Editura Evenimentul si Capital

Cum a reușit Liviu Dragnea, fără să vrea, să compromită o Lege europeană | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 24 Comentarii | 4760 Vizualizari

Mai multe site-uri au dat drept știre reacția lui Liviu Dragnea pe Facebook la campania furibundă dusă împotriva inițiativei sale intitulate „Propunere legislativă privind promovarea demnității umane și a toleranței față de diferențele de grup”, inițiativă poreclită rapid, în scopuri manipulatoare, Legea defăimării.

După cum era de așteptat, știrea reproducea un citat amplu din textul lui Liviu Dragnea, invitîndu-ne, printr-un link, să mergem la sursă, la pagina de Facebook, a președintelui PSD.

Dînd curs mâniei mele de a verifica la sursă cînd vine vorba de un citat dintr-un autor, m-am grăbit să accesez pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea.

Surpriză!

Pagina a fost blocată de însuși Liviu Dragnea.

Se înțelege că  am pufnit în rîs.

Liviu Dragnea a găsit de cuviință să-și apere legea în fața cititorilor pe pagina pe care el însuși a interzis-o lecturii.

E ca și cum cineva ar scrie un roman, s-ar zbate să fie tipărit, ba chiar ar și plăti ca să apară, pentru că, văzînd exemplarele în tipografie, să ceară să fie arse.

După ce a mi-a trecut rîsul, mi-am dat seama că am deja una dintre explicațiile uluitoarei manipulări prin care legea lui Liviu Dragnea, gîndită de autor ca una inițiată la Londra, a apărut marelui public drept una inițiată  la Moscova:

Lipsa de pricepere sau, poate, lipsa de talent a  lui  Liviu Dragnea în materie de comunicare publică.

Una dintre regulile comunicării publice în lumea de azi constă în înfruntarea deschisă, curajoasă a presei, chiar și cînd îți e ostilă.

Dacă ești acuzat de ceva, fie și pe nedrept, chiar dacă știi că se duce împotriva ta o campanie tendențioasă, chiar dacă știi că întrebările care ți se vor pune vor fi din start răutăcioase, e de o mie de ori mai bine să ieși în public și să răspunzi decît să te acunzi și să ieși  pe ușa din dos.

Orice pitire de teama confruntării, orice evitare a explicațiilor, orice tentativă de a fugi de întrebări, are o un dublu efect:

1. Te prezintă opiniei publice drept unul care, dacă nu ești laș, atunci sigur ai ceva de ascuns.

2. Dă adversarilor posibilitatea de a umple cu explicațiile lor golul lăsat de absența propriilor tale explicații.

Din ce-am reușit să dibui la a doua mînă, din știrile despre ce a scris Liviu Dragnea pe o pagină de Facebook pe care el însuși a rupt-o și a aruncat-o la coș, am reținut tristețea președintelui PSD că Legea i-a fost răstălmăcită:

„Legea privind susţinerea toleranţei a stîrnit un val de injurii la adresa mea. Timp de cîteva zile, vocea raţiunii s-a făcut auzită cu mare greutate. Nu-i treaba mea să cercetez cît a fost incitare, diversiune, manipulare şi cît reacţie sinceră. S-o facă alţii. Mă încearcă însă o tristeţe văzînd că nimeni nu a avut răbdarea să citească noile modificări ale legii, şi aproape toţi cei care m-au insultat au făcut-o preluînd, ca un ecou, informaţii false cu privire la libertatea de exprimare".

Chestia cu tristețea m-a amuzat prin alintările la care se dedă Liviu Dragnea. În materie de lectură a unui text, tristețea de a constata că nu-l citesc contemporanii,  poate aparține unui scriitor, singurul care, asemenea lui Kafka, se poate mîngîia cu iluzia că-l vor citi cei din  posteritate. Un politician, ba chiar și un jurnalist, cel care se adresează exclusiv contemporanilor săi, nu poate fi trist văzînd că nu-i citit. Poate cel mult să se ducă să se culce. Dacă nu reușești săi-i faci pe contemporani să-ți citească Legea, se cheamă că   ai o problemă ca politician.

Mîhnirii îi urmează tentativa de a explica felul în care s-a ajuns la campania de presă împotriva sa.

Liviu Dragnea susține că informațiile false au fost puse în circulație de partidele de Dreapta, ajutate de unele instituții de presă, care au intrat în logica de campanie electorală.

Se va fi văzut, de cine mă urmărește cu bună credință, că m-am numărat printre puținii jurnaliști care a scris că Legea e victima unei uriașe campanii de manipulare. Legea lui Liviu Dragnea a fost prezentată drept o inițiativă venită din partea unui lider de partid comunist, comparabil cu liderul Coreii de Nord (nu cu liderii Cubei, la ora actuală Cuba e în grațiile Washingtonului!), cînd în realitate ea s-a dorit expresia procesului de schimbare la față a PSD, atacat de regulă ca fiind continuatorul Partidului Comunist.

Am susținut și susțin aceste adevăruri ca om care:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate