Editura Evenimentul si Capital

Cum au ajuns noile apartamente mai mici decât pe vremea lui Ceaușescu

Unele apartamente noi au spații chiar mai mici decât cele din blocurile construite în perioada comunistă
Autor: | | 4 Comentarii | 3926 Vizualizari

Dezvoltatorii de locuințe s-au adaptat cum au putut la o criză care i-a băgat pe mulți în insolvență. Una dintre măsurile luate a fost reducerea spațiilor apartamentelor vândute

Reducerea puterii de cumpărare şi impunerea unui prag de 60.000 de euro la programul Prima Casă i-a obligat pe constructori să se adapteze noii realităţi pentru a evita falimentul. Astfel, dacă înainte de criză erau la modă apartamentele cât mai mari şi mai scumpe, după apariția problemelor financiare cumpărătorii au fost nevoiți să devină mai pragmatici. Unii dezvoltatori s-au adaptat şi au aplicat, în principal, două măsuri, construirea de apartamente mici sau redimensionarea locuințelor cu spagii generoase, deja construite.

Apartamente mai mici

Un apartament nou într-o zonă bună se vinde cu circa 1.200 de euro metrul pătrat, potrivit datelor existente în piaţă. „Dacă nu este o lucrare făcută de mântuială, costul propriu-zis al construcţiei este de circa 500 de euro pe metrul pătrat. La aceasta se adaugă costul cu terenul, încă 300-400 de euro, în funcţie de zonă. Apoi vin alte costuri, care pot fi dobânzile pentru creditele luate de dezvoltator sau bugetul alocat promovării acelor apartamente. La această sumă se adaugă profitul dezvoltatorului și ajungem la un preț de final de 1.100 – 1.200 euro pe metrul pătrat”, au explicat specialiştii consultaţi de EVZ.

Dacă dezvoltatorul vrea să vândă acel apartament prin Prima Casă, unde creditul este maximum 57.000 de euro echivalent în lei, este clar că va trebui să aibă o suprafață de maximum 48 metri pătrați la un preț de aproape 1.200 euro/mp. Pe această suprafaţă, unele firme au luat decizia să facă apartamente de trei camere pentru a-şi lărgi baza de potenţiali cumpărători pentru că riscau să intre în incapacitate de plată din cauza lipsei clienţilor.

Două camere confort 1 devin trei camere confort 2

„Au fost cazuri când patronul firmei a fost sfătuit să transforme apartamentele de două camere în unele de trei prin construirea unui zid suplimentar, deşi suprafaţa nu depăşea 52-53 de metri pătraţi. Această mişcare a fost gândită pentru a găsi mai uşor cumpărători din categoria tinerilor căsătoriţi, care se gândeau să aibă copii. Prețul a rămas neschimbat, la circa 1.000-1.100 de euro metrul pătrat, dar apartamentele au devenit mai atractive pentru acea categorie de clienți și s-au vândut mai repede”, au explicat specialiştii consultaţi de EVZ.

S-a ajuns astfel la suprafețele apartamentelor confort doi construite înainte de 1990. Totodată, unele ansambluri includ apartamente de două camere cu suprafeţe de circa 40 mp, asemănătoare celor confort 2 din perioada comunistă. Multe companii s-au păcălit construind chiar înainte de criză apartamente mari, de 80-90 de metri pătraţi pentru două camere. „Acele firme au avut după 2009 mari probleme în a vinde apartamente de două camere care aveau peste 80 de metri pătraţi şi preţuri de peste 100.000 de euro. Unii cumpărători au preferat să-și construiască o casă cu acești bani”, au declarat consultanţii.

Trucurile dezvoltatorilor

De obicei, primele care dispar din noile proiecte sunt holurile mari. „Un hol prea mare devine o adevărată pacoste pentru proprietar. Sunt greu de încălzit, nu prea ai ce sa faci cu ele în afara instalării unui cuier sau două-trei scaune şi cresc subtanţial preţul casei. Prima măsură luate de dezvoltatori după 2009 a fost să reducă drastic suprafaţa holurilor sau chiar să le elimine complet”, au explicat surse din piaţă. Apoi, au fost folosite şi alte metode: au fost incluse bucătăriile în living room, au fost eliminate dressing-urile şi spaţiile de depozitare, balcoanele sunt mai mici etc.

Nu este un fenomen

Nu se poate vorbi totuşi de un trend generalizat la nivelul României și nici măcar la nivelul Bucureștiului, consideră Anne Marie Fabian, Senior Associate, Valuation and Advisory Services, Colliers International Romania. „Fiecare piață are particularitățile ei, iar dezvoltatorii își aliniază produsele în funcție de publicul țintă căruia i se adresează. Este adevarat că apartamentele nou livrate (după 2010 -2011) sunt mai mici decât generația pre–criză (2005 – 2009), fiind similare ca suprafețe utile cu apartamentele vechi. Există desigur și un val de apartamente și mai mici, însă de cele mai multe ori le găsim în zone centrale sau ultra centrale, similar cu alte capitale europene”, a declarat Fabian pentru EVZ.

Familii mai mici, apartamente mai mici

Evoluţia familiilor a avut un impact considerabil asupra pieţei imobiliare, atrag atenţia specialiştii consultaţi de EVZ. „În România a scăzut drastic rata natalității în ultimii ani. Familiile cu mai mult de doi copii au o pondere mai mică acum. Oamenii nici nu mai au nevoie de spaţii mari şi sunt foarte atenţi la felul în care cheltuie banii după această criză”, au explicat aceştia. Criza a adus o serie de alte schimbări în vieţile oamenilor, care le-au influenţat radical deciziile luate.

De exemplu, oamenii petrec mai mult timp la muncă şi mai puţin acasă. Familiile sunt mai mici, iar decizia de întemeiere a ei vine mai târziu, după vârsta de 30 de ani. A crescut astfel şi vârsta la care se cumpără apartamente, decizia fiind amânată uneori şi ani de zile. Acum, noua generaţie nu simte nevoia unui apartament decât după 30-35 de ani, când ajunge la un anumit nivel de stabilitate profesională şi financiară. Dezvoltatorii trebuie să se adapteze acum unui nou profil al clientului, mult mai pretențios decât înainte, cu un buget mai mic şi care nu mai vrea neapărat să devină proprietar, aşa cum se întâmpla înainte de 2009.

Suprafețele minimale

Legea Locuinţelor din România indică suprafeţele minime pe care ar trebui să le aibă o locuinţă pentru a permite un confort minim. Astfel, o cameră de zi ar trebui să aibă minimum 18 mp, bucătăria 5 mp, baia 4,5 mp, spațiile de depozitare 2 mp, iar un dormitor 11 mp. Înălţimea liberă minimă a camerelor de locuit trebuie să fie de 2,55 m, cu excepţia mansardelor, la care se va asigura un volum minim de 15 m3 de persoană.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale.


 

Dezvoltatorii de locuințe s-au adaptat cum au putut la o criză care i-a băgat pe mulți în insolvență. Una dintre mă...

Posted by EVZ Premium on Tuesday, October 27, 2015Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate