Editura Evenimentul si Capital

Cum a EXPLODAT în presă ALARMA cu RACHETE din timpul vizitei lui Ponta in Kahdahar

14-06/10463876-773121349394421-1986828937274224716-n-11200500-465x390
Autor: | | 16 Comentarii | 945 Vizualizari

Ieri, 30 iunie, la ora prânzului, pe televiziunile din România și îm mediul online subiectul principal a fost alarma cu rachete de la baza militara din Afganistan unde se afla o delegație guvernamentală condusă de prim-ministrul Victor Ponta. "Premierul Victor Ponta şi miniştrii Apărării şi Internelor au fost duşi de urgenţă într-un buncăr subteran, în urma unei alarme de tiruri cu rachete dată în tabăra militară românească din Kandahar", au informat imediat televiziunile. Corespondenţii TV au relatat evenimentul cu lux de amănunte. Cât a fost de alarmant?

Ce au relatat corespondenții de la fața locului?

Baza militară aeriană din Kandahar, Afganistan, cea mai mare din regiune, a fost atacată, duminică, cu rachete, chiar în timpul ceremoniei de retragere a militarilor români din Afganistan, la care participă premierul Victor Ponta, ministrul apărării, Mircea Duşa, şi ministrul de interne, Gabriel Oprea.

Premierul Victor Ponta, dar şi miniştrii Apărării şi Internelor au fost transportaţi într-un buncăr, alături de jurnalişti. Alarma a fost ridicată, parţial, după aproximativ 20 de minute, iar oficialii români au fost scoşi din buncăr.

 

Nelu Barbu, B1 TV: Eram în cantină toată delegaţia când s-a dat alarma

Într-o intervenţie telefonică din Afganistan, jurnalistul Nelu Barbu a oferit mai multe detalii despre momentul atacului. Conform informaţiilor transmise de jurnalistul postului B1 TV, delegaţia oficială din care face parte prim-ministrul Victor Ponta se afla la masă în momentul în care s-a dat alarmă pentru atac cu rachete. "Eram în cantină toată delegaţia când s-a dat alarma. Conform procedurii, ne-am deplasat rapid către blindate, cu care am fost transportaţi către un loc mai sigur. S-a identificat locul de unde venea atacul şi acum nu mai există niciuun pericol. Totul a revenit la normal. Nu mai există posibilitatea unui atac. A fost un moment în care ne-am speriat cu toţii, pentru că suntem într-o zonă periculoasă. Când auzi o alarmă de acest gen, atac cu rachete, te sperii un pic. Când am ajuns în buncăr, care este o zonă etanşă unde nu se poate întmpla nimic, oficialii au început să facă glume. Este Ramadamul, iar talibanii au încercat să atace această baze militare, care este una dintre cele mai mari din zonă"

 

Adrian Ursu, Antena3: Protocolul a fost respectat

Corespondentul special al Antena 3 în Kandahar, Adrian Ursu, a explicat "că există un protocol pe care îl urmează soldaţii noştri după ce începe alarma să sune şi că acesta a fost respectat întocmai".

 

Victor Ciutacu, RTV: Toată lumea pe burtă

Potrivit corespondentului România TV, Victor Ciutacu, atacul a fost cu rachete cu calibru de 107 mm. "Toată lumea pe burtă, ulterior, în timp ce sirenele urlau într-o nebunie, toţi am fost transportaţi împreună cu trupele româneşti în buncăre, în afara oricărui pericol. Acum toată delegaţia României se află în maşini blindate, nu există nici o problemă acum, după ieşirea din buncăre. Suntem în siguranţă în această clipă, dar nu este cel mai plăcut moment din lume când încep să sune sirenele, să te pui pe burtă... Premierul Ponta este în acelaşi buncăr cu noi", a declarat jurnalistul Victor Ciutacu, conform România TV.

 

Mihai Rădulescu, TVR: Nu este nici pe departe o glumă

Trimisul special al TVR în Afganistan, Mihai Rădulescu, a relatat din buncăr, unde a fost evacuat alături de delegaţia oficială. "Suntem la doar câteva minute după declanşarea unei alarme de atac cu rachete aici, în Kandahar. Nu este nici pe departe o glumă. Ne aflam cu toţii în sala de mese. Era singurul moment relaxat al zilei, după ceremonia oficială care s-a încheiat în urmă cu aproximativ o oră şi jumătate.

În momentul când s-a dat alarma, toată delegaţia, toţi cei prezenţi, toţi militarii s-au culcat la pământ în sala de mese. Ulterior am fost evacuaţi într-un buncăr detonat, de unde transmit în momentul de faţă. În depărtare se aud vag explozii.

Astăzi, la Kandahar, am fost martorii unei ceremonii de încheiere oficială a misiunii combatante a forţelor româneşti, aici, în Kandahar.

Pleacă spre casă 500 de militari, cei componenţi ai Batalionului "Scorpionii Negri". În cadrul acestei ceremonii, premierul Ponta, ministrul Apărării şi ministrul de Interne, dar şi comandanţii americani de la baza din Kandahar au lăudat profesionalismul şi buna cooperare a românilor.

Misiunea se încheie, aşadar, aceasta este decizia oficială. Misiunea combatantă, cel puţin. Până la sfârşitul anului ar urma să rămână aproximativ 200 de militari români doar pentru logistică, susţinere", a fost declaraţia jurnalistului TVR.

Subiectul a fost dezbătut şi de jurnaliştii din România, chiar dacă nu au fost alături de delegaţia română în Afganistan

 

Nici jurnalistul Dan Alexe nu s-a abţinut de la critici pe marginea subiectului.

"Ponta’s “escape from Kandahar”…

Pe dealul televiziunii din Kabul. 

Kabulul, inconjurat de munți, poate fi atacat cu rachete, In schimb, bazele militare din Kandahar, care sînt la câmpie și securizate la fel de mult cum e și Pentagonul din Washington, nu pot fi bombardate cu mijloacele de care dispun talibanii. —

Am reunit aici toate observațiile mele despre evenimentul: Ponta la Kandahar.

Prima știre, dată la TV: “Baza militara a Romaniei din Afganistan a fost atacata de rachete, in jurul pranzului, astfel ca toti civilii au fost urcati in masini blindate si dusi intr-un buncar.”

Mda. Noroc că mai e și lume enervantă, ca mine, care a fost acolo de multe ori.

Baza militară românească din Kandahar nu are de unde să fie atacată cu rachete, decât dacă americanii de alături și dimprejur trag asupra ei. Dacă ești pe bază, nu ai de ce să fii urcat în mașini blindate și dus la bunker, căci bunkerul e acolo.

Imprejur nu sînt alte înălțimi decât cele ale punctelor de observație americane.

ISAF nu anunță nici un atac astăzi asupra bazelor din Kandahar.

Evident că Ponta s-a dus acolo doar pentru asta.

De ce era în mod vizibil umflată povestea? Scenariștii lui Ponta își închipuie că bazele alea militare din Afganistan sînt ca în Deșertul Tătarilor, sau în filmele cu Stefan cel Mare… Ponta stă pe metereze, ăia se fofilează prin tufișuri și mai trag câte o săgeată…

In realitate, decorul de acolo, la Kandahar, seamănă mai mult cu Războiul Stelelor: pe mulți kilometri împrejur, în cercuri concentrice instalate de americani, sînt numai și numai puncte de control și instalații electronice sofisticate până la o distanță de unde doar rachete balistice, din alea care pot fi trase de pe o navă în ocean, te pot atinge.

Talibanii nu au rachete balistice. In Kabul, intr-adevăr, talibanii trag rachete artizanale, pentru că Kabulul e la 1.800 de metri altitudine, inconjurat de o coroană de munți minați și greu de acces pentru occidentali. Kandahar e însă la câmpie.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate