ALARMĂ! Culturile energetice, sabotate în România

ALARMĂ! Culturile energetice, sabotate în România

Răspândite în toată lumea, tocmai pentru efectul deosebit de benefic în protejarea pădurilor și nu numai, culturile energetice nu reprezintă o prioritate a autorităților noastre, ba din contră.

Recent, Ministerul Agriculturii a propus modificarea Ordinului 46/2012, care va duce, implicit, la desființarea culturilor energetice lemnoase (Salcia energetică, Plopul și Paulownia), prin obligativitatea cultivării acestor soiuri numai pe terenuri de clasa de calitate IV și V, terenuri de foarte proastă calitate, degradate. Se ignoră, astfel, cu bună știință, existența imenselor suprafețe necultivate, trecute sub tăcere de către autorități. Ca efect, va continua defrișarea pădurilor și se va menține sărăcia în mediul rural. Aceste măsuri par să aibă la bază idei populiste de gen, „Culturile energetice periclitează culturile alimentare”, eludând faptul că prin acestea s-ar tempera goana după lemn de foc, iar agricultorii ar utiliza terenurile aflate în paragină (în special cele cu umiditatea ridicată). S-ar crea, astfel, locuri de muncă și venituri însemnate prin cultivarea unor produse cu o piață sigură.

Prima plantație de acest fel, salcia energetică, a fost adusă în România de zece ani, după care au urmat altele, dar nici până astăzi nu este adoptată o lege a culturilor energetice, nu sunt subvenții pentru realizarea acestor tip de plantații, după modelul țărilor UE. În tot acest timp, nu s-au găsit soluții pentru accesarea de fonduri europene, România rămânând, ca răspândire, sub nivelul țărilor care le-au introdus doar de câțiva ani.

Totodată, lipsa biomasei lemnoase este o piedică în realizarea investițiilor în Centrale energetice prin cogenerare, centrale necesare echilibrării Sistemului energetic, dezvoltării producției de energie verde.   

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre exemplu, în Suedia, care nu beneficiază de terenuri agricole ca România și unde sunt suprafețe împădurite nenumărate, statul subvenționează realizarea de zeci de mii de hectare de Culturi energetice.