Editura Evenimentul si Capital

Culori pe pânză, darul oamenilor străzii pentru noi

Iren a găsit o mare bucurie în artă, dar acum scopul său în viață e să-și poată crește nepoata FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 186 Vizualizari

Cei fără adăpost au făcut un cadou din inimă bucureștenilor: o expoziție cu visurile lor pictate în acuarelă, la Galeria Romană

Am putut să citesc bucuria din privirea lor. Era bucuria unei împliniri. Așa cum li se promisese, ceea ce creaseră ei, în orele în care uitau ce viață plină de furtuni duceau, tablourile lor - picturi, acuarele, desene- erau expuse pe simezele unei mari galerii de artă.


FOTO: „Dorința neîmplinităDintr-o modestie, pe care ei o numesc „rușine”, la vernisajul de la Galeria Romană, din 8 februarie, au venit doar patru dintre artiști. Prezentați ca „adulți fără adăpost”, beneficiari ai proiectului „Oameni prin artă”, acum se aflau la adăpostul unei realizări deosebite. Simțeau apreciere, admirație chiar pentru curajul de a-și fi colorat cele mai vii dorințe și visuri, de a le prezenta oamenilor veniți să le vadă.


Artiștii, emoționați și mândri, și-au exprimat speranța că vor mai putea picta, că asemenea proiecte vor mai fi organizate


E un moment unic. Sunt asaltați de cei prezenți la vernisaj. Sunt asaltați cu întrebări, curiozități despre viața lor, despre experiența aceasta culturală, care le-a dat jos de pe suflet zgura unei nefericiri adânci și îmbătrânite.


FOTO: Lucrările au fost acoperite cu haine vechi. Apoi, descoperite de privitori, au luminat spațiul de la Galeria RomanăTristețea nu se regăsește, la prima vedere, în tablourile lor. Au folosit culori foarte frumoase, vii. Nu sunt psiholog să analizez ce poate reprezenta culoarea. Nici nu vreau. Dar pot să înțeleg că, inconștient sau nu, au pus acolo toată viața lor, toate visurile, toate speranțele. Mai ales speranțele. „Visul”, „Dorința”, „Dorințe neîmplinite”, „Masa zgomotoasă”, „Ciclopii”, „Petrecerea”, „Îngeraș”, peisaje de primăvară, de iarnă și așa mai departe. În titlurile multor lucrări apar, obsedant, cuvintele „visul”, „dorința”.


FOTO: Artiștii au primit oaspeți de seamă, la vernisaj: ambasadorul Franței și doctorul Raed ArafatVisuri nerealizate

Iren stă în apropierea lucrărilor sale. „Dorința neîmplinită” o remarcasem încă de la atelierul de la Asociația Samusocial. Acolo, în tablou, este viața perfectă pe care, din nefericire, Iren nu a putut- o avea. O casă frumoasă, cu etaj, curte îngrădită, copaci, iarbă, copii, familie. Acolo este tot visul său. Altfel, când povestește, îi înțelegi coșmarul.


FOTO: Aceasta este o lucrare comună. Ca un legământ făcut de toți artiștii de la Samusocial, că nu vor uita această experiență luminoasă din viața lorA avut o viață grea, plină de nedreptăți. Timp de 15 ani a muncit ca zilier, la un abator de păsări, undeva în provincie. Apoi a fost măturător stradal la o firmă de curățenie din București, unde, o perioadă nu și-a primit salariul. Fiica sa a plecat de lângă ea, a ales strada, a devenit consumatoare de aurolac. Bărbatul lui Iren era alcoolic și toți banii pe care îi câștigau se duceau imediat pe băutură. Aceasta e povestea pe scurt. Dar amintiri încă pâlpâie în aer.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate