Cui îi vor face hoţii şi puşcăriaşii statui din aur

Cui îi vor face hoţii şi puşcăriaşii statui din aur

Nici chiar cei mai tocilari jurişti nu ştiu încă foarte bine cum va fi cu noul Cod. Publicul larg, în care mă includ, a deprins deja multe practici judiciare. Din pricina multor procese şi mai ales a tergiversării acestora, am învăţat cu toţii ce înseamnă “lipsă de apărare" “retrimiterea dosarului pentru completarea probelor", “recuzarea completului de judecată" ca să numesc doar câteva dintre procedurile care au contribuit la tergiversarea până spre prescripţia faptelor a multor dosare cu fapte grave de corupţie.

Şi tocmai când, fără să înţeleagă în amănunt ce se întâmplă, poporul a observat că începe să se facă justiţie şi o parte dintre vinovaţii eterni chiar merg la puşcărie. Ba mai mult cei care sunt deja acolo – şi despre care toată lumea credea că sunt nemuritori - sunt foarte aproape de a primi noi pedepse, tocmai când începeam să intrăm şi noi puţin în rândul lumii civilizate, vine noul Cod.

În principiu el a fost conceput ca să ne putem alinia şi noi unor exigenţe europene. S-a încercat să se elimine tot ce moştenisem din epoca proletcultistă şi din anii grei de comunism. Era un pas necesar şi normal doar că oameni foarte iscusiţi au profitat de ocazie şi l-au făcut frumos, civilizat pe dinafară şi foarte periculos pe dinăuntru. Nu se mai ştie cine şi când – şi nici nu mai este timp de aflat – a introdus legi şi articole de lege care favorizează clar anumite infracţiuni şi anumiţi infractori. Pitulate printre legi serioase anumite articole parcă sunt cu dedicaţie. Efectul va fi catastrofal.

Încă din primele luni din anul 1990, fără ca aproape nimeni să îşi dea seama, infractorii s-au protejat prin legi şi prin proceduri care să le amâne pedepsele. Pe vremea când oameni serioşi din marile oraşe defilau şi îşi scoteau plămânii din piept împotriva comunismului , alţii, hoţi mărunţi pe atunci, care au ajuns personaje de legendă în prezent, devalizau bănci luau în proprietate ce rămăsese “de la Ceauşescu" şi se protejau prin anumite articole de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei au fost consecvenţi şi foarte atenţi când s-a conceput noul Cod. Au introdus în el tot ce au vrut. Ani de zile acesta nu s-a dezbătut. Evenimentul zilei atrage atenţia de luni de asupa unor articole de lege ce mai pot fi îndreptate. Demersul său nu a fost şi nu pare să fie băgat în seamă.

Aşa că vin vremuri bune pentru hoţi şi puşcăriaşi. Primii pot fura şi mai mult şi mai liniştiţi pentru că există multe portiţe de scăpare. Puşcăriaşii işi strâng lucrurile de prin celule şi se pregătesc să meargă acasă. În această situaţie se află mii de oameni. Vor ieşi zâmbind şi se vor apuca de ceea ştiu ei să facă cel mai bine. Aşa cum par lucrurile în prezent lui Victor Ponta i se vor face statui din aur şi poate chiar din diamante. Bani sunt.