Editura Evenimentul si Capital

Cuibul de şobolani jihadişti. Cum colcăiau teroriştii ISIS prin reţeaua de tuneluri construită sub oraşul irakian Sinjar | Galerie Foto şi VIDEO

ISIS, reţea de tuneluri în Irak
Autor: | | 0 Comentarii | 1600 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Reţeaua de tuneluri de sub oraşul irakian Sinjar a fost construită de militanţi din cadrul Statului Islamic. "Oraşul" ascuns are dormitoare, fiind alimentat cu energie electrică şi fortificat cu saci de nisip. Jihadiştii au depozitat aici, pe lângă lăzi cu muniţie de fabricaţie americană, medicamente şi exemplare de Coran, relatează AP.

Tunelurile au fost descoperite de de către forţe kurde care au cucerit luna aceasta oraşul, situat în nord-vestul Irakului, după ce s-a aflat timp de peste un an sub controlul ISIS. 

The Associated Press precizează că a obţinut înregistrări video din aceste tuneluri.

"Am găsit între 30 şi 40 de tuneluri la Sinjar", declară Shamo Eado, un comandant peshmerga - numele luptătorilor kurzi - din Sinjar. "Este un fel de reţea înăuntrul oraşului", adaugă el.

"Daesh (acronimul arab al SI) a săpat aceste tranşee cu scopul de a se ascunde de atacuri aeriene şi de a se mişca în libertate pe sub pământ, dar şi cu scopul de a depozita armament şi explozivi", spune Eado. "Acesta era arsenalul lor militar", precizează el.

Înregistrările video, filmate de către un free-lancer care a făcut un tur al oraşului însoţit de luptători kurzi, prezintă două tuneluri de câteva sute de metri lungime, fiecare dintre ele pornind din şi terminându-se în case, prin găuri în pereţi sau podele.

Tunelurile înguste, săpate aparent cu ciocane pneumatice sau alte echipamente care pot fi manevrate manual, sunt înalte cât să stea un om în picioare. Rânduri de saci de nisip sunt aşezate pe diverse porţiuni de perete, înăuntru sunt instalate ventilatoare alimentate electric şi becuri de iluminat, iar tavanul este consolidat cu bare metalice.

Exemplare prăfuite de Coran sunt aşezate teanc pe pături şi perne. Medicamente - analgezice şi antibiotice - zac împăştiate pe jos.

În altă porţiune de tunel, înregistrările surprind un depozit de muniţie, inclusiv cartuşe de fabricaţie americană, şi instrumente de confecţionat bombe.

Statul Islamic a săpat tuneluri - care să asigure protecţie luptătorilor şi prin care aceştia să circule - pe întreg teritoriul asupra căruia deţine controlul, atât în Irak, cât şi în Siria, înainte ca o coaliţie condusă de către Statele Unite să lanseze o campanie aeriană împotriva grupării, în urmă cu peste un an.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate