Editura Evenimentul si Capital

Cum a fost pedepsit un peşte mic pentru că a piratat

Fata din multinaţională
Autor: | | 14 Comentarii | 4319 Vizualizari

”Am crezut că nu fac nimic rău. Nu am crezut că activitatea mea afectează companiile mari. Eram convins că sunt doar un pește mic”…

Aceasta a declarat un bărbat condamnat pentru piraterie, care a primit o pedepsă neobișnuită, pentru a împiedica alte persoane de la piratarea filmelor, muzicii și software-rurilor. Astfel, bărbatul numit Jakub F. nu va trebuie să plătească milioane în despăgubiri, dacă face un film în care denunță pirateria. Dar…Pentru ca pedeapsa să fie anulată, filmul trebuie să strângă minim 200.000 de vizualizări, în primele două luni de la difuzare. 

S-a ajuns la acest acord în urma unei înțelegeri în afara sălii de judecată, încheiată între Jakub și firma de software pe care a piratat-o, după ce o instanță din Cehia îl condamnase. În schimb, compania s-a angajat să nu îl dea în judecată. Bărbatul a primit și o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare.

Printre companiile afectate de pirat se numără și Microsoft, HBO Europe, Sony Music, și Twentieth Sony Music, care au estimate pierderi financiare de mii de lire. Doar Microsoft și-a evaluat pierderile la 148.000 de lire. Alianța Afacerilor în domeniul Software-rurilor (BSA), care a încheiat acordul în numele Microsoft, au realizat că Jakub nu dispune de acea sumă de bani. În schimb, companiile au fost de acord să primească o mică parte din daunele provocate și să coopereze cu Jakub pentru realizarea unui filmuleț împotriva pirateriei.

Dacă filmul nu ajunge la 200.000 de persoane, companiile îi vor putea intenta un proces. O companie de relații publice din Cehia, care lucrează pentru BSA, i-a deschis un site lui Jakub pe care va fi publicat filmul. Pe site apare următorul mesaj din partea bărbatului: ”Am crezut că nu fac nimic rău. Nu am crezut că activitatea mea afectează companiile mari. Eram convins că sunt doar un pește mic”. Filmulețul intitulat ”Povestea despre cum am început să piratez” reprezintă o relatare fidelă a parcursului lui Jakub în acest domeniu, cum s-a bucurat de rezultate, doar ca să fie prins de poliție într-un final. Până acum, filmul a fost văzut de peste 135.000 de ori…Are sau nu are “şanse”?

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate