Editura Evenimentul si Capital

Cum a reușit Liviu Dragnea, fără să vrea, să compromită o Lege europeană | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 24 Comentarii | 4750 Vizualizari

Mai multe site-uri au dat drept știre reacția lui Liviu Dragnea pe Facebook la campania furibundă dusă împotriva inițiativei sale intitulate „Propunere legislativă privind promovarea demnității umane și a toleranței față de diferențele de grup”, inițiativă poreclită rapid, în scopuri manipulatoare, Legea defăimării.

După cum era de așteptat, știrea reproducea un citat amplu din textul lui Liviu Dragnea, invitîndu-ne, printr-un link, să mergem la sursă, la pagina de Facebook, a președintelui PSD.

Dînd curs mâniei mele de a verifica la sursă cînd vine vorba de un citat dintr-un autor, m-am grăbit să accesez pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea.

Surpriză!

Pagina a fost blocată de însuși Liviu Dragnea.

Se înțelege că  am pufnit în rîs.

Liviu Dragnea a găsit de cuviință să-și apere legea în fața cititorilor pe pagina pe care el însuși a interzis-o lecturii.

E ca și cum cineva ar scrie un roman, s-ar zbate să fie tipărit, ba chiar ar și plăti ca să apară, pentru că, văzînd exemplarele în tipografie, să ceară să fie arse.

După ce a mi-a trecut rîsul, mi-am dat seama că am deja una dintre explicațiile uluitoarei manipulări prin care legea lui Liviu Dragnea, gîndită de autor ca una inițiată la Londra, a apărut marelui public drept una inițiată  la Moscova:

Lipsa de pricepere sau, poate, lipsa de talent a  lui  Liviu Dragnea în materie de comunicare publică.

Una dintre regulile comunicării publice în lumea de azi constă în înfruntarea deschisă, curajoasă a presei, chiar și cînd îți e ostilă.

Dacă ești acuzat de ceva, fie și pe nedrept, chiar dacă știi că se duce împotriva ta o campanie tendențioasă, chiar dacă știi că întrebările care ți se vor pune vor fi din start răutăcioase, e de o mie de ori mai bine să ieși în public și să răspunzi decît să te acunzi și să ieși  pe ușa din dos.

Orice pitire de teama confruntării, orice evitare a explicațiilor, orice tentativă de a fugi de întrebări, are o un dublu efect:

1. Te prezintă opiniei publice drept unul care, dacă nu ești laș, atunci sigur ai ceva de ascuns.

2. Dă adversarilor posibilitatea de a umple cu explicațiile lor golul lăsat de absența propriilor tale explicații.

Din ce-am reușit să dibui la a doua mînă, din știrile despre ce a scris Liviu Dragnea pe o pagină de Facebook pe care el însuși a rupt-o și a aruncat-o la coș, am reținut tristețea președintelui PSD că Legea i-a fost răstălmăcită:

„Legea privind susţinerea toleranţei a stîrnit un val de injurii la adresa mea. Timp de cîteva zile, vocea raţiunii s-a făcut auzită cu mare greutate. Nu-i treaba mea să cercetez cît a fost incitare, diversiune, manipulare şi cît reacţie sinceră. S-o facă alţii. Mă încearcă însă o tristeţe văzînd că nimeni nu a avut răbdarea să citească noile modificări ale legii, şi aproape toţi cei care m-au insultat au făcut-o preluînd, ca un ecou, informaţii false cu privire la libertatea de exprimare".

Chestia cu tristețea m-a amuzat prin alintările la care se dedă Liviu Dragnea. În materie de lectură a unui text, tristețea de a constata că nu-l citesc contemporanii,  poate aparține unui scriitor, singurul care, asemenea lui Kafka, se poate mîngîia cu iluzia că-l vor citi cei din  posteritate. Un politician, ba chiar și un jurnalist, cel care se adresează exclusiv contemporanilor săi, nu poate fi trist văzînd că nu-i citit. Poate cel mult să se ducă să se culce. Dacă nu reușești săi-i faci pe contemporani să-ți citească Legea, se cheamă că   ai o problemă ca politician.

Mîhnirii îi urmează tentativa de a explica felul în care s-a ajuns la campania de presă împotriva sa.

Liviu Dragnea susține că informațiile false au fost puse în circulație de partidele de Dreapta, ajutate de unele instituții de presă, care au intrat în logica de campanie electorală.

Se va fi văzut, de cine mă urmărește cu bună credință, că m-am numărat printre puținii jurnaliști care a scris că Legea e victima unei uriașe campanii de manipulare. Legea lui Liviu Dragnea a fost prezentată drept o inițiativă venită din partea unui lider de partid comunist, comparabil cu liderul Coreii de Nord (nu cu liderii Cubei, la ora actuală Cuba e în grațiile Washingtonului!), cînd în realitate ea s-a dorit expresia procesului de schimbare la față a PSD, atacat de regulă ca fiind continuatorul Partidului Comunist.

Am susținut și susțin aceste adevăruri ca om care:

1. A citit Legea.

2. Știe că Legea se înscrie într-un context european de preocupare legitimă pentru contracarea urii față de diferențele de grup, fie și pentru că prin ura și disprețul dinpresă față de evrei, față de rromi, față de persoanele cu dizabilităția început fascismul lagărelor de concentrare.

3. Știe că Liviu Dragnea a inițiat și a susținut Legea din alte motive decît acela de a-i apăra pe PSD de afirmații gen Toți PSD-iștii sunt hoți!

Dacă Liviu Dragnea ar fi Ofelia lui Shakespeare, întruchiparea naivității, luînd notă de tristețea sa, l-aș compătimi muind tastatura computerului cu lacrimi.

Liviu Dragnea e însă un politician. Și nu un politician oarecare, ci președintele PSD.

Judecat din această perspectivă, Liviu Dragnea avea datoria să promoveze astfel Legea încît aceasta să nu-i fie răstălmăcită prin manipulare. Ori Liviu Dragnea pare că a depus însemnate eforturi pentru ca Legea să-i fie răstălmăcită. Rezultatul e nefericit nu atît din punct de vedere al imaginii lui Liviu Dragnea (mai rău decît s-a scris despre Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului sau în legătură cu afacerile sale e greu să se mai scrie!), cît mai ales din punctul de vedere al Legii. O lege modernă, europeană, care ar fi dat României, prin premiera sa, confirmarea de țară a toleranței, țară care a ales președinte un minoritar, a fost compromisă de felul anapoda în care Liviu Dragnea a promovat-o.

Despre cum a blocat Liviu Dragnea chiar pagina de Facebook pe care se explică am scris. Gestul cu blocarea nu e singurul care stă sub semnul a ceea ce am putea numi incredibila fugă a lui Liviu Dragnea de a se explica inclusiv prin confruntare. Deși afirmă pe toate drumurile că e gata să-și dea viața pentru Legea asta, Liviu Dragnea n-a făcut nimic pentru a o promova. Își amintește cineva de vreo campanie de explicare a Legii de către Liviu Dragnea? Acest lucru se impunea cu atît mai mult cu cît simpla privire aruncată asupra postdecembrismului îi spunea liderului PSD că nimic nu stîrnește o mai mare ostilitate din partea presei decît tentativa de a introduce o minimă cenzură. Desigur, Legea lui Liviu Dragnea nu se referă, cum s-a spus, la cenzurarea textelor despre politicieni, ci despre grupuri minoritare. Dar chiar și despre grupuri minoritare, ideea de a cenzura un text pică rău în România, țară în care libertatea de exprimare se confundă cu libertatea de a înjura. Cu atît mai mult trebuia Liviu Dragnea să se preocupe de explicarea Legii cu cît ea vizează Internetul, domeniu a cărei libertate de a trage cu pușca e apărată înverșunat în toată lumea.

Promovarea unei legi precum cea a lui Liviu Dragnea nu înseamnă doar efortul de a o explica. Promovarea unei legi înseamnă și maximă atenție, chiar de la început, la acele elemente ale legii care pot fi folosite în manipularea de către adversari.

Manipularea a fost, este și va fi o armă de bătălie politică. A spune, am avut o inițiativă bună, dar dușmanii au manipulat astfel încît ea să pară altceva! nu e de salutat la un lider politic. Mult mai grav, Liviu Dragnea a reușit să aducă pagube de imagine și PSD.

Dacă ar fi fost simplu lider PSD și nu ditamai președintele, aș fi zis c-ar trebui să i se adminstreze o sancțiune de către conducere. Cum însă Liviu Dragnea e președintele PSD, ar putea să se autosancționeze. Poate așa va fi mult mai atent în viitor cînd lansează o inițiativă legislativă.

N.B. Liviu Dragnea are o mîngîiere. Nici Eugen Nicolaescu n-a fost mai breaz în promovarea Legii sale – altfel necesare- a prevenției în Sănătate!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate