea Britanie. Expoziția cuprinde patru părți. Primele trei: ”Educația copilului”, ”Modele de comportament social” și ”Adolescența și iubirea” se referă la etapele diferite de dezvoltare ale unui tînăr, fiecare dintre ele însoțite de soluția corectă în epocă. A patra parte, intitulată ”Modelele culturale clasice”, se referă la modele literare de comportament. Spun că este o expoziție interesantă pentru că are, cumva, darul de a satisface un minim interes antropologic, să-i zic așa, dar și de a stîrni reflecții asupra felului în care societatea de azi educă. Vă las plăcerea de a vedea expoziția (deschisă pînă pe 19 aprilie) și urmez provocarea.

Întîi și în cel mai influent chip, familia educă. Apoi, instituțional, societatea educă prin școală. Vorbim tot timpul, cu multă îngrijorare, despre șocală: ce trebuie să se predea și ce nu, cum trebuie să se predea și cum nu, ce fel de profesori avem și ce fel de examene dau elevii și toate celelalte. Bine facem! Însă, mai este un alt mediu, poate și mai influent decît cel școlar în care copilul învață, vorba titlului expoziției, modelele de comportament: societatea, în general, societatea de dincolo de școală. Pe stradă, în metrou, la televizor, la mall, în parc, pe stadioane sau la Ateneu... Toate aceste locuri, care se află în stăpînirea totală a gesturilor noastre, sînt, pentru copii, spații de educație. Ei învață să fie ceea ce vor fi nu doar la școala și nu doar acasă, ci și printre noi toți. De fapt, printre noi toți copiii verifică dacă cele învățate acasă sau la școală se potrivesc, sînt corecte și utile. Dacă ceea ce i se spune acasă nu se verifică deloc pe stradă, apar sincope serioase în educație.

Spațiile publice ale României urbane de azi dau celor mai tineri români două lecții apăsate. Una bună și una rea. Lecția bună este lecția libertății. În niște limite destul de puțin constrîngătoare,  în spațiul public oamenii pot face orice și pot fi oricum. Semnalul că societatea este liberă le este transmis tinerilor de foarte timpuriu, fără ca neapărat această libertate să le fie conceptual clară. Mai degrabă ca stare, sa senzație, ca sentiment, libertatea din interiorul cetății este imediat absorbită ca atare de copii. Crescuți de oameni liberi, tinerii se învață repede cu libertatea. Această lecție, cum spuneam, este bună.

Lecția rea este relativitatea regulilor. Lecția că regula nu se aplică tuturor, că, vorba lui Carl Schmitt, puterea e la cel care stabilește excepția, că în funcție de cine ești și pe cine cunoști, regula general valabilă se poate să nu ți se aplice. Lecția că toți sîntem egali, dar unii sînt mai egali decît alții – iată ceea ce învață rău copiii României în spațiul public al țării lor. De aici încolo, încep strategiile. Odată ce a deprins că regulile pot fi ocolite, e doar o chestiune de observație ca tînărul să afle ce anume acordă privilegiul. Banii sau numele sau look-ul sau mașina sau tupeul – fiecare alege ceea ce îi este la îndemînă și începe să exerseze de foarte tînăr supremația față de ceilalți. Mai tîrziu, acest tip de mentalitate poate degenera, spre disperarea noastră a tuturor – vezi cazul politicienilor.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate