Editura Evenimentul si Capital

Cum a luptat Hurezeanu în '90 pentru ca Iliescu să nu ajungă președinte

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu în 1999, în vechiul Senat
Autor: | | 5 Comentarii | 1663 Vizualizari

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a fost audiat ieri la Parchetul General în dosarul „Mineriada din 13 - 15 iunie 1990”, în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. EVZ continuă serialul cu povestiri din cărțile de memorii ale unor personalități. Azi, un nou episod din cartea „Mi-e greu titlul de erou...” de Cristian Pațurcă, unul dintre manifestanții „Golaniadei”, care a dus la mineriadă

Într-un pasaj din cartea sa, Cristian Paţurcă descrie momentul în care Emil Hurezeanu, pe atunci corespondent la Europa Liberă, transmite din Balconul Universității, locul de unde au vorbit foarte multe personalități între aprilie și iunie 1990. „Golaniada”, cum a fost supranumită manifestația după ce fostul președinte Ion Iliescu i-a numit golani pe protestatari, a fost cea mai amplă din istoria României, inițiată din pricina nemulțumirii generale cu privire la evoluția vieții politice post-decembriste din România.

„Golaniada” a dus la mineriada din 1990, pentru că protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine în capitală pentru a-i forța pe participanți să renunțe.


FOTO: Protestele din 1990 au fost oprite prin aducerea minerilor la București„Piața bubui ca un tunet”

„Condu-l pe Părinte-n Balcon! Și pune-i ambele microfoane! Acum!(...) Hurezeanu avea mâna ridicată. Am împins cursorul volumului general, încet, cu grijă. (...) demonstrația pașnică din Piața Universității continuă de câteva zile. Deși Ion Iliescu refuză în continuu dialogul cu manifestanții, tot mai multe personalități din lumea social- politică românească dau glas din Balconul Universității, revendicărilor.... Corespondentul Europa Liberă la București, Emil Hurezeanu, se află chiar în Balconul Universității. Bună seara, Emil! Ești în direct”, a descris Pațurcă momentul. A urmat Hurezeanu care a anunțat că demonstrația continuă și că Liga Studenților din București condusă de Marian Munteanu „vrea o adevărată schimbare”. „Lor li s-au alăturat aici, în Piața Universității, câteva zeci de mii de oameni, din diferite categorii sociale, care, seară de seară, demonstrează pașnic. (...) Demonstranții îl neagă vehement pe Ion Iliescu. Nu sunt de acord cu candidatura acestuia la alegeri. Nici cu cea a FSNului”, a continuat Hurezeanu. Tot atunci, el spunea că niciun reprezentat al partidelor politice nu are acces la microfoanele din Balcon. „Aici, în București, în Piața Universității, cuvântul de ordine e Punctul 8 de la Timișoara, care prevede interzicerea accesului foștilor activiști și securiști la orice funcție de conducere în stat pe o perioadă de minimum patru ani”, a încheiat Emil Hurezeanu. Apoi, Pațurcă descrie momentul în care Părintele Galeriu pășește în balcon, urmat de Marian Munteanu. „Piața era deja plină.Umbrele serii se lăsau mângâietor peste București. Părintele Galeriu stătu un pic, parcă să-și facă un pic de curaj. Apoi, Piața bubui ca un tunet...Indicatoarele nule erau în roșu. Vocea puternică a Sfinției Sale răsună în Piață peste murmurul oamenilor: <   Tatăl nostru care ești în Ceruri..   >  

Am încremenit. În Piață oamenii stăteau în genunchi. Totul era o mare de lumânări, de făclii aprinse- făcute din ziare- o mare de brichete. Era înălțător”, povestește Pațurcă.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate