Editura Evenimentul si Capital

Medicii de la Colentina care au spus adevărul, executați din cauza Gabrielei Firea

Autor: | | 11 Comentarii | 6529 Vizualizari

Neurochirurgul Ionuț Gobej și doctorița Lelia Iliescu, care au avut curajul să dezvăluie public că managementul de la Colentina distruge încet Spitalul, au fost puși, ieri, la zid. Managerul interimar Silvi Ifrim a încercat să-i facă să tacă, acuzându-i că distrug imaginea spitalului. Ambii medici continuă lupta. EVZ a intrat în posesia unor dovezi care arată că managerul știa că secțiile au doar un sfert din personal, ba mai mult, că Administrația Spitalelor a aprobat angajări care nu s-au făcut

Războiul de la Spitalul Colentina e în plină desfășurare. De-o parte a baricadei sunt dr. Ionuț Gobej, șeful Departamentului de Neurochirurgie din Secția de Neurochirurgie, și doctorița Lelia Iliescu, șeful Secției ATI1 din Colentina, iar de cealaltă, managerul interimar Silvi Ifrim, pusă în funcție de primarul Capitalei, Gabriela Firea, la jumătatea lunii ianuarie.

În weekend, Ionuț Gobej a făcut public un referat pe care i l-a transmis managerului interimar, în care-i cerea acestuia să-i asigure condițiile pentru a salva viața a doi pacienți care sunt la un pas de moarte, problema fiind lipsa de personal, atât la Neurochirurgie, cât și la ATI1.

„Au tăbărât pe ei”

Ultimul episod din acest război s-a consumat ieri, când a avut loc ședința Consiliului Medical al Spitalului Colentina, format din toți șefii de secție. Silvi Ifrim a venit însoțită de secretarul de stat Cristian Grasu, de consiliera pe probleme de sănătate al primarului Firea și de Răzvan Nițu, șeful Administrației Spitalelor București. Prezenți au fost și un cameraman și un fotograf, ambii de la Primărie, deși ședința era una internă, nu publică.

„În primul rând, Silvi Ifrim a cerut să se voteze dacă dr. Ionuț Gobej are ce căuta la ședință. A vrut să-l scoată afară cu paznicii. Dar n-a avut cum, pentru că șeful Secției de Neurochirurgie lipsea, iar el îi ține locul. Apoi, a tăbărât pe Gobej și pe șeful de la ATI1, dr. Lelia Iliescu, susținută de alți șefi de secție și de ajutoarele pe care le chemase de la Primărie”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre participanții la ședință. Discuțiile au fost aprinse. Cei doi medici tineri cereau să le fie aprobate referatele pentru a angaja oameni, dar managerul interimar o ținea pe ai ei: că nu le plătește orele suplimentare.„Flutura un paragraf dintr- o lege din 2010, care zice că nu pot fi plătite orele în care stai peste program. Când Lelia Iliescu i-a spus că are nevoie de oameni că îi pleacă, în câteva luni, încă patru, pentru că le expiră contractele, Silvi Ifrim s-a făcut că nu știe de așa ceva. Cristi Grasu o întreba dacă „e adevărat ce spune doamna doctor?”, iar Silvi răspundea că nu știe nimic de așa ceva”, ne-a explicat un alt participant la ședință.

A fost momentul în care „aproape toți au sărit, efectiv, pe cei doi medici, care au un singur dezavantaj: sunt tineri! Le-au reproșat că distrug imaginea spitalului, că trebuiau să treacă prin toate căile birocratice ca să ceară lucruri, nu să se ducă la presă, că să renunțe la conferința de presă de marți (azi) și alte d-astea”, ne-au povestit sursele.

Ședința a durat până la ora 15.45, iar după, Silvi Ifrim și susținătorii ei au organizat o conferință de presă.

Forțați să muncească suplimentar

„Astăzi avem de discutat o problemă care a apărut destul de brusc în Spitalul Colentina, respectiv în data de 10, vineri, când doctorul Gobej, fără să ceară audiență, așa cum a precizat dânsul, a intrat în cabinetul meu solicitând ajutorul pentru efectuarea a două operații, urmând să se facă peste două săptămâni, pe 22 și 23 februarie. Sigur că această situație nu o puteam rezolva pe loc. De aceea l-am rugat să aibă timp ca împreună cu colegii șefi de secție astăzi, când a avut loc Consiliul Medical. (...) Din păcate această problemă nu se poate rezolva foarte repede, pentru că nu avem cadrul legislativ care să prevadă acordarea orelor suplimentare. Această lege a fost dată în anul 2010, Legea 285, articolul 9, aliniatul 1”, a susținut Silvi Ifrim. Dar paragraful din lege se referă strict la anul 2011.

„Art. 9 (1) În anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar (...) se va compensa numai cu timp liber corespunzător”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X