Editura Evenimentul si Capital

Cum ar fi dacă oamenii s-ar întoarce acasă, în orașul-fantomă Fukushima

Hidemasa și Michiko Otaki, în vehea lor frizerie din orașul Tomioka, lovit de tsunami FOTOGRAFII: FUKUSHIMA-NOGOZONE.COM
Autor: | | 0 Comentarii | 979 Vizualizari

Doi fotografi francezi, Carlos Ayesta și Guillaume Bression, au avut o idee extraordinară.

 În proiectul „Pe urmele pașilor noștri”, au rugat 80.000 de locuitori să se întoarcă în zonele evacuate de lângă Fukushima. Să revină în locurile, în casele lor, în cafenelele lor, în magazine și pe străzi. Efortul a durat patru ani, dar a meritat! Au găsit o lume aproape de nerecunoscut, dar și povești de viață emoționante.


FOTO: Midori Ito, în supermarketul abandonat din orașul Namie, cu produsele care zac pe rafturi„În fața aparatelor de fotografiat le-am cerut oamenilor să se comporte cât mai firesc posibil, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Ideea era să combinăm banalul cu neobișnuitul. Realitatea accidentului nuclear face ca aceste imagini să fie plauzibile”, au explicat artiștii.


FOTO: Kazuhiro Onuki, în casa sa din TomiokaDestine transformate

Într-o fotografie, o femeie, Midori Ito, apare într- un supermarket abandonat din orașul Namie, în care nimic nu s-a schimbat de acum cinci ani.


Le-am cerut locuitorilor să revină în zona unde nu mai locuiește nimeni, să deschidă ușa locurilor neprietenoase


Pe un raft se pot citi cuvintele „Produse proaspete”. Imediat după dezastru, femeia a fost evacuată, din cauza riscurilor de sănătate asociate cu radioactivitatea. S-a întors să trăiască, alături de copiii săi, în Koriyama, la 60 de km de uzina nucleară.

Setsuro Ito, fotografiat la un bar, este veterinar și îngrijește vite din „zona interzisă”. A plecat din Japonia în Brazilia, când avea 30 de ani, dar după 11 martie 2011 s-a întors, pentru a ajuta fermierii care nu au vrut să-și sacrifice animalele. Locuiește în Fukushima.


FOTO: Setsuro Ito, într-un bar. S-a mutat din Brazilia înapoi în Japonia, pentru a-și ajuta semenii Kazuhiro Onuki, lângă un pian și multe cărți, se află în casa sa din Tomioka. Înainte de incident, avea o librărie și un magazin de ceramică, jefuit după tsunami, cînd toate piesele valoroase au fost furate. Micuța încăpere în care se află surprinde, practic, atmosfera locuințelor abandonate. Împreună cu soția și fiica au plecat în Tokyo și participă la conferințe, unde vorbește despre experiența dezastrului nuclear.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate