Dezinteresul manifestat de conaționalii noștri se poate explica prin starea de spirit care domnește în general. Ei percep România ca măcinată de corupție, diferențe sociale inimaginabile și neo-comunism
Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central la închiderea procesului de vot, 106.038 de români din diaspora au votat la alegerile parlamentare de duminică. În ansamblu, votul din afara granițelor s-a desfăşurat pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate s-a încheiat ieri, la ora 7,00 (ora României), pe Coasta de Vest a SUA (secţiile de vot de la Los Angeles, Sacramento, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland) şi la Vancouver în Canada.
FOTO: Consulatul general al României la Los Angeles
Pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii şi-au exercitat dreptul de vot aproape 2000 de persoane.
Când treci pragul Consulatului din Los Angeles, intri în România!
Marius Aurel Capră, cu dublă cetățenie, română și americană, acum consilier pe probleme de IT la Primăria din Los Angeles ne relata deunăzi că „nu suntem un popor unit. Comunitatea de aici este scindată, iar majorității nu îi mai pasă de ce se întâmplă în țară, pentru că nu mai pot schimba mare lucru. Când vorbesc despre România, vorbesc despre corupție, despre neo-comunism, despre cât de bogați sunt unii și cât de săraci alții… De multe ori, sunt mai interesați de job-urile lor de aici. Și nu este de mirare, pentru că atunci când treci pragul Consulatului, ai intrat în România! Nimic nu s-a schimbat! Problemele tot prin telefoane le rezolvi, tot prin relații, prin șmechereală, hai, domne’, că îți mai trebuie un timbru aici. Nu tu informații coerente, un minim respect. Ce, mai, un adevărat circ! Consulatul o fi cum o fi, dar și preoții, care ar trebui să-i adune pe români în vremurile grele, așa cum am moștenit noi de secole, se comportă la fel! În loc să-i ajute să de pășească tot felul de greutăți, la o adică să țină legătura cu cei de la Consulat, nu îi interesează decât banii și afacerile!”
FOTO: Marius Aurel Capră
Cum să te mai duci la vot când ești tratat cu dispreț?
Dacă, Doamne ferește, ai probleme de rezolvat, de multe ori îți vine să-ți iei lumea în cap. În Statele Unite ale Americii, Ambasada nostră este la Washington și mai există trei Consulate generale la New York, Chicago și Los Angeles. „La Los Angeles sunt oameni care vin de la peste 3.000 de kilometri, din Utah, spre exemplu, pentru că șiau pierdut pașaportul, sau au nevoie de tot felul de acte. Unii sunt oameni simpli, de la țară, cheltuiesc o grămadă de bani pentru transport, cu cazarea. După atâta efort, sunt priviți chiorâș prin geam de câte un funcționar, care le zice că trebuie să mai aducă nu știu ce hârtii. Oamenii, săracii, nu cunosc orașul și pierd o grămadă de vreme plimbându- se de colo colo. În loc ca reprezentanții Guvernului României să-ți acorde tot sprijinul, că de aceea sunt plătiți, sunt Statul român pe teritoriul respectiv, fac din tine minge de ping-pong. E normal că oamenii se scârbesc, au deja repulsie să mai calce pe acolo. Cum Dumnezeu să se mai ducă la vot?”, a adăugat compatriotul nostru din Orașul Îngerilor.
Dispora a preferat PNL și USR
Majoritatea celor 106.038 de români din diaspora care au votat la alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central la închiderea procesului de vot, au optat pentru PNL şi USR, cele două formaţiuni având ambele un scor de peste 25 % fiecare, atât la Cameră, cât şi la Senat. Conform rezultatelor provizorii, PSD a primit între 10 şi 10,5 % din voturile diasporei pentru Senat şi Camera Deputaţilor.