Editura Evenimentul si Capital

Cum arată relansarea „Primei case”

Înainte de redistribuire, se acordaseră 17.400 de credite, în 2014
Autor: | | 2 Comentarii | 626 Vizualizari

Garanțiile realocate în cadrul programului guvernamental au fost deja epuizate de unele instituții de credit, potrivit reprezentanților acestora.

La sfârșitul lui septembrie, băncile comerciale au primit un nou plafon de garanții pentru „Prima casă”, în valoare de 710 de milioane de lei. Este vorba de sumele rămase necheltuite de la începutul anului din fondurile pentru apartamentele ANL. La câteva zile după ce ritmul de aprobare a dosarelor de credit de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a crescut. „Erau dosare în așteptare, care nu au mai prins fonduri din prima alocare. Imediat ce băncile au avut aprobate noi plafoane, au înscris dosarele în sistemul Fondului, spre aprobare”, ne-a declarat un reprezentant al FNGCIMM. Până acum, Banca Comercială Română a anunțat că i s-au realocat fonduri pentru a acordarea de credite în valoare de 136 de milioane de lei. Din cauza cererii mari, BCR aproape a consumat însă noul plafon. De asemenea, Banca Românească are la dispoziție 190 de milioane de lei pentru creditare. BRD dispune la rândul său un plafon de 58 de milioane de lei. Banca nu apucase să epuizeze fondurile înainte de realocare. Și OTP Bank a primit noi garanții.

Condiții pentru creditare

La băncile care mai dispun de fonduri, condițiile de creditare nu vor suferi modificări. Iată câteva din acestea:

● debitorul trebuie să aibă un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, sau, dacă este contract pe drepturi de autor, să aibă o vechime de minim 6- 16 luni,

● foarte importante sunt firma și domeniul în care lucrează debitorul. În funcție de analiza de risc pe care se bazează, există bănci care nu finanțează anumite companii,

● în cele mai multe cazuri, rata nu trebuie să fie mai mare decât 50% din venitul elibil,

● venitul eligibil reprezintă, la unele bănci, circa 75 - 85% din suma câștigată efectiv de debitor,

● în 2014 s-au acordat 17.400 credite, valoarea finanțării medii fiind de 160.000 lei (36.000 de euro)

● pentru un credit de 36.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, este nevoie de un salariu de aproximativ 2.000 de lei. Creditele pentru achiziția de locuințe sunt în valoare de maxim 60.000 de euro. Se pot acorda credite și pentru construcția locuințelor, dacă valoarea construcției este de maxim 75.000 de lei. Avansul minim ce trebuie prezentat de client este de 5%.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate