Editura Evenimentul si Capital

Culori pe pânză, darul oamenilor străzii pentru noi

Iren a găsit o mare bucurie în artă, dar acum scopul său în viață e să-și poată crește nepoata FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 177 Vizualizari

Cei fără adăpost au făcut un cadou din inimă bucureștenilor: o expoziție cu visurile lor pictate în acuarelă, la Galeria Romană

Am putut să citesc bucuria din privirea lor. Era bucuria unei împliniri. Așa cum li se promisese, ceea ce creaseră ei, în orele în care uitau ce viață plină de furtuni duceau, tablourile lor - picturi, acuarele, desene- erau expuse pe simezele unei mari galerii de artă.


FOTO: „Dorința neîmplinităDintr-o modestie, pe care ei o numesc „rușine”, la vernisajul de la Galeria Romană, din 8 februarie, au venit doar patru dintre artiști. Prezentați ca „adulți fără adăpost”, beneficiari ai proiectului „Oameni prin artă”, acum se aflau la adăpostul unei realizări deosebite. Simțeau apreciere, admirație chiar pentru curajul de a-și fi colorat cele mai vii dorințe și visuri, de a le prezenta oamenilor veniți să le vadă.


Artiștii, emoționați și mândri, și-au exprimat speranța că vor mai putea picta, că asemenea proiecte vor mai fi organizate


E un moment unic. Sunt asaltați de cei prezenți la vernisaj. Sunt asaltați cu întrebări, curiozități despre viața lor, despre experiența aceasta culturală, care le-a dat jos de pe suflet zgura unei nefericiri adânci și îmbătrânite.


FOTO: Lucrările au fost acoperite cu haine vechi. Apoi, descoperite de privitori, au luminat spațiul de la Galeria RomanăTristețea nu se regăsește, la prima vedere, în tablourile lor. Au folosit culori foarte frumoase, vii. Nu sunt psiholog să analizez ce poate reprezenta culoarea. Nici nu vreau. Dar pot să înțeleg că, inconștient sau nu, au pus acolo toată viața lor, toate visurile, toate speranțele. Mai ales speranțele. „Visul”, „Dorința”, „Dorințe neîmplinite”, „Masa zgomotoasă”, „Ciclopii”, „Petrecerea”, „Îngeraș”, peisaje de primăvară, de iarnă și așa mai departe. În titlurile multor lucrări apar, obsedant, cuvintele „visul”, „dorința”.


FOTO: Artiștii au primit oaspeți de seamă, la vernisaj: ambasadorul Franței și doctorul Raed ArafatVisuri nerealizate

Iren stă în apropierea lucrărilor sale. „Dorința neîmplinită” o remarcasem încă de la atelierul de la Asociația Samusocial. Acolo, în tablou, este viața perfectă pe care, din nefericire, Iren nu a putut- o avea. O casă frumoasă, cu etaj, curte îngrădită, copaci, iarbă, copii, familie. Acolo este tot visul său. Altfel, când povestește, îi înțelegi coșmarul.


FOTO: Aceasta este o lucrare comună. Ca un legământ făcut de toți artiștii de la Samusocial, că nu vor uita această experiență luminoasă din viața lorA avut o viață grea, plină de nedreptăți. Timp de 15 ani a muncit ca zilier, la un abator de păsări, undeva în provincie. Apoi a fost măturător stradal la o firmă de curățenie din București, unde, o perioadă nu și-a primit salariul. Fiica sa a plecat de lângă ea, a ales strada, a devenit consumatoare de aurolac. Bărbatul lui Iren era alcoolic și toți banii pe care îi câștigau se duceau imediat pe băutură. Aceasta e povestea pe scurt. Dar amintiri încă pâlpâie în aer.


FOTO: „Peisaj de iarnă”Și-a luat lumea în cap

Într-o zi, amețită de atâtea lovituri ale vieții, și-a luat lumea în cap. Cu mai bine de 10 ani în urmă a plecat din satul natal pentru a-și găsi un loc de muncă, însă a ajuns în stradă. Timp de patru ani a supraviețuit luptându-se zilnic cu pericolele din stradă.


FOTO: „Peisaj de primăvară”Dar a venit și o zi cu lumină: s-a născut nepoțica, numai că mama acesteia a părăsit-o în spital. Atunci a simțit că viața nu-i mai aparține, că trebuie să fie hotărâtă să poată crește copilul. Cei de la Samusocial au ajutat-o să se echilibreze. A participat la orele de lucru din cadrul „Atelierului Ocupațional” și a învățat croitorie, tricotaje, a creat mici obiecte decorative. Și-a recăpătat respectul de sine, s-a simțit utilă. Apoi a participat la proiectul „Oameni prin artă”, tot la Samusocial. Acum expune la Galeria Romană, alături de mulți tovarăși cu experiența dură a străzii.


FOTO: „La cules de flori”Stă lângă lucrarea sa și îmi spune cu amărăciune: „În afară de nepoți, nimic nu s-a realizat din dorințele mele”. Acum are mai mulți nepoți. Dar nici aceștia nu sunt lângă ea, pentru că nu îi poate întreține. Prima nepoțică este ca sufletul ei. Ar lua-o cu ea, dar unde? Nu s-a putut îndeplini dorința de a avea o casă mare, e adevărat, dar are în viața sa speranța, nepoții săi. Și de curând a găsit și ceva de muncă. Nu e mare lucru, dar cineva i-a acordat, din nou, încredere.


FOTO: „Îngeraș”A mers toată noaptea ca să nu înghețe

La două zile de la vernisaj am vizitat din nou Galeria Romană. Am întâlnit-o acolo pe doamna arhitect Sofia Popescu. A venit special să vadă expoziția. „Sunt foarte interesante. Îmi place cum au folosit culorile. Au făcut treabă bună! Unii sunt foarte talentați!”. Este impresionată de povestea artiștilor fără adăpost, care în toată această negură au găsit lumina în artă. „Aș vrea să le donez materiale de lucru. Vreau să-i ajut.” Este interesată de felul în care acești oameni năpăstuiți își duc viața. Unde dorm? Ce mănâncă? Dorm pe unde apucă; dacă reușesc să capete încrederea cuiva și fac ceva bani, poate, merg să stea cu chirie în vreo cămăruță. Altfel...


FOTO: „Petrecerea”În seara vernisajului, Anca Florea, voluntarul care a coordonat atelierul de desen de la Samusocial, a făcut o mărturisire. Cu lacrimi în ochi. E aproape o parabolă. Într-o zi, când era la atelier, pe vremea cea mai câinoasă din iarna aceasta, când gerul îți pătrundea în oase și în casă, a intrat pe ușă un om fără adăpost. A cerut doar să fie primit și a spus: „Dați-mi o coală de hârtie să vă desenez ceva frumos!”. Anca l-a întrebat unde a fost, unde și-a petrecut noaptea, unde a dormit. Iar omul fără adăpost a răspuns: „Afară! Am mers toată noaptea ca să nu îngheț!”. Și venise să dăruiască ceva frumos altor oameni. Poate visul lui de viață...


FOTO: „Dorința”Doamna arhitect m-a întrebat dacă artiștii fără adăpost au primit premii. Nu, nu s-a gândit nimeni să-i premieze. Dar ei ne-au făcut nouă un dar: au arătat că indiferent de cât de jos te aruncă viața, oricând poți găsi o lumină. Acum a fost arta.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate