Editura Evenimentul si Capital

Cum arată și ce conține manualul de sport de clasa a V-a

Autor: | | 2 Comentarii | 3643 Vizualizari

Deranjat de criticile care îi sunt aduse după ce a anunțat că elevii vor avea și manual de sport, ministrul Liviu Marian Pop a decis, totuși, publicarea manualului de educație fizică. Ulterior, însă, și-a șters contul de Facebook. În esență, cartea este o culegere de definiții, scheme de exerciții fi zice utile profesorilor dar conține și probleme de rezolvat în scris.

Săptămâna trecută, vineri, ministrul Educației Liviu Marian Pop a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual și la disciplina educație fizică. Unul dintre manualele aprobate poate fi consultat (…). În 7 august finalizăm licitația pentru manualele la care s-au depus contestații. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluții și pentru aceste situații. P.S. Înainte de a emite păreri, lecturați puțin manualul. Multumesc pentru înțelegere”. Mesajul era, de fapt, o revoltă a sa vizavi de vocile care-i atrăgeau atenția că fix asta lipsea din învățământ, un manual de sport. Provocați, ne-am apucat să-l lecturăm. Iată ce am descoperit!

Manualul de educație fizică, care are șase capitole, îi are ca autori pe Laurențiu Oprea, Vera Ana Pîslaru, Marilena Geanina Calistru, Dorin Stoican și Vicol Eduard Nicușor Șuță, toți profesori de sport la gimnaziu, după cum spun sursele noastre.

Mingea de fotbal și fluturașul de badminton

Capitolul I se referă la „Organizarea activităților motrice” (aliniere, pornire și oprire din mers, întoarceri, etc.), Capitolul II la „Dezvoltarea fizică armonioasă” (pozițiile de bază ale corpului, deficiențe, exerciții pentru respirație, etc.), Capitolul III este despre „Capacitatea motrică”(mersul, alergarea, săritura, etc.), iar Capitolul IV descrie „Disciplinele sportive” (disciplinele sportive: atletismul, gimnastica, fotbal, dar și torbal și goalbal). În Capitolul V copiii vor studia despre „Igienă și protecție individuală”, iar în ultimul, Capitolul VI, despre „Comportamente și atitudini”.

Textul este construit ca o poveste pentru copii, despre două personaje: Laur și Laura. Laur este o minge de fotbal împodoită cu o coroniță de lauri, în tip ce Laura este un fluturaș de Badminton, sport care, culmea, nu este prezentat în manual!

Să nu uităm că acest manual va avea și o variantă electronică, pentru că presupune și vizionarea unor filme, dar și rezolvarea unor exerciții.

Ești scutit, dar e musai să participi!

Din „Cuvântul înainte”, li se pretinde elevilor „pentru a putea începe călătoria asigură-te că ai predat profesorului tău adeverința medicală în care scrie „apt pentru efort fizic” sau „clinic sănătos”.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X