CASCADA expulzărilor: Cum va REACȚIONA Putin?

CASCADA expulzărilor: Cum va REACȚIONA Putin?

Sergio Romano, fost ambasador al Italiei la Moscova, face pentru Il Giornale o radiografie a confruntării dintre Occident și Rusia.

 

Cum apreciați cele 150 de expulzări ale diplomaților ruși de către Occident?

Sunt mai degrabă surprins că toate acestea au loc după o tentativă de asasinat asupra unui fost agent dublu rus în Marea Britanie, tentativă înconjurată de o serie de îndoieli și incertitudini. Se pare că, în legătură cu acest caz, guvernul britanic a comunicat informații guvernelor aliate, dar acestea nu au fost făcute publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În final, am luat o decizie foarte puternică într-un context foarte neclar.

Expulzarea diplomaților ruși și sancțiunile împotriva Rusiei ne duc în pragul unui nou Război Rece?

Este un semnat foarte puternic de agravare a relațiilor între Rusia și țările occidentale. Războiul Rece are o foarte proastă reputație, însă în realitate a fost una dintre cele mai pașnice perioade din istoria europeană, deoarece folosirea armelor nucleare era considerată ca un risc care trebuie evitat cu orice preț.

Astăzi, pare să existe o mai mare propensiune pentru asumarea de riscuri în comparație cu perioada trecută.

Ce credeți de cazul Skripal?

Am citit că acum câteva luni i-a scris o scrisoare lui Putin cerând să fie reabilitat. Aceasta pare un fel de întoarcere la turmă. Eu cred că serviciile britanice și ruse continuă să aibă multe conturi de reglat.

Cum va reacționa Moscova?

Vor lua măsurile de retorsiune, însă nu cred că ei doresc ca înfruntarea să debine de necontrolat. În general, expulzările sunt întotdeauna echilibrate.

Din numeroase motive, începând cu lupta pentru combaterea terorismului islamist, vor fi obligați să reia dialogul.

Cred că Putin este omul ideal, deoarece are picioarele pe pământ și este realist.

Ați fost ambasador la Moscova. Cum funcționează expulzările în culise?

Persoana expulzată este informată că trebuie să părăsească țara în 48 de ore sau într-o săptămână. Numărul de zile acordate este un indiciu al gradului de nemulțumire. Dacă ești cu adevărat supărat, lași doar 48 de ore.

Ce credeți de simpatia resimțită de numeroși occidentali față de Putin, ale din nou președinte?

Acest fenomen, vizibil mai ales la partizanii partidelor naționaliste și populiste, este legat de pierderea de credibilitate suferită de democrația reprezentativă, aflată în criză.

În numeroase țări, și nu numai europene, ideea că parlamentarismul nu mai răspunde exigențelor unei societăți moderne devine tot mai puternică.

Sper să fie vorba de o analiză greșită, însă este evident că cetățenii privesc cu o anumită simpatie regimurile unde omul forte deține autoritatea necesară.

Nu cumva confruntarea cu Putin a fost declanșată din alte motive, cum ar fi succesul său în Siria?

Într-un fel, da. Succesul lui Putin în Siria a fost privit cu amărăciune, jenă și iritare de țările care au pariat pe eliminarea lui Bashar Al-Assad.