Cum a devenit Mircea Geoană președintele bancurilor în 2009

Cum a devenit Mircea Geoană președintele bancurilor în 2009

„Evenimentul zilei” vă prezintă povestea unui episod care a făcut istorie în politica românească post-decembristă și care a declanșat o avalanșă de bancuri pe scena politică: atacat energetic cu flacăra violet, Mircea Geoană s-a culcat în 6 decembrie 2009 președinte al României, dar dimineața următoare a aflat că a câștigat Traian Băsescu

În seara zilei de 6 decembrie 2009, cu două ore înainte să se termine votul din finala prezidențială Mircea Geoană (PSD) - Traian Băsescu (PD), în curtea sediului central al PSD se pregătea petrecerea. Simpli membri de partid cărau buchete de flori pentru candidatul lor și cântau. PSD comandase un tort colorat în roșu, galben și albastru.

Un copil umbla prin curtea partidului ținând în brațe o pernă cu poza lui Mircea Geoană pe ea. „A spus că vrea să doarmă liniştit”, a explicat mama lui. Gigi Becali, aflat și el în sediul PSD, a promis că face cinste cu un camion cu șampanie dacă Geoană câștigă. „Cum să spui că nu ai emoţii?”, zice Geoană, la sosire. Toți liderii partidului îi spuneau că a câștigat și că nimic nu mai poate întoarce rezultatul.

Primele exit-poll-uri au fost urmărite de Geoană de pe o scenă amplasată în fața sediului, pe care s-au mai urcat Victor Ponta, Liviu Dragnea, Crin Antonescu, Ilie Sârbu, Gigi Becali.

Ne puteți urmări și pe Google News

„5..4...3...2...1...”, numărau toți PSD-iștii din curtea partidului, în cor. Trei case de sondare îl anunță câștigător pe Geoană (INSOMAR, CCSB și CURS), una singură pe Traian Băsescu (CSOP). Mulțimea nu respiră câteva secunde. Geoană își revine din uluială, arată cu ambele mâini semnul victoriei şi începe să țopăie pe scenă. Îşi face semnul crucii. Mihaela, soția lui, plânge. Mulțimea începe să cânte „Ole, ole, ole, ole, Băsescu nu mai e!”. Dragnea, în spatele lui Geoană, e negru de supărare.

Agonie și extaz

Candidatul PSD își sărută soția. Îl îmbrățișează pe Crin Antonescu. „Vreau să mă întorc o secundă către cea și cei care reprezintă inima mea și pe cei pe care m-am bizuit. Mihaela, dragostea mea, mulțumesc. Ana-Maria și Alex (copiii săi, n.red), mulțumesc. Mamă, ești acasă la televizor și știu că te bucuri. Tată, știu că ești acolo în ceruri și știu că te bucuri și tu”, spune Geoană.

O oră a durat petrecerea de la PSD. După care a început agonia.

Mircea Geoană pleacă la sediul PNL în vizită, în semn de recunoștință pentru ajutorul venit în alegeri de la liberali. La sediul PSD, Viorel Hrebenciuc și Valeriu Zgonea fac numărătoarea paralelă a voturilor și încep să-și dea seama că pierd alegerile. Euforia dispare total. Cu fiecare oră care trecea, șansele lui Geoană scădeau. În puterea nopții, Geoană este anunțat de propriul staff de campanie că a pierdut alegerile. Traian Băsescu adunase 70.048 de voturi în plus față de el.

Țopăiala lui Mircea Geoană, cele câteva ore în care acesta a crezut că a ajuns Președintele României, întreaga tensiune a momentului, faptul că Geoană era poreclit „Prostănacul” a stârnit, încă din prima zi de după alegeri, un fluviu de bancuri. EVZ vă prezintă, mai jos, o mică parte dintre ele:

  • Culmea somnului: Să te culci preşedinte şi să te trezeşti prostănac.
  • Care e ţara cu cei mai mulţi negri? România: 49,6% sunt negri de supărare
  • Întrebare: Ce au facut românii în timpul mandatului lui Mircea Geoan[? Răspuns: Au dormit!
  • Întrebare: Cum se pune la loc dopul la o șampanie, după ce ai desfăcut- o? Răspuns: Întrebați-l pe Geoană!
  •  PSD = Puneți Șampaniei Dop 
  • Ce înseamnă PSD? Președinte în Seara de Duminică Ce înseamnă PDL? Președinte în Dimineața de Luni
  • După alegeri au apărut mai multe bancuri cu Geoană decât sunt cu Bulă. Când a aflat asta, Bulă a cerut renumărarea bancurilor
  • Scrisoarea a III-a actualizată: - Tu ești Mircea? - Da, împărate! - Ești un prost și jumătate!
  • Cel mai scurt banc: Geoană preşedinte!
  • În România, unii sunt pro-Băsescu, alţii pro-stănac.
  • După alegeri, la poarta sediului PSD apare un cetățean și îi spune portarului: „Aș vrea să vorbesc cu domnul Președinte al României, Mircea Geoană”. Portarul îi spune: „Dar domnul Geoană nu este Președintele României”. Omul pleacă și se întoarce după 10 minute. “Aș vrea să vorbesc cu domnul Președinte al României, Mircea Geoană”, zice el. „V-am mai spus, domnul Geoană nu este Președintele României”, răspunde portarul. După alte 10 minute, cetățeanul vine iar la poarta PSD. „Aș vrea să vorbesc cu domnul Președinte al României, Mircea Geoană”, spune el. Înfuriat, portarul se răstește la el: „Ce nu înțelegeți? V-am spus de atâtea ori că domnul Geoană nu este Președintele României!”. La care omul răspunde: „Știu domnule, dar nu mă satur să aud asta!”
  • Anunțuri în ziar: Angaj[ri. Palatul Cotroceni angajeaza majordom. Acceptăm analfabeți. Trebuie doar să știe să spună: „Noapte bună, domnule Geoană” și „Bună dimineața, domnule Băsescu”.

Donații. Cedez sticlă de șampanie Dom Perignon, 4 litri, băută jumătate. Relații la M.G. Telefon: 0723. PSD.PSD

Flacăra violet și atacul energetic

Șeful campaniei electorale a PSD, Viorel Hrebenciuc, a reușit și el să provoace încă și mai multe glume pe seama lui Geoană după ce a vorbit despre „flacăra violet” care l-ar fi încurcat pe candidatul PSD în dezbaterea televizată finală cu Traian Băsescu. „În ziua de joi (ziua când a avut loc dezbaterea, n.red.), în general, Traian Băsescu este în formă maximă pentru că este ziua flăcării violete şi dacă aţi observat, toţi cei din PD purtau violet, şi cravatele, şi puloverele şi puloverul pe care-l purta Băsescu, deci există o filiaţie aici, dar e de cu totul altă natură. Eu cred în treaba asta (...) Să n-o luaţi ca o glumă chestia asta” spunea Hrebenciuc imediat după alegeri.

FOTO: În dezbaterea fi nală, Băsescu i-a dăruit lui Geoană un coș cu produse românești

Soția lui Mircea Geoană, Mihaela, a spus și ea, în ianuarie 2010, la Antena 3, că soțul ei a fost „atacat energetic” în timpul dezbaterii finale cu Traian Băsescu. „Cred că a fost atacat energetic foarte mult, erau chiar în sală oameni care lucrau la acest lucru. Nu știu dacă e o teorie sau alta, dar era pur și simplu paralizat, n-a fost tot timpul, au fost anumite bucăţi, care erau probabil decisive. Cred eu, e o părere personală. Cred că el le-a simţit atunci. Vreau să spun că am simţit foarte mult eu personal, nu aveam energie, nu mă puteam concentra, nu puteam face lucruri, nu eram eu”, a spus ea.