Cum a deturnat cumnatul lui Victor Ponta 7,7 milioane de lei din fonduri europene. Filiera firmelor implicate

Cum a deturnat cumnatul lui Victor Ponta 7,7 milioane de lei din fonduri europene. Filiera firmelor implicate

Omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost reţinut procurorii de DNA Ploieşti, în dosarul fraudării de fonduri europene în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Procurorii DNA Ploieşti au emis, joi seară, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firma prin intermediul căreia procurorii susţin că Iulian Herţanu a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene.

  • Potrivit unor surse judiciare Drăgan este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei și evaziune fiscală.

Potrivit unor surse judiciare, din probele procurorilor DNA a rezultat că, în perioada 2011- 2015, Ilie Drăgan – director în cadrul SC Grossmann Engineering Group SRL, împreună cu Iulian Herțanu – administrator de drept și începând cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al Grossmann Engineering Group, respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, Ciorbă Vladimir Răzvan - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov și  Coman Mihail Marian – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012., a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”– contract semnat la data de 13.01.2012 între Asocierea Grossmann Engineering Group – SC Euro Construct Trading 98 SRL  şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti (CL 6), contract finanţat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană, respectiv pentru însuşirea unor importante sume de bani, prin  schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele citate au explicat că scopul grupului infracțional astfel format a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând:

  •  deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu de către membrii grupului a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54 % din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de Grossmann Engineering Group , către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), fapt ce constituie o consecință deosebit de gravă în sensul art. 183 C.pen.
  • sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

Sursele citate au explicat că, în concret, Drăgan Ilie Florin s-a implicat personal în efectuarea de plăţi de la Grossmann Engineering Group către  SC European Project Consulting SRL şi SC Aced Construct SRL, agenţi economici pe care îi controla în calitate de asociat şi administrator şi a extras personal sume de bani din conturile Grossmann Engineering Group şi a altor două societăţi controlate de grupul infracţional şi folosite în scopul arătat, respectiv SC Dragados SRL şi SC Vecon Project SRL.

 

Procurorii DNA au explicat în acest caz că "măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni, întrucât inculpatul deţine calităţile pe care le avut şi la comiterea faptelor, privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică generată de circumstanţele în care au fost comise faptele, starea de pericol este actuală, iar măsura este şi proporţională cu gravitatea acuzaţiei, raportat la modalitatea de săvârşire, rezonanţa socială a unor asemenea fapte, pericolul social abstract al infracţiunilor comise".