Editura Evenimentul si Capital

Culisele închiderii Teatrului Nottara

Teatrul Nottara este parte a unui proces de retrocedare, în care proprietarii contestă faptul că imobilul ar prezenta risc de prăbușire în caz de cutremur FOTO: EVZ
Autor: | | 4 Comentarii | 2081 Vizualizari

Actorul Vladimir Găitan, fost director al instituției, ne-a dezvăluit cum a decis Ceaușescu să nu consolideze clădirea după cutremurul din 1977, dar și ce amenințări a primit în perioada în care a încercat, fără succes, să reabiliteze „moștenirea” lăsată de Liviu Ciuley

Tragedia de la Colectiv, soldată cu șaizeci de morți, a declanșat o sarabandă a deciziilor autorităților, luate de azi pe mâine. Punctul culminant, consumat săptămâna trecută, l-a constituit promulgarea Legii 282/2015, care privește măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor. Cu alte cuvinte, toate clădirile cu bulină roșie ar trebui să fie consolidate, urmând ca activitățile desfășurate în asemenea imobile să fie suspendate pe termen nelimitat.


FOTO:  Vladimir Găitan„Victimă” a acestei legi, rapid puse în aplicare, a căzut și Teatrul Nottara, care, de altfel, și-a întrerupt deja spectacolele. Culisele consolidării sau, mai precis, ale neconsolidării Teatrului de pe Magheru sunt vechi, uitate sau neștiute. Actorul Vladimir Găitan a ridicat, pentru EVZ, vălul misterios: „Am fost director la Nottara timp de doi ani și, vă spun din capul locului, am demisionat tocmai din cauză că nu m-a susținut nimeni să consolidez acel bloc, deși aflasem că este într-o stare jalnică. Să vă povestesc cum s-a întâmplat totul. În prima zi de directorat, după ce, în prealabil, un inginer mă avertizase că Teatrul este putred pe dinăuntru, am reușit să-i găsesc pe cei doi ingineri care realizaseră expertiza după nenorocirea din ’77. Erau doi oameni la 70 de ani, cu părul alb, serioși...”.

Ceaușescu și «boșorogii burghezi» de la Nottara

Vladimir Găitan își adună gândurile, apoi continuă: „Au venit oamenii cu hărți, acte, documente, mi-au explicat totul. Grinzile erau fracturate la 45 de grade, erau fisuri mari, crăpături, nebunie curată... Ce credeți că s-a întâmplat? S-au pus niște popi de brad, să susțină, temporar, pereții, tavanele. Apoi, s-au mânjit fisurile cu niște rășini, s-a tencuit, văruit și gata!”. Găitan își trage sufletul, apoi reia: „Inginerii aceștia au participat la o ședință importantă, pe care a condus-o chiar Ceaușescu, imediat după cutremurul din 1977. Ce credeți că le-a răspuns conducătorul iubit, când oamenii i-au atras atenția că 60-70% din clădirile de pe Magheru trebuie consolidate? Inclusiv Teatrul Nottara? «Sunt costuri prea mari! Cine stă în blocul de la Teatru? Niște boșorogi burghezi! Tovarăși, dacă e să pice, să pice! Noi avem de construit bulevarde și blocuri noi, în Balta Albă și în Drumul Taberei!». Vă dați seama?”, icnește, revoltat, Găitan.

„După întâlnirea cu acești doi ingineri de la Proiect București, am făcut toate demersurile ca să consolidez Teatrul. Se întâmpla prin 2000. M-am elucidat însă imediat că eram singurul nebun care țipa și se agita. Nici proprietarii, nici actorii, nici Primăria n-au dorit consolidarea!”, se înfierbântă fostul director.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate