Editura Evenimentul si Capital

Cum au devenit vecini japonezii și românii

Galeria Romană a găzduit lansarea volumului „Poezia locuirii”
Autor: | | 0 Comentarii | 889 Vizualizari

Lansarea cărții „Poezia locuirii”, de Paul Gherasim (1925- 2016), a avut loc la Galeria Romană, din București, chiar în cadrul expoziției retrospective dedicate pictorului

Cartea „Poezia locuirii” este un volum tipic pentru lucrările din ultima parte a vieții pictorului Paul Gherasim: mesajul este transmis prin intermediul imaginilor. Co-autor al volumului este arhitectul Marius Pandele. Paul Gherasim declara, înainte de trecerea sa în neființă, că: „Românii și japonezii sunt locuitori a două țări îndepărtate. Ei s-au trezit a fi vecini, prin poezia locuirii. Casa din lemn le amintește celor de azi că înaintașii lor au fost săteni, care au trăit înconjurați de frumusețea inspiratoare a naturii. Natura este izvorul nesecat al inspirației.” Lansarea cărții a avut loc în cadrul expoziției retrospective a pictorului Paul Gherasim, organizată de Galeria Romană. Au fost prezenți prieteni ai artistului Paul Gerasim, admiratori ai operei acestuia.


FOTO: Detaliu casă româneascăEmil Ene, de la Galeria Romană, omul care a construit cu migală și dragoste de prieten apropiat expoziția dedicată lui Paul Gherasim, a mulțumit celor care s-au rupt din realitatea unei zile bucureștene și au venit să descopere această lume „văzută” de Paul Gherasim. „Vă mulțumesc că sunteți aici. Este un eveniment special în timpul acestei expoziții retrospective Paul Gherasim. Ne-am gândit să facem cunoștință cu Paul Gherasim ca autor de carte. O carte foarte importantă, probabil un fel de testament pe care domnul Paul l-a lăsat”, a încheiat Emil Ene.


FOTO: Casa Galeșoaia FOTOGRAFII: „VOLUMUL POEZIA LOCUIRII”Literatură originală

Doamna Militza Sion, arhitect, prieten, pictor și o foarte dragă prezență în Galeria Romană, a „tradus” mesajul lui Paul Gherasim. „Ar trebui să încep să vorbesc despre arhitectura locuinței și interferența cu arta poetică. Dar nu pot, pentru că am pătruns într-un spațiu magic, expoziția retrospectivă a domnului Paul Gherasim. Nu am văzut niciodată atâtea lucrări ale sale strânse laolaltă. Este meritul celor care au realizat aceste lucruri minunate. La domnul Paul nu mă pot gândi ca la un pictor, ci ca la o personalitate artistică complexă. Lucrurile care ne încojoară nu le pot privi ca pe niște simple picturi, sunt niște semne ale transcendenței, ale trecerii într-o lume a spiritului, la care dânsul a gândit și a simțit toată viața să facă. Sunt o transformare a lumii reale prin lumină, vibrație, spațialitate. Domnul Paul e un artist care a conferit picturii sale rare virtuți: o mare puritate, imaterialitate, o prefigurare a luminii increate, care a fost o aspirație permanentă a spiritului său. În ultima parte a vieții, a creat o literatură originală, nu prin cuvinte, prin imagini, așa a luat naștere o serie de cărți”.


FOTO: Casa românească e la fel de simplă ca cea japoneză. Diferența  o dau detaliile și organizareaPaul Gherasim, cel care își mărturisea dragostea nesfârșită pentru spațiul satului românesc, poate că din tocmai această iubire s-a inspirat pentru carte. „Ca și în marea parte a operei sale picturale, Paul Gherasim a adus un omagiu țăranului român, satului românesc, artei și arhitecturii populare, de care a fost profund atașat”, a continuat Militza Sion.

Poezie și locuire

„Poate, dintre arte, poezia este cea mai aproape de arhitectura locuirii, prin exprimarea concentrată, prin muzicalitate, calități incluse sincretic în imaginea vizuală. Casa este prima lume a ființei românești, prima cochilie a supraviețuirii. Poetica locuirii a fost explicată de Martin Heidegger. La modul ideal, poetica locuirii este în aromonie cu mediul, cu natura, cu sine însuși, ca experiență a sacrului. Poetica locuirii are interferențe similitudini cu noțiunea de bine și frumos, categorii ontologice înscrise în ființa umană”, a spus Militza Sion.

Asemănare izbitoare

Cum au devenit românii și japonezii vecini? „Exemplele de case din extremul Orient-Japonia și din satele românești demonstrează extraordinara asemănare privind simplitatea edificării, logica profundă, adaptarea la loc, orientarea către natură, vegetație, soare, lumină, comunicarea cu exteriorul prin existența spațiului intermediar, e vorba de prispă. Materialul principal de cosntrucție este lemnul folosit sub diverse forme, paie, lut, var”, a explicat mai departe arhitectul.

Diferențe izvorâte din cultură

Dar sunt și diferențe „apartenența la culturi atât de diferite duce și la diferențe privind organizarea spațiului interior, mijloace și detalii constructive, elemente, goluri, parapeți, învelitori și altele, aceasta la o analiză atentă. Desigur că s-ar putea spune că e o diferență de abordare a detaliilor în sensul că țăranul român cioplește expresiv și simplu, japonezii au o finețe extraordinară în toate detaliile. (...) Această diferență vine din cultură, din religie și chiar din structura umană, întrucât japonezii au o finețe teribilă și în fizionomia lor și în toată structura lor. În timp ce nația noastră și cele europene sunt mai viguroase, mai prezente, mai puternice, într-un fel”. În concluzie, „trecând peste toate aceste diferențe, elementele esențiale ale asemănării locuirii rămân starea poetică și minimalismul structural”,a conchis Militza Sion.

Expoziția retrospectivă Paul Gherasim mai poate fi vizitată până pe 6 mai 2017, miercuri și joi, orele 10.00-18.00, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu nr.1, Bucureşti (Piața Romană).
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
$(function () { //----- OPEN $('[data-popup-open]').on('click', function (e) { var targeted_popup_class = jQuery(this).attr('data-popup-open'); $('[data-popup="' + targeted_popup_class + '"]').fadeIn(350); e.preventDefault(); }); //----- CLOSE $('[data-popup-close]').on('click', function (e) { var targeted_popup_class = jQuery(this).attr('data-popup-close'); $('[data-popup="' + targeted_popup_class + '"]').fadeOut(350); e.preventDefault(); }); }); $('#bell-close').on('click', function () { $('#bell').hide(); }); function checkAgreeTerms(nwlid) { if ($('#' + nwlid).is(':checked')) { return true; } else { alert('Trebuie sa accepti termenii si conditiile pentru a te abona.'); return false; } } $(document).ready(function () { getCalendarMonth('01', '2018'); });
Tema zilei
07:23 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 23:27 Frontul ALEGERILOR ANTICIPATE prinde AVÂNT. ORBAN vrea ALTĂ MAJORITATE în PARLAMENT: „PSD s-a decredibilizat!” 23:13 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 22:58 PLOAIE de „GLOANȚE” în direcția PSD! BĂSESCU nu iartă: „DADDY și-a decapitat două guverne în 12 luni” 22:20 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 22:10 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 22:07 Olguța Vasilescu: „Lui Tudose i se reproșa că...” Ministrul Muncii a spus TOT 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update 21:00 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 20:32 DISPUTA DIN PSD a pus pe jar scena politică din România. Cum „joacă” ALDE în SCANDALUL MOMENTULUI? Meleșcanu a spus TOTUL! 18:42 SE ÎNCINGE BĂTĂLIA dintre Dragnea şi Tudose. MUTAREA PREMIERULUI anunţă TAIFUNUL în PSD! News alert! 18:27 Dragnea NU MOARE, Tudose NU SE PREDĂ! Pot apărea surprize în ultimele evoluții din PSD. EDITORIAL DE DAN ANDRONIC 18:21 Iohannis, victimă colaterală în războiul Dragnea-Tudose? SCENARIU DE ULTIMĂ ORĂ 18:20 Tudose are un mesaj care va enerva la culme UDMR: „Îmi menţin foarte, foarte, foarte clar poziţia” 16:36 Tudose face ANUNȚUL despre o posibilă DEMISIE din fruntea Guvernului 16:25 BOMBĂ! Carmen Dan vorbește despre DEMISIE înainte de ședința PSD 16:18 Băsescu, MESAJ înaintea CEx-ului: „Dragnea şi Tudose "se joacă de-a doamna Carmen Dan (...) Contează doar ce spune Constituţia...” 13:02 Demisia de onoare a premierului Tudose - scenariul oficial avansat de un lider PSD 11:37 Lovitură de teatru în PSD: Dragnea a pierdut majoritatea în Parlament. Tudose și-a securizat funcția de prim-ministru. SURSE

Articole salvate